Ahogyan időm engedi, beillesztek ide néhány olyan önállóan használható AutoLisp programot, amely talán másoknak is hasznos segítséget jelenthet.
A lentebb látható menüben kiválasztott AutoLisp függvény vagy parancs leírása mindig megjelenik a menü alatt. Letöltését a leírás végén található linkre kattintva indíthatjuk el.
A menü címkék végén feltüntetett dátum a fájl feltöltésének időpontját jelzi, hogy a javítások és funkció bővülések követhetőek legyenek a felhasználók számára.

Nagyon hálás lennék, ha a felhasználók a letöltött programok használata során tapasztalt hibákról és hiányosságokról   e-mail -ben,   vagy az   üzenő-füzet   oldalon értesítenének.

Letöltések száma: 28382

Folytatása következik ...

Zárt vonal-láncolat területének számítása


A program telepítőkészletének fájljait kötelezően a C:\pf-autolisp\terszam\ könyvtárban kell elhelyezni.

Hívása: TERSZAM

A parancs vonal (LINE) rajzelemekből álló zárt láncolatok által határolt területek kiszámítására szolgál.
Elindítása után, ha még nem adtuk meg a számítás jellemzőit, az azok megjadására szolgáló dialógusablak jelenik meg:Ha már megadtuk a jellemzőket, a program a számítandó vonal-láncolat egyik elemének kiválasztását kéri.

Ha egy összetett alakzat, vagy annak valamely részletének számítása a cél, akkor a kiválasztást annak figyelembe vételével kell elvégezni, hogy a program a kiválasztott vonalnak a kiválasztási ponthoz közelebb eső végpontjától a távolabbi végpont felé mutató irányban fogja megkezdeni az egymáshoz csatlakozó vonalak bejárását, és minden csomópontnál jobbra fordul. Tehát ha az alábbi kép A jelű pontjában történik a kiválasztás, akkor a teljes vonalhalmaz határvonalán fog végighaladni, ha pedig a B jelű ponton, akkor a képen szürkével határolt alakzat határvonalait járja be.
A kezdő vonal kiválasztása után a program további felhasználói beavatkozás nélkül végzi el a megfelelő alakzat körüljárását, majd kijelzi a számított területet és kerületet.
Ha egy alakzat beágyazott - Földmérő zsargonban "úszó" - alakzatot tartalmaz, akkor azt egyetlen vonallal össze kell kötni az "úsztató" alakzattal. Lásd az alábbi képen a kék színű vonalakkal határolt területet.Az utoljára körüljárt alakzat határvonalának töréspontjait a program elérhetővé teszi a kor_pont nevű AutoLisp változóban. A változó tartalma felhasználható például azoknak az AutoCAD parancsoknak a promptjainál, amelyek egymás után tetszőleges számú pont megadását teszik lehetővé. Ehez a megfelelő promptnál a (foreach pont kor_pont (command pont)) AutoLisp utasítással kell válaszolni.

Példa:

Parancs: vlánc
Adja meg az első pontot: (foreach pont kor_pont (command pont))

Az utasítás a kor_pont változó összes pontját sorra átadja a vlánc parancsnak, így az az utoljára bejárt alakzat határvonalaira illeszkedő vonalláncot hoz létre.


Példa más felhasználási módra:

Parancs: (foreach pont kor_pont (command "_INSERT" "teszt" pont 1 1 0))

Az utasítás a kor_pont változó összes pontjával végrehajtja az insert (beill) parancsot, mindegyikre elhelyezve a teszt nevű blokk egy-egy példányát 1.0 léptékkel és 0.0 elforgatással.


Az utoljára körüljárt alakzat határvonalát alkotó vonal rajzelemek azonosítóit a program elérhetővé teszi a kor_elem nevű AutoLisp változóban. A változó tartalma felhasználható azoknak az AutoCAD parancsoknak a promptjainál, amelyek vonal rajzelemek kiválasztását is lehetővé teszik. Ehez a megfelelő - Válasszon rajzelemeket: szövegű - promptnál a !kor_elem utasítással kell válaszolni.

A program a ZWCAD 2019 és magasabb verziói alatt is használható.

LetöltésHálás lennék, ha azok, akik valamelyik program­ot letöltik és használatba veszik, erről a honlap Üzenő-füzet oldalán értesítenének. Ennek nem csak az egóm pátyolgatása lenne a szerepe, hanem egy kis reklámot is jelentene személyemnek és az oldalnak.

Ha használni akarjuk a letöltött programot, akkor az AutoCAD Eszköz (Tools) menüjének AutoLisp - Betöltés (Load) menüpontjával tölthetjük be az azt tartalmazó fájlt.
A dialógusdefiníciókat tartalmazó dcl bővítményű fájlok betöltéséről szükség esetetén a programfájlok gondoskodnak. Ehez a dcl bővítményű fájlokat az AutoCAD keresési útvonalainak egyikén kell elhelyezni. Például az AutoCAD telepítési könyvtárában (Ahol az acad.exe fájl található.), vagy annak support alkönyvtárában. Egyes programoknál a kezelési útmutató egyéb telepítési helyet is előírhat a programfájlok számára.

A parancsok/függvények végrehajtásához az AutoCAD parancssorába mindig a fenti leírásban feltüntetett formában kell beírni a hívó utasítást, tehát ha ott zárójelekkel közrefogva szerepel, akkor a közrefogó zárójelek is részei a megadandó utasításnak.

Ha azt szeretnénk, hogy az AutoCAD elindulásakor automatikusan betöltődjék egy ilyen fájl, akkor azt helyezzük el az AutoCAD Support könyvtárában, és az aktuális menüfájlhoz tartozó MNL fájlba (például: acad.mnl) írjuk be a betöltést végző parancsot. A parancs formája: (load "geo_masol.lsp") a zárójelek is részei a parancsnak, és a fájlnév helyén természetesen a betölteni kívánt fájl neve szerepeljen.

Ha valamelyik igazán hasznosnak bizonyul, célszerű létrehozni indításához egy menüpontot, vagy eszköztár ikont.

Természetesen örömmel venném, ha a programok használata során felmerült tapasztalatokat is megosztanák velem, hogy funkcióik bővülhessenek, és a hibák javítva legyenek.


Letölthető AutoLisp programok - Zárt vonal-láncolat területének számítása
Fő oldal Bemutatkozás Pocket PC programok AutoCAD-AutoLisp Egyéb programok Online EOV <<>> WGS84 átszámítás Online EOV (EOTR) szelvény kereső OSM térkép megjelenítése Üzenő füzet Fénykép-tár Link-gyüjtemény A honlapról A honlap építésről Honlaptérkép
Papp Ferenc földmérő honlapja Papp Ferenc földmérő honlapja
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS