Ahogyan időm engedi, beillesztek ide néhány olyan önállóan használható AutoLisp programot, amely talán másoknak is hasznos segítséget jelenthet.
A lentebb látható menüben kiválasztott AutoLisp függvény vagy parancs leírása mindig megjelenik a menü alatt. Letöltését a leírás végén található linkre kattintva indíthatjuk el.
A menü címkék végén feltüntetett dátum a fájl feltöltésének időpontját jelzi, hogy a javítások és funkció bővülések követhetőek legyenek a felhasználók számára.

Nagyon hálás lennék, ha a felhasználók a letöltött programok használata során tapasztalt hibákról és hiányosságokról   e-mail -ben,   vagy az   üzenő-füzet   oldalon értesítenének.

Letöltések száma: 29047

Folytatása következik ...

Digitális fotó­k blokkreferenciákhoz rendelése, megjelenítése, beillesztése


2014. 07. 05. -én új verzió feltöltve a kibővített funkcionalitású bitmap-view.exe új képességeinek kiszolgálása érdekében.

A digitális fényképezőgépek elterjedésése óta egyre gyakoribb, hogy a felmérési munkák során a felmért objektumokról fotó­k is készülnek. Vagy a megrendelő igényli ezeket, vagy csak a szerkesztési munka megkönnyítése és a mérési jegyzet kiegészítése, vagy helyettesítése céljára készülnek.
Az ilyen fotó­k készítési helyének rögzítésére a legcélszerűbbnek az a megoldás tűnik, hogy azonosítójukat a mérés során attribútumként hozzárendeljük az általuk megjelenített objektumot reprezentáló mért ponthoz. Mivel az általam ismert digitális fényképezőgépek a fotó­fájlok neveit aaaNNNN.aaa formában képzik, ahol aaa tetszőleges számú nem számjegy karaktert jelent, géptípustól függő, de azon belül minden fájlnál azonos tartalommal, NNNN pedig tetszőleges, de mindig azonos számú (általában négy) számjegy karakterrel sorszámozza a fotó­kat elkészítésük sorrendjében, a felméréskor használt műszerben elegendő a sorszámot rögzíteni a fotó azonosítójaként. Tehát az img_0013.jpg, vagy DSCF0132.jpg formájú fájneveket 0013, illetve 0132 alakban.
Az ilyenképpen a felmért pontokhoz rendelt fotó­számok azután a szerkeszési munkák során a vektoros állományba beolvasott pontok pontjeleinek, vagy a rájuk illesztett blokkoknak az attribútumaiban jeleníthetők meg.
Annak érdekében, hogy szerkesztés közben ezeknek az attribútumoknak a tartalma alapján gyorsan hozzáférhessünk a megfelelelő fotó­hoz, elkészítettem a foto­mutat és foto­beill AutoLisp parancsokat, amelyek a fotó­számot tartalmazó blokkreferencia kiválasztása után megjelenítik illetve beillesztik azt.

Természetesen nem csak földmérési munkák kapcsán létrehozott állományokban használható a funkció, hanem minden olyan esetben, amikor attribútumokkal rendelkező blokkreferenciákhoz akarunk fotót társítani.

A funkciók részletes leírása a program­hoz tartozó autocad_foto.chm fájlban található meg.

A program helyes működéséhez gondoskodni kell arról, hogy a megjelenítendő bitképtípus hozzá legyen rendelve egy annak megjelenítésére alkalmas programhoz, amely képes arra, hogy parancssori paraméterként átvegye a megjelenítendő képfájl nevét. Személy szerint ilyen célra a freeware IrfanView program­ot használom és ajánlom. Ez az összerendelés felübírálható a fotoprm paranccsal megjeleníthető dialódusablakban. Ott én a honlapomról letölthető bitmap_view.exe programot szoktam megadni, amelyet kifejezetten erre a célra készítettem.

Mivel a funkció elvileg bármely fájlnév bővítményhez rendelt program elindítására alkalmas, nem csak bitképeket, hanem más az adott rendszerkörnyezetben megjeleníthető állományokat is hozzárendelhetünk a blokkreferenciákhoz. A tesztelés során például MS-Excel állományok megjelenítésére is használtam.
A fotobeill parancs viszont csak bitképek beillesztésére alkalmas. Más típusú dokumentumok beillesztésére használjuk az AutoCAD _insertobj parancsát.

LetöltésHálás lennék, ha azok, akik valamelyik program­ot letöltik és használatba veszik, erről a honlap Üzenő-füzet oldalán értesítenének. Ennek nem csak az egóm pátyolgatása lenne a szerepe, hanem egy kis reklámot is jelentene személyemnek és az oldalnak.

Ha használni akarjuk a letöltött programot, akkor az AutoCAD Eszköz (Tools) menüjének AutoLisp - Betöltés (Load) menüpontjával tölthetjük be az azt tartalmazó fájlt.
A dialógusdefiníciókat tartalmazó dcl bővítményű fájlok betöltéséről szükség esetetén a programfájlok gondoskodnak. Ehez a dcl bővítményű fájlokat az AutoCAD keresési útvonalainak egyikén kell elhelyezni. Például az AutoCAD telepítési könyvtárában (Ahol az acad.exe fájl található.), vagy annak support alkönyvtárában. Egyes programoknál a kezelési útmutató egyéb telepítési helyet is előírhat a programfájlok számára.

A parancsok/függvények végrehajtásához az AutoCAD parancssorába mindig a fenti leírásban feltüntetett formában kell beírni a hívó utasítást, tehát ha ott zárójelekkel közrefogva szerepel, akkor a közrefogó zárójelek is részei a megadandó utasításnak.

Ha azt szeretnénk, hogy az AutoCAD elindulásakor automatikusan betöltődjék egy ilyen fájl, akkor azt helyezzük el az AutoCAD Support könyvtárában, és az aktuális menüfájlhoz tartozó MNL fájlba (például: acad.mnl) írjuk be a betöltést végző parancsot. A parancs formája: (load "geo_masol.lsp") a zárójelek is részei a parancsnak, és a fájlnév helyén természetesen a betölteni kívánt fájl neve szerepeljen.

Ha valamelyik igazán hasznosnak bizonyul, célszerű létrehozni indításához egy menüpontot, vagy eszköztár ikont.

Természetesen örömmel venném, ha a programok használata során felmerült tapasztalatokat is megosztanák velem, hogy funkcióik bővülhessenek, és a hibák javítva legyenek.


Letölthető AutoLisp programok - Fotók hozzárendelése blokkreferenciákhoz
Fő oldal Bemutatkozás Pocket PC programok AutoCAD-AutoLisp Egyéb programok Online EOV <<>> WGS84 átszámítás Online EOV (EOTR) szelvény kereső OSM térkép megjelenítése Üzenő füzet Fénykép-tár Link-gyüjtemény A honlapról A honlap építésről Honlaptérkép
Papp Ferenc földmérő honlapja Papp Ferenc földmérő honlapja
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS