Ahogyan időm engedi, beillesztek ide néhány olyan önállóan használható AutoLisp programot, amely talán másoknak is hasznos segítséget jelenthet.
A lentebb látható menüben kiválasztott AutoLisp függvény vagy parancs leírása mindig megjelenik a menü alatt. Letöltését a leírás végén található linkre kattintva indíthatjuk el.
A menü címkék végén feltüntetett dátum a fájl feltöltésének időpontját jelzi, hogy a javítások és funkció bővülések követhetőek legyenek a felhasználók számára.

Nagyon hálás lennék, ha a felhasználók a letöltött programok használata során tapasztalt hibákról és hiányosságokról   e-mail -ben,   vagy az   üzenő-füzet   oldalon értesítenének.

Letöltések száma: 28907

Folytatása következik ...

Blokk/Fólia kiválasztása papírtéri elrendezésben


Az IntelliCAD alapú PointCloud CAD programhoz készítettem 2012-ben ezt a programocskát, de természetesen AutoCAD alatt is használható. Most ismét előkerült. Talán mások is hasznát vehetik, ezért közzéteszem.

Azok számára készült, akik jobban szeretik megjelenésük alapján kiválasztani a beillesztendő blokkokat, mint egy listában nevük alapján keresgélni azokat. További előnye, hogy a blokkok megjelenítése az adott feladatnak megfelelően teljesen szabadon csoportosítva is történhet, az állományban létező, de aktuálisan nem használt blokkok kihagyhatóak, ahogyan az példaként a mellékelt demo DWG állományban is látható, és lehetőség van arra is, hogy a beillesztett blokkreferenciák ne csak az aktuális fóliára kerülhessenek.

A programhoz tartozó összes fájlt kötelezően a C:\pf-autolisp\insert elrendezésből\ mappában kell elhelyezni.

A parancsok hatékonyabb használata érdekében, célszerű a _menuload paranccsal betölteni a programhoz tartozó ICB.mnu menüfájlt, amelyben egy eszköztár van definiálva, három parancsikonnal.

A program nem tartalmaz Visual-Lisp utasításokat, így nem csak AutoCAD, hanem más AutoLisp kódokat futtatni képes programok, például IntelliCAD, ZWCAD alatt is használható.


Parancs: icb

Blokk beillesztés papírtéri elrendezésből

A parancs azután használható, miután létrehoztunk egy papírtéri elrendezést PFGEO-BLOKKOK névvel, és abban beillesztettük a használni kivánt blokkok egy-egy példányát (Lásd a mellékelt DWG állományt!)

Elindítása után aktuálissá teszi a PFGEO-BLOKKOK nevű elrendezést, és abban egy blokkreferencia kiválasztását kéri. Ha választunk ki blokkreferenciát, akkor visszalépve a modelltérbe, lehetővé teszi a kiválasztott blokk egy vagy több példányának beillesztését, és szükség és igény szerint attribútumainak megadását.
Ha a papírtérben kiválasztott blokkreferencia a "0" fólián volt, akkor a modelltérben a beillesztett példányok az aktuális fóliára kerülnek, egyébként a kiválasztott blokkreferenciával azonos fóliára.

A parancs használható a blokkok neveit tartalmazó szöveg (TEXT) rajzelemeket kiválasztva is.

Parancs: icbklt

Teljes blokk-készlet beillesztése

A parancs a felhasználó által bemutatott helyre, megadott térközzel és sorhosszal beilleszti az aktuális állományban létező blokkok egy-egy példányát. Hasznos segítséget nyújthat a PFGEO-BLOKKOK nevű elrendezés tartalmának létrehozásához.

Parancs: ica

Blokkreferencia attribútumainak módosítása dialógusablakban

A parancs által megjelenített dialógusablak 25 darabig egyszerre jeleníti meg a kiválasztott blokkreferencia attribútumait. Az attribútumok mindig címkéik ABC sorrendjében jelennek meg.
Az attribútumok mellett balról található billentyűkre kattintva az attribútum tartalmát a modelltérben kiválasztott szöveg, vagy attribútum tartalmával tölthetjük fel.

Ha a kiválasztott blokkreferenciának 25-nél több attribútuma van, akkor az AutoCAD DDATTE parancsa hajtódik végre.

Parancs: icl

Aktuális fólia kiválasztása papírtéri elrendezésben

A parancs azután használható, miután létrehoztunk egy papíttéri elrendezést PFGEO-FOLIAK névvel, és abban a parancs által kezelendő fóliákon elhelyeztünk egy-egy tetszőleges rajzelemet. (Lásd a mellékelt DWG állományt!)

elindítása után aktuálissá teszi a PFGEO-FOLIAK nevű elrendezést, és abban egy rajzelem kiválasztását kéri. Ha választunk ki rajzelemet, akkor visszalép a modelltérbe, és aktuálissá teszi a kiválasztott rajzelem fóliáját.

A program a ZWCAD 2019 és magasabb verziói alatt is használható.

LetöltésHálás lennék, ha azok, akik valamelyik program­ot letöltik és használatba veszik, erről a honlap Üzenő-füzet oldalán értesítenének. Ennek nem csak az egóm pátyolgatása lenne a szerepe, hanem egy kis reklámot is jelentene személyemnek és az oldalnak.

Ha használni akarjuk a letöltött programot, akkor az AutoCAD Eszköz (Tools) menüjének AutoLisp - Betöltés (Load) menüpontjával tölthetjük be az azt tartalmazó fájlt.
A dialógusdefiníciókat tartalmazó dcl bővítményű fájlok betöltéséről szükség esetetén a programfájlok gondoskodnak. Ehez a dcl bővítményű fájlokat az AutoCAD keresési útvonalainak egyikén kell elhelyezni. Például az AutoCAD telepítési könyvtárában (Ahol az acad.exe fájl található.), vagy annak support alkönyvtárában. Egyes programoknál a kezelési útmutató egyéb telepítési helyet is előírhat a programfájlok számára.

A parancsok/függvények végrehajtásához az AutoCAD parancssorába mindig a fenti leírásban feltüntetett formában kell beírni a hívó utasítást, tehát ha ott zárójelekkel közrefogva szerepel, akkor a közrefogó zárójelek is részei a megadandó utasításnak.

Ha azt szeretnénk, hogy az AutoCAD elindulásakor automatikusan betöltődjék egy ilyen fájl, akkor azt helyezzük el az AutoCAD Support könyvtárában, és az aktuális menüfájlhoz tartozó MNL fájlba (például: acad.mnl) írjuk be a betöltést végző parancsot. A parancs formája: (load "geo_masol.lsp") a zárójelek is részei a parancsnak, és a fájlnév helyén természetesen a betölteni kívánt fájl neve szerepeljen.

Ha valamelyik igazán hasznosnak bizonyul, célszerű létrehozni indításához egy menüpontot, vagy eszköztár ikont.

Természetesen örömmel venném, ha a programok használata során felmerült tapasztalatokat is megosztanák velem, hogy funkcióik bővülhessenek, és a hibák javítva legyenek.


Letölthető AutoLisp programok - Blokk/Fólia kiválasztás elrendezésben
Fő oldal Bemutatkozás Pocket PC programok AutoCAD-AutoLisp Egyéb programok Online EOV <<>> WGS84 átszámítás Online EOV (EOTR) szelvény kereső OSM térkép megjelenítése Üzenő füzet Fénykép-tár Link-gyüjtemény A honlapról A honlap építésről Honlaptérkép
Papp Ferenc földmérő honlapja Papp Ferenc földmérő honlapja
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS