Ahogyan időm engedi, beillesztek ide néhány olyan önállóan használható AutoLisp programot, amely talán másoknak is hasznos segítséget jelenthet.
A lentebb látható menüben kiválasztott AutoLisp függvény vagy parancs leírása mindig megjelenik a menü alatt. Letöltését a leírás végén található linkre kattintva indíthatjuk el.
A menü címkék végén feltüntetett dátum a fájl feltöltésének időpontját jelzi, hogy a javítások és funkció bővülések követhetőek legyenek a felhasználók számára.

Nagyon hálás lennék, ha a felhasználók a letöltött programok használata során tapasztalt hibákról és hiányosságokról   e-mail -ben,   vagy az   üzenő-füzet   oldalon értesítenének.

Letöltések száma: 28658

Folytatása következik ...

Attribútumukban sorszámozott blokkok beillesztése


Hívása: blsorsz

A program a DDINSERT parancs dialógusablakát jeleníti meg a használandó blokk kiválasztásához. Ha abban attribútummal rendelkező blokkot választunk ki, és az OK billentyűvel zárjuk be, akkor megjelenik egy újabb dialógusablak.

A program dialógus ablaka

Az A sorszámot hordozó attribútum címkéje címkéjű listában a kiválasztott blokkdefinícióhoz tartozó attribútumok közül választhatjuk ki azt, amelyben a sorszámokat el kell helyezni.

Az A sorszámot hordozó attribútum hossza címkéjű mezőben megadhatjuk, hogy a letárolt sorszámok hány karakter hosszúságúak legyenek. Az ennél rövidebb sorszámok balról 0 (nulla) karakterekkel lesznek kiegészítve a megadott hosszúságúra.

Az Összekötés vonal rajzelemekkel címkéjű kapcsoló bekapcsolt állapotában a beillesztett blokkreferenciákat a parancs automatikusan vonal (LINE) rajzelemekkel köti össze. A vonal rajzelemek az aktuális megjelenítési tulajdonságokkal jönnek létre.

A Folytatás címkéjű kapcsoló bekapcsolt állapotában a vonal rajzelemekkel való összekötés a parancs előző hívásakor beillesztett utolsó blokkreferenciától kezdődik, tehát az aktuális hívásban elhelyezett első blokkreferencia azzal össze lesz kötve.

Az Egyéb attribútumok bekérése címkéjű kapcsoló bekapcsolt állapotában, a parancs a beillesztett blokkreferenciák további attribútumainak értékét is bekéri.

Az Egyéb attribútumok bekérése dialógusablakban címkéjű kapcsoló bekapcsolt állapotában a további attribútumokat dialógusablakban kéri be a parancs, kikapcsolt állapotban pedig a parancssorban.

Az Egyéb attribútumok öröklése előző példánytól címkéjű kapcsoló bekapcsolt állapotában a további attribútumok bekérésekor a parancs alapértelmezésként felkínálja a vele utoljára beillesztett blokkreferenciában megadott értékeket.

Ha a dialógust a Tovább címkéjű billentyűvel zárjuk be, akkor bekéri a sorszámozás kezdő értékét, majd beillesztési pontokat kér és elhelyezi rajtuk a blokk egy-egy példányát úgy, hogy a kiválasztott címkéjű attribútumukban egyesével növekvő számok jelennek meg.

A program a ZWCAD 2019 és magasabb verziói alatt is használható.

LetöltésHálás lennék, ha azok, akik valamelyik program­ot letöltik és használatba veszik, erről a honlap Üzenő-füzet oldalán értesítenének. Ennek nem csak az egóm pátyolgatása lenne a szerepe, hanem egy kis reklámot is jelentene személyemnek és az oldalnak.

Ha használni akarjuk a letöltött programot, akkor az AutoCAD Eszköz (Tools) menüjének AutoLisp - Betöltés (Load) menüpontjával tölthetjük be az azt tartalmazó fájlt.
A dialógusdefiníciókat tartalmazó dcl bővítményű fájlok betöltéséről szükség esetetén a programfájlok gondoskodnak. Ehez a dcl bővítményű fájlokat az AutoCAD keresési útvonalainak egyikén kell elhelyezni. Például az AutoCAD telepítési könyvtárában (Ahol az acad.exe fájl található.), vagy annak support alkönyvtárában. Egyes programoknál a kezelési útmutató egyéb telepítési helyet is előírhat a programfájlok számára.

A parancsok/függvények végrehajtásához az AutoCAD parancssorába mindig a fenti leírásban feltüntetett formában kell beírni a hívó utasítást, tehát ha ott zárójelekkel közrefogva szerepel, akkor a közrefogó zárójelek is részei a megadandó utasításnak.

Ha azt szeretnénk, hogy az AutoCAD elindulásakor automatikusan betöltődjék egy ilyen fájl, akkor azt helyezzük el az AutoCAD Support könyvtárában, és az aktuális menüfájlhoz tartozó MNL fájlba (például: acad.mnl) írjuk be a betöltést végző parancsot. A parancs formája: (load "geo_masol.lsp") a zárójelek is részei a parancsnak, és a fájlnév helyén természetesen a betölteni kívánt fájl neve szerepeljen.

Ha valamelyik igazán hasznosnak bizonyul, célszerű létrehozni indításához egy menüpontot, vagy eszköztár ikont.

Természetesen örömmel venném, ha a programok használata során felmerült tapasztalatokat is megosztanák velem, hogy funkcióik bővülhessenek, és a hibák javítva legyenek.


Letölthető AutoLisp programok - Sorszámozott blokkok beillesztése
Fő oldal Bemutatkozás Pocket PC programok AutoCAD-AutoLisp Egyéb programok Online EOV <<>> WGS84 átszámítás Online EOV (EOTR) szelvény kereső OSM térkép megjelenítése Üzenő füzet Fénykép-tár Link-gyüjtemény A honlapról A honlap építésről Honlaptérkép
Papp Ferenc földmérő honlapja Papp Ferenc földmérő honlapja
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS