Ahogyan időm engedi, beillesztek ide néhány olyan önállóan használható AutoLisp programot, amely talán másoknak is hasznos segítséget jelenthet.
A lentebb látható menüben kiválasztott AutoLisp függvény vagy parancs leírása mindig megjelenik a menü alatt. Letöltését a leírás végén található linkre kattintva indíthatjuk el.
A menü címkék végén feltüntetett dátum a fájl feltöltésének időpontját jelzi, hogy a javítások és funkció bővülések követhetőek legyenek a felhasználók számára.

Nagyon hálás lennék, ha a felhasználók a letöltött programok használata során tapasztalt hibákról és hiányosságokról   e-mail -ben,   vagy az   üzenő-füzet   oldalon értesítenének.

Letöltések száma: 28659

Folytatása következik ...

Blokkreferenciák lecserélés­e

Hívása: BLOKK-CSERE

A funkcióval blokkreferenciákat (blokkok beillesztett példányait) cserélhetünk le más blokkra hivatkozó blokkreferenciákra

Elindítása után blokkreferenciák kiválasztását kéri. Ha korábbi hívása során még nem adtuk meg az új blokkreferencia nevét, akkor a következő lépés annak megadása lesz. Ehez az AutoCAD beill (DDINSERT) parancsának dialógusablakát jeleníti meg. Abban válasszuk ki az új blokkreferenciát, és zárjuk be az OK billentyűvel. Ügyeljünk arra, hogy a dialógusablak Szétvetés címkéjű kapcsolója kikapcsolt állapotú legyen!

Ezután egyenként további lecserélendő blokkreferenciák adhatók meg.

Ha az új blokkreferenciákat a lecserélt beillesztési irányához képest elforgatva szeretnénk beilleszteni, a parancs promptjára válaszoljunk E karakterrel. Ilyenkor a program bekéri a relatív elforgatás mértékét, és mindaddig használja azt amíg hasonló módon új értéket nem adunk annak.

Az új blokkreferencia nevét a parancs promptjára adott B válasz után a fentebb leírt módon változtathatjuk meg.

Az utoljára kiválasztott lecserélendő blokkrefrencia több további példányát egyszerre cserélhetjük le, ha a parancs promptjára T karakterrel válaszolunk, majd az AutoCAD-ben szokásos módon kiválasztjuk a lecserélendőket.

A program a ZWCAD 2019 és magasabb verziói alatt is használható.

LetöltésHálás lennék, ha azok, akik valamelyik program­ot letöltik és használatba veszik, erről a honlap Üzenő-füzet oldalán értesítenének. Ennek nem csak az egóm pátyolgatása lenne a szerepe, hanem egy kis reklámot is jelentene személyemnek és az oldalnak.

Ha használni akarjuk a letöltött programot, akkor az AutoCAD Eszköz (Tools) menüjének AutoLisp - Betöltés (Load) menüpontjával tölthetjük be az azt tartalmazó fájlt.
A dialógusdefiníciókat tartalmazó dcl bővítményű fájlok betöltéséről szükség esetetén a programfájlok gondoskodnak. Ehez a dcl bővítményű fájlokat az AutoCAD keresési útvonalainak egyikén kell elhelyezni. Például az AutoCAD telepítési könyvtárában (Ahol az acad.exe fájl található.), vagy annak support alkönyvtárában. Egyes programoknál a kezelési útmutató egyéb telepítési helyet is előírhat a programfájlok számára.

A parancsok/függvények végrehajtásához az AutoCAD parancssorába mindig a fenti leírásban feltüntetett formában kell beírni a hívó utasítást, tehát ha ott zárójelekkel közrefogva szerepel, akkor a közrefogó zárójelek is részei a megadandó utasításnak.

Ha azt szeretnénk, hogy az AutoCAD elindulásakor automatikusan betöltődjék egy ilyen fájl, akkor azt helyezzük el az AutoCAD Support könyvtárában, és az aktuális menüfájlhoz tartozó MNL fájlba (például: acad.mnl) írjuk be a betöltést végző parancsot. A parancs formája: (load "geo_masol.lsp") a zárójelek is részei a parancsnak, és a fájlnév helyén természetesen a betölteni kívánt fájl neve szerepeljen.

Ha valamelyik igazán hasznosnak bizonyul, célszerű létrehozni indításához egy menüpontot, vagy eszköztár ikont.

Természetesen örömmel venném, ha a programok használata során felmerült tapasztalatokat is megosztanák velem, hogy funkcióik bővülhessenek, és a hibák javítva legyenek.


Letölthető AutoLisp programok - Blokkreferenciák lecserélés­e
Fő oldal Bemutatkozás Pocket PC programok AutoCAD-AutoLisp Egyéb programok Online EOV <<>> WGS84 átszámítás Online EOV (EOTR) szelvény kereső OSM térkép megjelenítése Üzenő füzet Fénykép-tár Link-gyüjtemény A honlapról A honlap építésről Honlaptérkép
Papp Ferenc földmérő honlapja Papp Ferenc földmérő honlapja
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS