Egyéb, MSDOS és WINDOWS alatt futtatható program­ok

Az elmúlt kb. húsz évben MSDOS és WINDOWS operációs rendszerek alatti futtatásra írt program­jaim jelentős része ma már nincs használatban. Némelyiket az új, hatékonyabb program­ok váltották fel, mások az általuk támogatott munkatípus technológiájának megváltozása miatt mentek ki a divatból.

Erről a lapról megismerhető néhány azok közül, amelyek hébe-hóba, vagy rendszeresen ma is használatban vannak. Vagy azért mert kiállták az idők próbáját, vagy azért mert a kollégák lusták újabbat megtanulni, én meg lusta vagyok újabbat írni. Egyrészük különböző program­ok bemenő adatainak, más program­ok vagy mérőműszerek kimenő adataiból való előállítására (adat­konverzió) szolgál, mások a földmérési gyakorlatban előállítandó  szöveges dokumentumok előállítására használhatók, és van néhány összetett adatfeldolgozási, vagy koordinátaszámítási feladatokra  alkalmas is közöttük.

Néhányuk esetében lehetővé tettem a program letöltését is. Aki úgy véli segítségére lehetnek, használja őket egészséggel.
Örülnék, ha ilyenkor e-mail -ben, vagy inkább a honlap  Üzenő-füzet oldalán értesítenének erről. Had hízzon egy kicsit a májam. És persze reklámnak is jó lenne.

Nagyon hálás lennék, ha a felhasználók a letöltött programok használata során tapasztalt hibákról és hiányosságokról   e-mail -ben,   vagy az   üzenő-füzet   oldalon értesítenének.


Letöltések száma: 4042


Síkbéli affin transzformáció

A program­ot azzal a céllal írtam, hogy más program­okból meghívva számíttassak vele affin transzformációt, de természetesen parancssorból is használható.

Affin transzformáció >


AutoCAD rajzfájlok automatikus megnyitása, módosítása, mentése

Már többször előfordult, hogy nagyszámú DWG vagy DXF állományon kellett adat­konverziót, vagy felhasználói beavatkozást nem igénylő beállítást, adatmódosítást végezni. Valamikor ennek automatizálására készítettem egy AutoLisppel megvalósított megoldást, de annak használata elég nehézkes volt. Ezért írtam meg ezt az AutoCAD -tól és AutoLisp -től viszonylag függetlenebb megoldást.

AutoCAD-automata >


EOV szelvények azonosítása2019. 10. 23. új verzió!

A program létezik DOS -os és WINDOWS -os változatban is. Arra használható, hogy egy pont EOV koordinátáinak ismeretében megtudhassuk, az melyik EOV szelvényre esik, vagy lekérdezhessük egy ismert szelvényszámú EOV szelvény keretének koordinátáit.

EOV szelvény adatai (DOS/WINDOWS) >


Decimális-Hexadecimális konverzió

A DOS -os program decimális és hexadecimális számrendszerek közötti áltváltásra szolgál.

Decimális-hexadecimális konverzió >


DXF - ITR-ASCII konverzió

Szabványos DXF rajzfájl tartalmát ITR-ASCII formátumba konvertálja. A program DOS -os és WINDOWS -os verzióban is létezik.

DXF - ITR-ASCII konverzió >


Ellipszoidi koordináták átvitele GPS Exchange formátumba

A program egy normál szövegfájlban Psz Szélesség Hosszúság Magasság formátumban megadott pontadatokat konvertál GPS Exchange (XML) formátumba, hogy azután azt a geodéziában is egyre gyakrabban használatos navigációs GPS -ekbe tölthessük.

Ellipszoidi koordináták GPX formátumba >


Hossz-szelvény szerkesztő program

A program alapötlete az, hogy egy igen hatékony adatbeviteli eljárásban bevitt adatokból egy másik funkció a hossz és/vagy keresztszelvényeket leíró fájlokat állít elő, amelyeket ITR -be, vagy AutoCAD -be beolvasva előáll a kívánt rajzokat tartalmazó ITR/AutoCAD állomány, ahonnét az plotteren vagy nyomtatón kirajzolható. AutoCAD használata esetén a kinyomtatás is maximálisan automatizálva van.

Hossz-szelvény szerkesztő program >


Alappontok, poláris és előmetszett részletpontok  koordinátaszámítása
(PF-APT program)

A program az alsógeodéziában használatos alappontmeghatározási eljárások legtöbbjét ismeri, és tartalmaz olyan segédfunkciókat is, mint az iránysorozatok összeforgatása, irány és távolságmérések központosítása stb. Vektorgafikus ablakában megjeleníti az ismert pontokat, a közöttük végzett méréseket, és a munkaterület térképét.

Alappontok, részletpontok kordinátaszámítása >


Sokkia SDR formátum konvertálása Geoprofi MJK formátumba

A program Sokkia SET303 típusú, 'Mester' program­ot használó műszerből kiolvasott SDR fájlok adatainak a Geoprofi által használttal megegyező szerkezetű MJK, illetve koordinátákat tartalmazó DAT fájlokba konvertálására szolgál.

Sokkia SDR Geoprofi MJK formátumba >


Digitális fotók megjelenítése AutoCAD alatt   2014.07.22 új verzió!

A program speciálisan arra készült, hogy a Digitális fotó­k blokkreferenciákhoz rendelése, megjelenítése, beillesztése oldalon leírt és letölthető AutoLisp funkció egy újabb verziójából meghívva, AutoCAD alatt megjelenítse a kiválasztott bitképet.

Fotók megjelenítése AutoCAD alatt >


GPS koordináták kiolvasása JPEG fájlok EXIF adataiból   2015.05.14. új verzió!

A programmal beépített GPS-el rendelkező eszközök által készített JPEG formátumú (JPG fájlbővítményű) digitális fotókból tömegesen kiolvastathatjuk és fájlba írathatjuk azok készítési helyének GPS (WGS84) koordinátáit.

2015. 05. 14.
Felhasználók jelezték, hogy az EOV-ba transzformálás nekik nem működött. Mint kiderült, az általuk használt eszköz az EXIF adatokban nem rögzített semmilyen magasság adatot. A programot átalakítottam úgy, hogy ilyen esetekben a forrás (WGS84) koordinátákban a magasságot 0.0 értékkel helyettesítse.

GPS koordináta kiolvasás JPEG fájlokból >
Folytatása következik ......


Fő oldal Bemutatkozás Pocket PC programok AutoCAD-AutoLisp Egyéb programok Online EOV <<>> WGS84 átszámítás Online EOV (EOTR) szelvény kereső OSM térkép megjelenítése Üzenő füzet Fénykép-tár Link-gyüjtemény A honlapról A honlap építésről Honlaptérkép
Papp Ferenc földmérő honlapja Papp Ferenc földmérő honlapja
Egyéb programok
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS