Ahogyan időm engedi, beillesztek ide néhány olyan önállóan használható AutoLisp programot, amely talán másoknak is hasznos segítséget jelenthet.
A lentebb látható menüben kiválasztott AutoLisp függvény vagy parancs leírása mindig megjelenik a menü alatt. Letöltését a leírás végén található linkre kattintva indíthatjuk el.
A menü címkék végén feltüntetett dátum a fájl feltöltésének időpontját jelzi, hogy a javítások és funkció bővülések követhetőek legyenek a felhasználók számára.

Nagyon hálás lennék, ha a felhasználók a letöltött programok használata során tapasztalt hibákról és hiányosságokról   e-mail -ben,   vagy az   üzenő-füzet   oldalon értesítenének.

Letöltések száma: 28659

Folytatása következik ...

Ortogonális bemérés számítása

Hívása: orto-bem

A program a geodéziában szokásos módon, két ismert koordinátájú pont (alapvonal) által meghatározott lokális koordinátarendszerben adott koordinátájú pontok lokális koordinátáinak az ismert koordinátájú pontok koordinátarendszerébe való átszámítására szolgál.

Bekéri az alapvonal kezdő és végpontját, és az alapvonal mért hosszát, majd az átszámítandó pontok abszcissza (alapvonal irányú lokális koordináta) és ordináta (alapvonalra merőleges irányú lokális koordináta) értékeit. Az átszámított koordinátákat az alapvonal mért és számított hosszának arányában torzítja.

A 'Mért távolság' promptnál megadott adatot vízszintes távolságnak tekinti.

Ha a 'Mért távolság' promptnál üres választ adunk (Enter, jobb egér billentyű), a mért távolság felveszi a számított távolság értékét.

Egy abszcisszánál egymás után több ordináta is megadható. Az abszcissza bekéréshez üres válasszal léphetünk vissza.

A számított pontokat pont (POINT) rajzelemekkel jelöli meg, ezért a pont rajzelemek megjelenítési stílusát az AutoCAD Formátum menüjének Pontstílus... menüpontjával egy jól látható formára kell beállítani!

A számított pontok Z koordinátája mindig 0.0 értékű lesz.

A promptokra 'a' karakterrel válaszolva az abszcisszák, 'o' karakterrel az ordináták mért/számított alapvonalhossz arányú torzítása kapcsolható ki/be.

Kilépni a promptoknál megadott üres válaszokkal lehet.


A program a ZWCAD 2019 és magasabb verziói alatt is használható.

LetöltésHálás lennék, ha azok, akik valamelyik program­ot letöltik és használatba veszik, erről a honlap Üzenő-füzet oldalán értesítenének. Ennek nem csak az egóm pátyolgatása lenne a szerepe, hanem egy kis reklámot is jelentene személyemnek és az oldalnak.

Ha használni akarjuk a letöltött programot, akkor az AutoCAD Eszköz (Tools) menüjének AutoLisp - Betöltés (Load) menüpontjával tölthetjük be az azt tartalmazó fájlt.
A dialógusdefiníciókat tartalmazó dcl bővítményű fájlok betöltéséről szükség esetetén a programfájlok gondoskodnak. Ehez a dcl bővítményű fájlokat az AutoCAD keresési útvonalainak egyikén kell elhelyezni. Például az AutoCAD telepítési könyvtárában (Ahol az acad.exe fájl található.), vagy annak support alkönyvtárában. Egyes programoknál a kezelési útmutató egyéb telepítési helyet is előírhat a programfájlok számára.

A parancsok/függvények végrehajtásához az AutoCAD parancssorába mindig a fenti leírásban feltüntetett formában kell beírni a hívó utasítást, tehát ha ott zárójelekkel közrefogva szerepel, akkor a közrefogó zárójelek is részei a megadandó utasításnak.

Ha azt szeretnénk, hogy az AutoCAD elindulásakor automatikusan betöltődjék egy ilyen fájl, akkor azt helyezzük el az AutoCAD Support könyvtárában, és az aktuális menüfájlhoz tartozó MNL fájlba (például: acad.mnl) írjuk be a betöltést végző parancsot. A parancs formája: (load "geo_masol.lsp") a zárójelek is részei a parancsnak, és a fájlnév helyén természetesen a betölteni kívánt fájl neve szerepeljen.

Ha valamelyik igazán hasznosnak bizonyul, célszerű létrehozni indításához egy menüpontot, vagy eszköztár ikont.

Természetesen örömmel venném, ha a programok használata során felmerült tapasztalatokat is megosztanák velem, hogy funkcióik bővülhessenek, és a hibák javítva legyenek.


Letölthető AutoLisp programok - Ortogonális bemérés számítása.
Fő oldal Bemutatkozás Pocket PC programok AutoCAD-AutoLisp Egyéb programok Online EOV <<>> WGS84 átszámítás Online EOV (EOTR) szelvény kereső OSM térkép megjelenítése Üzenő füzet Fénykép-tár Link-gyüjtemény A honlapról A honlap építésről Honlaptérkép
Papp Ferenc földmérő honlapja Papp Ferenc földmérő honlapja
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS