Tárolt koordináták
EOV Y = 835215.00    EOV X = 261855.00    Szelvény = 79-342-312-2    M = 1:500
Λ (Hosszúság) = 21.5143469    Φ (Szélesség) = 47.6742364
Bezár  Eszközök BE/KI 

Térkép nyújtás Szélesség növelése Szélesség csökkentése Magasság növelése Magasság csökkentése
Eredmény fájlok letöltése
Raszterkép Bezár
min/max  Marker pozíció 
Φ 
Λ 
 Táv =
 A program csak akkor működik, ha engedélyezi a javascript-ek futtatását, és frissíti az oldalt! 

 A térkép használata: 

Nagyításhoz, kicsinyítéshez kattintson a térkép bal-felső sarkában megjelenő Nagyítás (Nagyítás), Kicsinyítés (Kicsinyítés) ikonokra, vagy használja az egér görgőjét. Az egér bal és jobb billentyűjével duplán kattintva is lehet zoomolni.

Ha a térkép bármely részén lenyomja az egér bal billentyűjét, akkor az egér segítségével tetszőleges irányba mozgathatja a térképet.

Ha a térképcentrumot jelölő marker ikont a bal billentyűt lenyomva tartva egérrel új helyre mozgatja, a térkép centruma is áthelyeződik. Ha a marker mozgatás közben a térképablak határaihoz ér, a térkép folyamatosan görgethető.
A marker áthelyezésekor a Marker pozíció címkéjű panel alján mindig megjelenik a marker előző és aktuális helye között számított távolság. Így lehetőség van távolságok lemérésére a térképen.

Az ikon mozgatásának befejezésekor a Marker pozíció címkéjű panelen, a Φ (ellipszoidi szélesség) és Λ (ellipszoidi hosszúság), vagy Y és X címkéjű adatmezőkben megjelennek az új ikonpozíció WGS84, vagy EOV koordinátái. A kijelzett koordináták vetületi rendszerét az azok alatt található kapcsolókkal adhatja meg.
A kijelzett koordináták mellett látható ikonok közül a felsővel vágólapra másolhatja a kijelzett koordinátákat, ha a használt böngésző ezt megengedi, az alsóval pedig az eredeti állapotba (pozíció és nagyítás) állíthatja vissza a térképet.

Földrajzi név, utcanév és házszám kereséséhez írja be a térkép alján található keresőbe a keresett hely, helység, utca nevét és házszámot. Példa: Debrecen Petőfi tér 5

Földrajzi (WGS84) koordinátákkkal megadott hely kereséséhez írja be a keresőmezőbe a koordinátákat szóközzel elválasztva Példa: 47.5314845 21.6242424
Ilyenkor a térkép centruma a megadott ponthoz a Google cím/hely adatbázisában legközelebb eső helyre fog kerülni.

Földrajzi (WGS84) koordinátákkkal megadott pont megjelenítéséhez zárójelek között írja be a keresőmezőbe a koordinátákat szóközzel elválasztva Példa: (47.5314845 21.6242424)
Ilyenkor a térkép centruma a megadott pontba helyeződik át.

EOV koordinátákkkal megadott pont megjelenítéséhez zárójelek között írja be a keresőmezőbe a koordinátákat szóközzel elválasztva Példa: (843697.99 248670.45)
Ilyenkor a térkép centruma a megadott pontba helyeződik át.

Ha a beírt keresőkifejezés * (ASCII 42) karaktert tartalmaz, akkor a megtalált hely a térképen piros színű nullkörrel lesz megjelölve.

Példa: *Ebes
Példa: 47.4877634 21.5115871*
Példa: (47.4877634 21.5115871*)
Példa: (835993 241048)*


Útvonal tervezéséhez először az útvonaltervező panel közepén található legördülö listával adja meg a közlekedési eszközt. Mivel a kerékpárra tervezés jelenleg csak az USA egyes részein működik, egyenlőre kerékpár választása esetén is gyalogos közlekedésre terveződik az útvonal.
Egérrel vonszolva, vagy a kereső funkció használatával mozgassa a térképcentrumot jelölő ikont a kezdőpontra, és a futó alakot ábrázoló ikonnal rögzítse a kezdőpontot. Ezután a végpontot is hasonlóképpen jelölje meg, és rögzítse az álló alakot ábrázoló ikonnal.
A térképen megjelenik a Google Map által javasolt útvonal, és az egérkurzort az Útvonal adatai: címkéjű mezőre mozgatva az útvonal jellegzetes pontjainak leírását is megnézheti.
Az útvonal leírás öt féle formátumban érhető el. A formátumokat a listaablak fölött található választómenü egyes pontjaival jelenítheti meg:
HTML
A Google útvonaltervező szolgáltatása által alapértelmezetten visszaadott, és HTML nyelvvel formázott tartalom.
Text
A Google útvonaltervező szolgáltatása által visszaadott tartalom HTML formázás nélkül.
Lista
A Google útvonaltervező szolgáltatása által visszaadott útvonal összes töréspontjának listája, WGS84 koordinátarendszerben, Φ (Szélesség, szögérték az egyenlítő síkjától) és Λ (Hosszúság, szögérték a Greenwich-i meridiántól) sorrendben, vesszővel (ASCII 44) elválasztva.
Azokat a pontokat, amelyek az EOV vetület értelmezési területére esnek, a program áttranszformálja EOV vetületbe, és a listában megjeleníti a transzformált adatokat is, Pontszám, Y (EOV keleti koordináta) és X (EOV északi koordináta) sorrendben.
GPX
A Google útvonaltervező szolgáltatása által visszaadott útvonal összes töréspontjának listája, és jellegzetes pontjainak leírása az XML alapú GPX formátumban.
Az így formázott tartalom felhasználható többek között a Google Earth, Garmin MapSource, GPSBabel, World Wind, Global Mapper, GPS Utility, . . . programokban, és általában kezelik a navigációs GPS-ekkel való kommunikációra szolgáló programok.
Úgy tapasztaltam, hogy a Google Earth csak akkor hajlandó beolvasni, ha az első - <?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-2" standalone="no" ?> - tartalmú sort töröljük.
KML
A Google útvonaltervező szolgáltatása által visszaadott útvonal összes töréspontjának listája, és jellegzetes pontjainak leírása az XML alapú KML formátumban.
A KML formátum elsődleges használói a Google Earth, Google Maps, Google Maps for mobile programok de használhatóak például a NASA WorldWind, ESRI ArcGIS Explorer, Adobe PhotoShop, AutoCAD programokban is.
a választómenü Kijelöl (I/N) címkéjű menüpontjára kattintva az éppen kijelzett lista teljes tartalma kiválasztott állapotúvá tehető, és a Ctrl+C - Ctrl+V billentyűkombinációkkal vágólapra menthető majd onnét tetszőleges szövegszerkesztő programba beilleszthető.

Ha korrigálni kívánja a Google útvonaltervező szolgáltatása által ajánlott útvonalat, mozgassa az egeret az azt megjelenítő vonallánc megfelelő helyére, majd az egér bal billentyűjét lenyomva tartva vonszolja a vonalláncot a kívánt helyre. Az egérbillentyű felengedésekor a fentebb említett listák azonnal aktualizálódnak.
A kezdő és végpontot jelőlő ikonok is áthelyezhetőek a fentebb leírt módon, hogy az útvonal kezdő és végpontját is módosíthassa.

A koordináták letárolására szolgáló eszköztár ikonjaival a pontmarker ikon aktuális koordinátái letárolhatóak és fájlba másolhatóak. A Marker pozíció címkéjű panelen található legördülő listában választható ki a letárolandó koordináták vetületi rendszere. (WGS84 vagy EOV)

Az eszköztár felső, szálkereszt megjelenésű ikonjával kapcsolható be-ki a koordináták tárolása. Ha az ikonra kattintva a pontmarker szálkereszt megjelenésűre változik, akkor az eszköztár második, floppy lemez megjelenésű ikonján a bal, vagy a pontmarkeren a jobb egérbilentyűvel kattintva tárolhatja le a pontmarker aktuális koordinátáit. A letárolt pontok a térképen piros színű nullkörökkel jelennek meg.

A letárolt pontok adatai megjeleníthetők az eszköztár harmadik dialógusablak megjelenésű ikonjával. Az ilyenkor felbukkanó panelt a fejlécénél megragadva, egérrel tetszőleges helyre vonszolhatja, hogy ne zavarja a további pontok kijelölését, vagy a megjelenítésére használt ikonon kattintva eltüntetheti.
Ha a letárolt pontok listáján kattint az egérrel, a lista teljes tartalma kijelölt állapotú lesz, és Ctrl+C billentyű kombinációval az operációs rendszer vágólapjára másolható. Onnét azután Ctrl+V billentyű kombinációval beilleszthető bármely editor, vagy szövegszerkesztő aktuális dokumentumába.

Ha a Marker pozíció címkéjű panelen EOV koordináták kijelzését állítja be, akkor a pontok adatait megjelenítő panel bal oldalán megjelenő ikonokkal az addig megjelölt pontok által leírt vonal láncolat összesített hosszát, vagy a pontok által határolt poligon területét és kerületét is megjeleníttetheti.

A pontokat egyenként, a térképen pontjelükre kattintva törölheti. A pontok adatait megjelenítő panel bal-felső sarkában található ikonra kattintva az összes pont törölhető.

A Georeferált kép mentése címkéjű ikonnal elmenthetjük bitképként a pontmarker ikon 640*640 képpont kiterjedésű környezetét, és kapunk hozzá egy georeferencia fájlt is, amelynek felhasználásával EOV rendszerben elhelyezhetjük a bitképet.

A program előbb a bitkép, majd a georeferencia fájl letöltését ajánlja fel. Töltsük le mindkettőt ugyanazon mappába.

A funkciót alapvetően a Georeferált raszterkép beillesztése Autolisp programhoz hoztam létre, de a letöltött fájlok más programokban is felhasználhatóak, ha azok képesek a georeferencia fájl tartalmának értelmezésére.
Az ilyen programok általában a fájl első hat sorában megadott paramétereket használják a bitkép elhelyezéséhez. De mivel egyes programok esetleg a bitkép más beillesztési jellemzőinek megadását igénylik, a georeferencia fájl ===További paraméterek:===== tartalmú sora után megjelennek a bitkép további lehetséges beillesztési jellemzői is, hogy azok felhasználásával az alkalmazni kívánt program igényeinek megfelelő tartalmúvá szerkeszthessük át a georeferencia fájlt, vagy manuálisan illesszük be a bitképet, ahogyan az például az AutoCAD programban lehetséges.

Az egyes paraméterek értelmezése:
1px_y_dy : Képpont szélesség EOV Y vetülete
1px_y_dx : Képpont szélesség EOV X vetülete
1px_x_dy : Képpont magasság EOV Y vetülete
1px_x_dx : Képpont magasság EOV X vetülete
   bfy : Bitkép bal-felső sarok EOV Y
   bfx : Bitkép bal-felső sarok EOV X
      ===További paraméterek:===== 
   bay : Bitkép bal-alsó sarok EOV Y
   bax : Bitkép bal-alsó sarok EOV X
 img_dy : Bitkép szélesség képpontban
 img_dx : Bitkép magasság képpontban
 eov_dy : Bitkép szélesség méterben
 eov_dx : Bitkép magasság méterben
dy_y_eov : Bitkép szélesség EOV Y vetülete
dx_y_eov : Bitkép szélesség EOV X vetülete
dy_x_eov : Bitkép magasság EOV Y vetülete
dx_x_eov : Bitkép magasság EOV X vetülete


DXF fájlok beolvasása

DXFinput.gif Ezzel az ikonnal jeleníthető meg a beolvasandó DXF fájl kiválasztására, és a beolvasás paramétereinek megadására szolgáló dialógus. Az ikon megjelenítehető az url-ben megadott paraméterekkel (Például: &dxf=1), vagy a térkép bal-alsó sarkában látható, Eszközök BE/KI címkéjű ikonra kattintva felbukkanó panelen, a DXF fájl beolvasás címkéjű kapcsolót bekapcsolva.

Az ikonnal megjeleníthető dialógus:

DXFinputPanel.gif A Fájl karakterkódolása címkéjű listában beállítandó érték a fájlban szereplő ékezetes karakterek helyes értelmezésében és megjelenítésében játszik szerepet.

A kapcsolókkal a beolvasni kívánt rajzelemek körét határozhatjuk meg.

Az EOV Y eltolás és EOV X eltolás címkéjű adatokat a program hozzáadja mindem beolvasott EOV koordinátához. Így javíthatunk a Google Térkép és a beolvasott rajzelemek illeszkedésén, ha az szükséges. Az eltolásokat egy teszt beolvasás után lemérhetjük a pont markert használva.


A funkció a DXF fájban található vonal, 2D vonallánc, 3D vonallánc, kör, körív, pont, szöveg, és blokkreferencia rajzelemeket jeleníti meg a térképen. A vonalláncokat szegmenseikre bontva, vonalakként tárolja le. A rajzelemek színeit és vonalvastagságait mindig azok fóliájától veszi át. A pontokat x, a blokkreferenciákat o megjelenésű ikonokkal, a feliratokat szövegtartalmukkal, és a beillesztési pontjukra elhelyezett + ikonnal ábrázolja.


A tesztelések során rajzelemtípusonként külön vizsgáltam, hány beolvasott rajzelemmel működik még elfogadhatóan a térkép eltolása és zoomolása. Vonalakból néhányszor tízezer, pontokból tíz-húszezer, blokkokból néhány ezer, feliratokból néhány száz bizonyult jól kezelhetőnek.

A térképet megjelenítő program összes funkcióját megismerheti az alábbi linkre kattinva:
http://pf-prg.hu/trafo/terkep-EOV.php?kapcsolok=7679&kapcs=30

min/max  Útvonal tervező 
gépjárművel
gyalogosan
kerékpárral
gépjárművel
 Útvonal adatai:
 Html 
 Text 
 Lista 
 GPX 
 KML 
 Kijelöl (I / N) 

Tisztelt Látogatóim!

A Google 2018. 06. 11. -től megváltoztatja a Google Térkép más honlapokba beágyazva történő használatának feltételeit.

Számomra a legkellemetlenebb változás az, hogy még a Google Térkép ingyenesen felhasználható kvótáját feltételezhetően túl nem lépő honlapok tulajdonosainak is meg kell adnia egy bankkártya hozzáférési adatait a Google számára, hogy az arról leemelhesse a kvótát meghaladó használat díját, ha az mégis szükséges.
Nem használok bankkártyát, és nem is szándékozom a Google Térkép használata érdekében fenntartani egyet.

Mindennek az a következménye, hogy a honlapom azon oldala amely kifejezetten a Google Térkép használatán alapul ( http://pf-prg.hu/trafo/terkep-EOV.php ), 2018. 06. 09. -től nem fog működni.

Az Online EOV (EOTR) térképszelvény keresés és Geotechnikai dokumentumok keresése című oldalakon használt térképet átállítom az OpenStreetMap utcatérkép használatára, tehát azok továbbra is eddigi teljes funkcionalitásukkal működnek.

Idővel a http://pf-prg.hu/trafo/terkep-EOV.php oldalt is szándékomban áll újra életre kelteni az OpenStreetMap felhasználásával, de az ahhoz szükséges időt meg sem tudom becsülni.