Hossz-szelvény szerkesztő program

A program első verzióját ha jól emlékszem 1993 körül írtam, amikor iszonyatos mennyiségű gázvezeték nyíltárkos bemérési munkarészeit kellett kollégáimnak elkészíteni, és nem bírtam nézni, hogy jobb sorsra érdemes földmérők naphosszat a vezetékek hossz-szelvény­einek rajzolásával pepecselnek. Később felmerült az igény, hogy más közművek hossz-szelvénye­inek, és nem közmű jellegű objektumok hossz és keresztszelvény­einek megjelenítésre is alkalmassá tegyem. Így használták már szennyvízcsatornák hossz-szelvénye­ihez, utak, vízfolyások hossz és keresztszelvény­einek elkészítéséhez is. Mindez persze azzal járt, hogy a változatos megjelenítési követelmények beállításához egyre több konfigurációs adat megadására lett szükség. A program egy-egy konfigurációjában manapság több mint 250 adat megadására van lehetőség.

MSDOS alatti futtatásra készült, de mint az a lentebb található képernyő mentéseken is látható, WINDOWS 7 -el bezárólag mindenféle WINDOWS -okon is elműködik, teljes képernyős módban, vagy DOS ablakban is. WINDOWS 8 alatt már sajnos nem sikerült életre keltenem, de DOSBox, vagy VitrualBox emulátorokkal abban is működik.
A programban és súgójában hagyománytisztelettel vegyes lustaságból benne hagytam azokat a részeket is amelyek a régi 80386, 80486 processzoros gépek lassúságára, szűkös memória és adattárolási kapacitására utalnak.

A program alapötlete az, hogy egy igen hatékony adatbeviteli eljárásban bevitt adatokból egy másik funkció a hossz és/vagy keresztszelvény­eket leíró fájlokat állít elő, amelyeket ITR -be, vagy AutoCAD -be beolvasva előáll a kívánt rajzokat tartalmazó ITR/AutoCAD állomány, ahonnét az plotteren vagy nyomtatón kirajzolható. AutoCAD használata esetén a kinyomtatás is maximálisan automatizálva van.
A kirajzoló programokkal való együttműködés ITR esetében a 2.5, AutoCAD esetében a R2006 verzióig van ellenőrizve.

A program súgója PDF formátumban


A program főmenüje a konfigurációs menüvel:

A program főmenüje a konfigurációs menüvel


A Rajz megjelenésének módosítása című menü:

A konfigurációs menü Rajz megjelenése almenüje


A Több vonalas rajz beállításai dialógusablak:

Konfigurálás - Több vonalas rajz beállításai


Az adatbeviteli ablak a gyors súgó első oldalának megjelenítése közben:

Egyeb_programok/bitmaps/Hosszww_01-n.gif


Fő oldal Bemutatkozás Pocket PC programok AutoCAD-AutoLisp Egyéb programok Online EOV <<>> WGS84 átszámítás Online EOV (EOTR) szelvény kereső OSM térkép megjelenítése Üzenő füzet Fénykép-tár Link-gyüjtemény A honlapról A honlap építésről Honlaptérkép
Papp Ferenc földmérő honlapja Papp Ferenc földmérő honlapja
Egyéb programok - Hossz-szelvény szerkesztő
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS