Alappontsűrités, poláris és előmetszett részletpontok számítása

A program az alsógeodéziában használatos alappont­meghatározási eljárások legtöbbjét ismeri, és tartalmaz olyan segédfunkciókat is, mint az iránysorozatok összeforgatás­a, irány és távolságmérések központosítás­a, affin transzformáció stb.
Vektorgrafikus ablakában nem csak az adott vagy újonnan számított pontokat, hanem a pontok között végzett méréseket, és a munkaterület térképét is megjeleníthetjük.
A vektorgrafikusan megjelenített objektumokat 16 ki-be kapcsolható rétegen helyezhetjük el. Színüket 16 megadott szín közül választhatjuk. A pontokat eltérő méretekkel, a vonal rajzelemeket vonalvastagsággal és vonaltípussal is megkülönböztethetjük.

A számítások során az ismert pontokat a vektorgrafikában egérrel rájuk kattintva, pontszámukat beírva, vagy egy a pontok adatait megjelenítő lista megfelelő sorát kiválasztva is kiválaszthatjuk.

A program által használt jegyzőkönyvek formátuma alapjaiban azonos a közkedvelt Geoprofi MJK formátumával, de a mért adatok pontossága nincs korlátozva, és a részletpontok rekordjaiban a távolság adat után a pont tetszőleges számú további attribútuma jeleníthető meg. Ezeket a további attribútumokat a poláris és előmetszett részletpontok koordinátáinak számítására szolgáló funkció változatlanul átviszi az általa előállított koordináta jegyzékbe.
Az MJK álományokban a program által értelmezett sorokon kívül tetszőleges tartalmú további adatsorok is előfordulhatnak, azokat a program a jegyzőkönyv manipulálása során változatlanul megőrzi.

számítások során a program a kiinduló adatokat és a részeredményeket nem kerekíti. Kerekítéseket csak az adatok megjelenítése során végez. Az  új pontok letárolásakor azok koordinátáit a felhasználó beállításától függően, kerekítetlenül vagy kerekítve tárolja le.
A program által kezelt állományok tartalmát  Psz  Y  X  Z  Pkod rekordszerkezetű koordinátafájlba, vagy R12 verziójú DXF fájlba exportálhatjuk.


A program fő ablaka a megjelenített mérési jegyzőkönyv böngésző és pontlista ablakokkal:

A program fő ablaka


Trigonometriai hátrametszés dialógusablak:

Trigonometriai hátrametszés dialógusablak


Hálózat kiegyenlítés dialógusablak:

Hálózat kiegyenlítés dialógusablak


Iránymérések központosítás­a dialógusablak:

Iránymérések központosítása dialógusablak


Program paraméterek dialógusablak:

Program paraméterek dialógusablak
A program súgója CHM formátumban

A program súgója leforditott HTML (CHM) formátumú. Amennyiben közvetlen megjelenítése eredménytelen, válasszuk a lemezre mentést és a mentett CHM bővítményű fájlt nyissuk meg.
Ilyenkor a Windows rendszerint a következő ablakot jeleníti meg:

Figyelmeztetés

Ha kikapcsoljuk az 'Ezen fájl megnyitása előtt mindig legyen kérdés' címkéjű kapcsolót, akkor a Windows megnyitja a fájlt.

A propbléma okokát lásd a http://support.microsoft.com/kb/902225/ című veboldalon.


Fő oldal Bemutatkozás Pocket PC programok AutoCAD-AutoLisp Egyéb programok Online EOV <<>> WGS84 átszámítás Online EOV (EOTR) szelvény kereső OSM térkép megjelenítése Üzenő füzet Fénykép-tár Link-gyüjtemény A honlapról A honlap építésről Honlaptérkép
Papp Ferenc földmérő honlapja Papp Ferenc földmérő honlapja
Egyéb programok - Alappontsűrítés
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS