A TI-89 számítógép és geodéziai program­ja

Képességeiben valahol félúton van a PDA-k, palmtopok, és a honlapomon szereplő SHARP, CASIO zsebszámítógépek között.

Asztali PC-vel a Black-Link soros interfészkábel és a TI Connect program segítségével egy PDA-hoz hasonló könnyedséggel kommunikál. Így a program, vagy az általa kezelt pontok adatai is viszonylag egyszerűen és gyorsan mozgathatók az asztali PC és a TI-89 között.
A minden géphez mellékelt egyszerű jack dugós kábellel két TI-89-et köthetünk össze, és vihetünk át közöttük program­okat és adatokat.

A fentieknek megfelelően geodéziai prorgram­ja is sokoldalúbb, sokkal könnyebben telepíthető, kezelhető mint a weboldalamon említett régebbi zsebszámítógépeké.
Nagyobb memóriakapacitásának, és fejlettebb operációs rendszerének köszönhetően még a TI-83 és TI-84 típusokhoz viszonyítva is számottevőek az előnyei.

Geodéziai program­ja lehetővé teszi több, egymástól független munkaállomány használatát, és a számítási eljárásokban felhasználandó pontok nem csak az aktuális munkaállományban, hanem a gépen tárolt bármelyik állományban elérhetők.

A gép memóriakapacitása a mellékelt program­leírásban szereplőnél több funkció megvalósítását is lehetővé tenné. Ha időm engedi szeretnék még írni hozzá egy területosztó program­ot is.

A gépben van külön memóriavédő elem, így elemcsere esetén nem kell a memória tartalmának megsérülésétől, elvesztésétől tartani.

Tudomásom szerint a TI-89 általam is használt típusának gyártása megszűnt, bár az üzletekben még fel-felbukkanak példányai. Az új TI-89 Titanium több memóriával, gyorsabban ketyegő processzorral, és megítélésem szerint gusztustalanul agyondizájnolt külsővel készül. Olyan igazi, 'manager' -eknek tetsző megjelenése lett szegénynek.

A TI-89 geodéziai program­jában megvalósított számítási eljárások a következők:

Fő oldal Bemutatkozás Pocket PC programok AutoCAD-AutoLisp Egyéb programok Online EOV <<>> WGS84 átszámítás Online EOV (EOTR) szelvény kereső OSM térkép megjelenítése Üzenő füzet Fénykép-tár Link-gyüjtemény A honlapról A honlap építésről Honlaptérkép
Papp Ferenc földmérő honlapja Papp Ferenc földmérő honlapja
Texas Instruments TI-89
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS