Az első műszaki számításokra alkalmas kalkulátorok hazai megjelenése keltette fel érdeklődésemet a program­ozás iránt. A legkezdetlegesebb nem program­ozható, vagy 'program­tanuló' típusoknál ez csak a számítási algoritmusokat megvalósító műveletek optimális sorrendjének lejegyzését jelentette.

SHARP, CASIO zsebszámítógépek

1984-ben kerültem kapcsolatba az első valóban program­ozható, és már joggal számítógépnek nevezhető, a Híradástechnika Szövetkezet által SHARP licensz alapján gyártott PTA-4000 típusjelű zsebszámítógéppel. Az erre a típusra írt geodéziai program valamelyik verzióját WAW fájlként őrzöm, de működőképes KA-160 nyomtató/magnó-interfész hiányában nem tudom használni.
Nagy testvérére a SHARP PC-1600 -ra írt általános célú geodéziai, és a negyedrendű alappont pótlásokhoz szolgáló speciális program­jaimat csak a géphez tartozó mini floppy lemezen őrzöm. Nemrégiben sikerült életre kelteni az egyik kollégám PC-1600 -as gépét, így amint időm engedi megoldom a program­ok mentését asztali PC -re.

A SHARP PC-1403H, PC-1248, PC-E220, PC-E500S, CASIO FX-880P tipusú szerkentyűkre írt program­okat viszont már IBM kompatibilis PC hangkártya bemenetéről digitalizálva, vagy soros interfész kábelen elmentve, korszerű adathordozókon őrizgetem, így ezek ma is hozzáférhetőek.

A SHARP PC-E220 volt az első átalam program­ozott zsebszámítógép, amely már soros porton is tudott kommunikálni, így ennek program­jában már az asztali PC -vel történő adatcsere lehetősége is belekerülhetett.

PSION Series 5mx palmtop

2003 körül elcsábultam egy PSION Series 5mx típusú palmtoptól, ami imádnivalóan intelligens és sokoldalú szerkentyű.
Magától értetődő temészetességgel kommunikál az asztali PC -kel. (Ezek egy viszonylag erős asztali PC akkori áráért el is várhatóak tőle!) ő is megkapta a maga geodéziai program­ját, ami már képernyőgrafikát jelenít meg, mérőállomásokkal történő adatcserét is megvalósít, és tárolt mérési adatokkal is dolgozik, sőt egy GEODOLITE 506B típusú műszer vezérlését is kipróbáltam vele, de sajnos nem terepi használatra tervezték, így alig-alig mertem munkára fogni.

Azóta is ott tartom az asztali gépem mellett, időnként eljátszadozom vele, gyönyörködöm benne, de bele kellett nyugondom, hogy egy primadonnát nem célszerű a díszletek cipelésével gyötörni.

Texas Instruments TI-83 Plus, TI-89, TI-92 Plus zsebszámítógépek

Legújabb szerzeményem egy Texas Instruments gyártmányú TI-89 típusjelű zsebszámítógép.
Ezt, és a néhány kollégám által használt TI-83 Plus típusjelű kisöccsét, és a TI-92 Plus típust is kistafíroztam a megfelelő program­okkal.
Ezek is könnyedén kapcsolhatók össze asztali PC -vel. Memóriakapacitásuk kielégítő, és kialakításuk alkalmassá teszi őket terepi használatra.

A geodéziai zsebszámítógép program­ok általános jellemzői

A fentebb említett program­ok mindegyikére jellemző, hogy a számításokban felhasználandó adott, és az újonnan számított pontok a memóriában letárolhatók, így adataikat nem kell minden számítási eljárásban újra megadni.

A PC-1248 kivételével mindegyik program tartalmazza az alapvető alappont meghatározási eljárásokat: előmetszés, hátrametszés, magaspont levezetés, külpont koordinátái, sokszögvonal számítás stb., és az affin transzformációt

Mindegyikben elérhetők a legyakrabban használt részletpont meghatározási funkciók: poláris bemérés, ortogonális bemérés, metszéspont számítás, stb.

Mindegyikükben szerepel a numerikus területszámítás, és néhány kitűzési adatok, számítására szolgáló funkció.

Az egyes gépeket bemutató oldalakról megjeleníthető program­leírások mindegyike az Acrobat Reader PDF formátumában van elmentve.Fő oldal Bemutatkozás Pocket PC programok AutoCAD-AutoLisp Egyéb programok Online EOV <<>> WGS84 átszámítás Online EOV (EOTR) szelvény kereső OSM térkép megjelenítése Üzenő füzet Fénykép-tár Link-gyüjtemény A honlapról A honlap építésről Honlaptérkép
Papp Ferenc földmérő honlapja Papp Ferenc földmérő honlapja
Zsebszámítógép programok
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS