Tárolt koordináták
EOV Y = 835215.00    EOV X = 261855.00    Szelvény = 79-342-312-2    M = 1:500
Λ (Hosszúság) = 21.5143469    Φ (Szélesség) = 47.6742364
Bezár  Eszközök BE/KI 

Térkép nyújtás Szélesség növelése Szélesség csökkentése Magasság növelése Magasság csökkentése
Eredmény fájlok letöltése
Raszterkép Bezár
min/max  Marker pozíció 
Φ 
Λ 
 Táv =
 A program csak akkor működik, ha engedélyezi a javascript-ek futtatását, és frissíti az oldalt! 

 A térkép használata: 

Nagyításhoz, kicsinyítéshez kattintson a térkép bal-felső sarkában megjelenő Nagyítás (Nagyítás), Kicsinyítés (Kicsinyítés) ikonokra, vagy használja az egér görgőjét. Az egér bal és jobb billentyűjével duplán kattintva is lehet zoomolni.

Ha a térkép bármely részén lenyomja az egér bal billentyűjét, akkor az egér segítségével tetszőleges irányba mozgathatja a térképet.

Ha a térképcentrumot jelölő marker ikont a bal billentyűt lenyomva tartva egérrel új helyre mozgatja, a térkép centruma is áthelyeződik. Ha a marker mozgatás közben a térképablak határaihoz ér, a térkép folyamatosan görgethető.
A marker áthelyezésekor a Marker pozíció címkéjű panel alján mindig megjelenik a marker előző és aktuális helye között számított távolság. Így lehetőség van távolságok lemérésére a térképen.

Az ikon mozgatásának befejezésekor a Marker pozíció címkéjű panelen, a Φ (ellipszoidi szélesség) és Λ (ellipszoidi hosszúság), vagy Y és X címkéjű adatmezőkben megjelennek az új ikonpozíció WGS84, vagy EOV koordinátái. A kijelzett koordináták vetületi rendszerét az azok alatt található kapcsolókkal adhatja meg.
A kijelzett koordináták mellett látható ikonok közül a felsővel vágólapra másolhatja a kijelzett koordinátákat, ha a használt böngésző ezt megengedi, az alsóval pedig az eredeti állapotba (pozíció és nagyítás) állíthatja vissza a térképet.

Földrajzi név, utcanév és házszám kereséséhez írja be a térkép alján található keresőbe a keresett hely, helység, utca nevét és házszámot. Példa: Debrecen Petőfi tér 5

Földrajzi (WGS84) koordinátákkkal megadott hely kereséséhez írja be a keresőmezőbe a koordinátákat szóközzel elválasztva Példa: 47.5314845 21.6242424
Ilyenkor a térkép centruma a megadott ponthoz a Google cím/hely adatbázisában legközelebb eső helyre fog kerülni.

Földrajzi (WGS84) koordinátákkkal megadott pont megjelenítéséhez zárójelek között írja be a keresőmezőbe a koordinátákat szóközzel elválasztva Példa: (47.5314845 21.6242424)
Ilyenkor a térkép centruma a megadott pontba helyeződik át.

EOV koordinátákkkal megadott pont megjelenítéséhez zárójelek között írja be a keresőmezőbe a koordinátákat szóközzel elválasztva Példa: (843697.99 248670.45)
Ilyenkor a térkép centruma a megadott pontba helyeződik át.

Ha a beírt keresőkifejezés * (ASCII 42) karaktert tartalmaz, akkor a megtalált hely a térképen piros színű nullkörrel lesz megjelölve.

Példa: *Ebes
Példa: 47.4877634 21.5115871*
Példa: (47.4877634 21.5115871*)
Példa: (835993 241048)*


Útvonal tervezéséhez először az útvonaltervező panel közepén található legördülö listával adja meg a közlekedési eszközt. Mivel a kerékpárra tervezés jelenleg csak az USA egyes részein működik, egyenlőre kerékpár választása esetén is gyalogos közlekedésre terveződik az útvonal.
Egérrel vonszolva, vagy a kereső funkció használatával mozgassa a térképcentrumot jelölő ikont a kezdőpontra, és a futó alakot ábrázoló ikonnal rögzítse a kezdőpontot. Ezután a végpontot is hasonlóképpen jelölje meg, és rögzítse az álló alakot ábrázoló ikonnal.
A térképen megjelenik a Google Map által javasolt útvonal, és az egérkurzort az Útvonal adatai: címkéjű mezőre mozgatva az útvonal jellegzetes pontjainak leírását is megnézheti.
Az útvonal leírás öt féle formátumban érhető el. A formátumokat a listaablak fölött található választómenü egyes pontjaival jelenítheti meg:
HTML
A Google útvonaltervező szolgáltatása által alapértelmezetten visszaadott, és HTML nyelvvel formázott tartalom.
Text
A Google útvonaltervező szolgáltatása által visszaadott tartalom HTML formázás nélkül.
Lista
A Google útvonaltervező szolgáltatása által visszaadott útvonal összes töréspontjának listája, WGS84 koordinátarendszerben, Φ (Szélesség, szögérték az egyenlítő síkjától) és Λ (Hosszúság, szögérték a Greenwich-i meridiántól) sorrendben, vesszővel (ASCII 44) elválasztva.
Azokat a pontokat, amelyek az EOV vetület értelmezési területére esnek, a program áttranszformálja EOV vetületbe, és a listában megjeleníti a transzformált adatokat is, Pontszám, Y (EOV keleti koordináta) és X (EOV északi koordináta) sorrendben.
GPX
A Google útvonaltervező szolgáltatása által visszaadott útvonal összes töréspontjának listája, és jellegzetes pontjainak leírása az XML alapú GPX formátumban.
Az így formázott tartalom felhasználható többek között a Google Earth, Garmin MapSource, GPSBabel, World Wind, Global Mapper, GPS Utility, . . . programokban, és általában kezelik a navigációs GPS-ekkel való kommunikációra szolgáló programok.
Úgy tapasztaltam, hogy a Google Earth csak akkor hajlandó beolvasni, ha az első - <?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-2" standalone="no" ?> - tartalmú sort töröljük.
KML
A Google útvonaltervező szolgáltatása által visszaadott útvonal összes töréspontjának listája, és jellegzetes pontjainak leírása az XML alapú KML formátumban.
A KML formátum elsődleges használói a Google Earth, Google Maps, Google Maps for mobile programok de használhatóak például a NASA WorldWind, ESRI ArcGIS Explorer, Adobe PhotoShop, AutoCAD programokban is.
a választómenü Kijelöl (I/N) címkéjű menüpontjára kattintva az éppen kijelzett lista teljes tartalma kiválasztott állapotúvá tehető, és a Ctrl+C - Ctrl+V billentyűkombinációkkal vágólapra menthető majd onnét tetszőleges szövegszerkesztő programba beilleszthető.

Ha korrigálni kívánja a Google útvonaltervező szolgáltatása által ajánlott útvonalat, mozgassa az egeret az azt megjelenítő vonallánc megfelelő helyére, majd az egér bal billentyűjét lenyomva tartva vonszolja a vonalláncot a kívánt helyre. Az egérbillentyű felengedésekor a fentebb említett listák azonnal aktualizálódnak.
A kezdő és végpontot jelőlő ikonok is áthelyezhetőek a fentebb leírt módon, hogy az útvonal kezdő és végpontját is módosíthassa.

A koordináták letárolására szolgáló eszköztár ikonjaival a pontmarker ikon aktuális koordinátái letárolhatóak és fájlba másolhatóak. A Marker pozíció címkéjű panelen található legördülő listában választható ki a letárolandó koordináták vetületi rendszere. (WGS84 vagy EOV)

Az eszköztár felső, szálkereszt megjelenésű ikonjával kapcsolható be-ki a koordináták tárolása. Ha az ikonra kattintva a pontmarker szálkereszt megjelenésűre változik, akkor az eszköztár második, floppy lemez megjelenésű ikonján a bal, vagy a pontmarkeren a jobb egérbilentyűvel kattintva tárolhatja le a pontmarker aktuális koordinátáit. A letárolt pontok a térképen piros színű nullkörökkel jelennek meg.

A letárolt pontok adatai megjeleníthetők az eszköztár harmadik dialógusablak megjelenésű ikonjával. Az ilyenkor felbukkanó panelt a fejlécénél megragadva, egérrel tetszőleges helyre vonszolhatja, hogy ne zavarja a további pontok kijelölését, vagy a megjelenítésére használt ikonon kattintva eltüntetheti.
Ha a letárolt pontok listáján kattint az egérrel, a lista teljes tartalma kijelölt állapotú lesz, és Ctrl+C billentyű kombinációval az operációs rendszer vágólapjára másolható. Onnét azután Ctrl+V billentyű kombinációval beilleszthető bármely editor, vagy szövegszerkesztő aktuális dokumentumába.

Ha a Marker pozíció címkéjű panelen EOV koordináták kijelzését állítja be, akkor a pontok adatait megjelenítő panel bal oldalán megjelenő ikonokkal az addig megjelölt pontok által leírt vonal láncolat összesített hosszát, vagy a pontok által határolt poligon területét és kerületét is megjeleníttetheti.

A pontokat egyenként, a térképen pontjelükre kattintva törölheti. A pontok adatait megjelenítő panel bal-felső sarkában található ikonra kattintva az összes pont törölhető.

A Georeferált kép mentése címkéjű ikonnal elmenthetjük bitképként a pontmarker ikon 640*640 képpont kiterjedésű környezetét, és kapunk hozzá egy georeferencia fájlt is, amelynek felhasználásával EOV rendszerben elhelyezhetjük a bitképet.

A program előbb a bitkép, majd a georeferencia fájl letöltését ajánlja fel. Töltsük le mindkettőt ugyanazon mappába.

A funkciót alapvetően a Georeferált raszterkép beillesztése Autolisp programhoz hoztam létre, de a letöltött fájlok más programokban is felhasználhatóak, ha azok képesek a georeferencia fájl tartalmának értelmezésére.
Az ilyen programok általában a fájl első hat sorában megadott paramétereket használják a bitkép elhelyezéséhez. De mivel egyes programok esetleg a bitkép más beillesztési jellemzőinek megadását igénylik, a georeferencia fájl ===További paraméterek:===== tartalmú sora után megjelennek a bitkép további lehetséges beillesztési jellemzői is, hogy azok felhasználásával az alkalmazni kívánt program igényeinek megfelelő tartalmúvá szerkeszthessük át a georeferencia fájlt, vagy manuálisan illesszük be a bitképet, ahogyan az például az AutoCAD programban lehetséges.

Az egyes paraméterek értelmezése:
1px_y_dy : Képpont szélesség EOV Y vetülete
1px_y_dx : Képpont szélesség EOV X vetülete
1px_x_dy : Képpont magasság EOV Y vetülete
1px_x_dx : Képpont magasság EOV X vetülete
   bfy : Bitkép bal-felső sarok EOV Y
   bfx : Bitkép bal-felső sarok EOV X
      ===További paraméterek:===== 
   bay : Bitkép bal-alsó sarok EOV Y
   bax : Bitkép bal-alsó sarok EOV X
 img_dy : Bitkép szélesség képpontban
 img_dx : Bitkép magasság képpontban
 eov_dy : Bitkép szélesség méterben
 eov_dx : Bitkép magasság méterben
dy_y_eov : Bitkép szélesség EOV Y vetülete
dx_y_eov : Bitkép szélesség EOV X vetülete
dy_x_eov : Bitkép magasság EOV Y vetülete
dx_x_eov : Bitkép magasság EOV X vetülete


DXF fájlok beolvasása

DXFinput.gif Ezzel az ikonnal jeleníthető meg a beolvasandó DXF fájl kiválasztására, és a beolvasás paramétereinek megadására szolgáló dialógus. Az ikon megjelenítehető az url-ben megadott paraméterekkel (Például: &dxf=1), vagy a térkép bal-alsó sarkában látható, Eszközök BE/KI címkéjű ikonra kattintva felbukkanó panelen, a DXF fájl beolvasás címkéjű kapcsolót bekapcsolva.

Az ikonnal megjeleníthető dialógus:

DXFinputPanel.gif A Fájl karakterkódolása címkéjű listában beállítandó érték a fájlban szereplő ékezetes karakterek helyes értelmezésében és megjelenítésében játszik szerepet.

A kapcsolókkal a beolvasni kívánt rajzelemek körét határozhatjuk meg.

Az EOV Y eltolás és EOV X eltolás címkéjű adatokat a program hozzáadja mindem beolvasott EOV koordinátához. Így javíthatunk a Google Térkép és a beolvasott rajzelemek illeszkedésén, ha az szükséges. Az eltolásokat egy teszt beolvasás után lemérhetjük a pont markert használva.


A funkció a DXF fájban található vonal, 2D vonallánc, 3D vonallánc, kör, körív, pont, szöveg, és blokkreferencia rajzelemeket jeleníti meg a térképen. A vonalláncokat szegmenseikre bontva, vonalakként tárolja le. A rajzelemek színeit és vonalvastagságait mindig azok fóliájától veszi át. A pontokat x, a blokkreferenciákat o megjelenésű ikonokkal, a feliratokat szövegtartalmukkal, és a beillesztési pontjukra elhelyezett + ikonnal ábrázolja.


A tesztelések során rajzelemtípusonként külön vizsgáltam, hány beolvasott rajzelemmel működik még elfogadhatóan a térkép eltolása és zoomolása. Vonalakból néhányszor tízezer, pontokból tíz-húszezer, blokkokból néhány ezer, feliratokból néhány száz bizonyult jól kezelhetőnek.

A térképet megjelenítő program összes funkcióját megismerheti az alábbi linkre kattinva:
http://pf-prg.hu/trafo/terkep-EOV.php?kapcsolok=7679&kapcs=30