Ahogyan időm engedi, beillesztek ide néhány olyan önállóan használható AutoLisp programot, amely talán másoknak is hasznos segítséget jelenthet.
A lentebb látható menüben kiválasztott AutoLisp függvény vagy parancs leírása mindig megjelenik a menü alatt. Letöltését a leírás végén található linkre kattintva indíthatjuk el.
A menü címkék végén feltüntetett dátum a fájl feltöltésének időpontját jelzi, hogy a javítások és funkció bővülések követhetőek legyenek a felhasználók számára.

Nagyon hálás lennék, ha a felhasználók a letöltött programok használata során tapasztalt hibákról és hiányosságokról   e-mail -ben,   vagy az   üzenő-füzet   oldalon értesítenének.

Letöltések száma: 28907

Folytatása következik ...

Vonal halmaz metszése függőleges síkokkal
(Keresztszelvények előállítása)


Parancs: KERSZELVENY

Térbeli VONAL rajzelemek metszése az YX síkon fekvő vonal rajzelemek által reprezentált függőleges síkokkal (Keresztszelvények előállítása). A metszéspontokat az aktuális rétegen 3D vonallánccal köti össze.

A metszendő objektumok csak vonal (LINE) rajzelemek lehetnek.

Ha vonalláncokra kell keresztszelvényeket illeszteni, akkor azokat az állomány egy másolatában az _EXPLODE paranccsal vonalakra kell szétvetni, és azokkal kell elvégezni a keresztszelvények előállítását, majd utána a keresztszelvényeket a _CUTCLIP és _PASTEORIG parancsokkal átmásolni a vonalláncokat tartalmazó eredeti állományba.

Lásd a mellékelt kerszelv-demo.dwg állományt.


Használata:

1.
A készítendő keresztszelvények helyét és irányát az YX síkra illeszkedő (0.0 Z koordinátájú) vonal (LINE) rajzelemekkel kell megjelölni.

2.
El kell indítani a KERSZELVENY parancsot.

3.
A 'Pontjelek elhelyezése? [Igen/Nem]' szövegű promptnál megadható, hogy a létrehozott keresztszelvény vonalláncok töréspontjaira illesszen-e pont (POINT) rajzelemeket a program.

4.
Az 'A keresztszelvények síkjait kijelölő vonalak kiválasztása' szövegű inputnál ki kell választani az 1. lépés szerint létrehozott vonal rajzelemeket.
A kiválasztás befejezése után a program végighalad a kiválasztott vonalakon. Mindegyiknél begyűjti azokat az egyéb látható vonal rajzelemeket amelyeket azok az XY síkra merőleges nézetben elmetszenek, meghatározza a metszéspontjaikat, és azokra 3D vonalláncot illeszt. Ha a 3. pontnál kértük a metszéspontok megjelölését, akkor azokon a metszett vonal fóliáján pont rajzelemet hoz létre.

2018. 03. 06.

A program létrehozza a metszéspontokat összekötő vonallánc XY síkra illeszkedő, és abba beforgatott példányát is, a Szelvények-XY nevű fólián.


LetöltésHálás lennék, ha azok, akik valamelyik program­ot letöltik és használatba veszik, erről a honlap Üzenő-füzet oldalán értesítenének. Ennek nem csak az egóm pátyolgatása lenne a szerepe, hanem egy kis reklámot is jelentene személyemnek és az oldalnak.

Ha használni akarjuk a letöltött programot, akkor az AutoCAD Eszköz (Tools) menüjének AutoLisp - Betöltés (Load) menüpontjával tölthetjük be az azt tartalmazó fájlt.
A dialógusdefiníciókat tartalmazó dcl bővítményű fájlok betöltéséről szükség esetetén a programfájlok gondoskodnak. Ehez a dcl bővítményű fájlokat az AutoCAD keresési útvonalainak egyikén kell elhelyezni. Például az AutoCAD telepítési könyvtárában (Ahol az acad.exe fájl található.), vagy annak support alkönyvtárában. Egyes programoknál a kezelési útmutató egyéb telepítési helyet is előírhat a programfájlok számára.

A parancsok/függvények végrehajtásához az AutoCAD parancssorába mindig a fenti leírásban feltüntetett formában kell beírni a hívó utasítást, tehát ha ott zárójelekkel közrefogva szerepel, akkor a közrefogó zárójelek is részei a megadandó utasításnak.

Ha azt szeretnénk, hogy az AutoCAD elindulásakor automatikusan betöltődjék egy ilyen fájl, akkor azt helyezzük el az AutoCAD Support könyvtárában, és az aktuális menüfájlhoz tartozó MNL fájlba (például: acad.mnl) írjuk be a betöltést végző parancsot. A parancs formája: (load "geo_masol.lsp") a zárójelek is részei a parancsnak, és a fájlnév helyén természetesen a betölteni kívánt fájl neve szerepeljen.

Ha valamelyik igazán hasznosnak bizonyul, célszerű létrehozni indításához egy menüpontot, vagy eszköztár ikont.

Természetesen örömmel venném, ha a programok használata során felmerült tapasztalatokat is megosztanák velem, hogy funkcióik bővülhessenek, és a hibák javítva legyenek.


Letölthető AutoLisp programok - Vonal halmaz metszése függőleges síkokkal
Fő oldal Bemutatkozás Pocket PC programok AutoCAD-AutoLisp Egyéb programok Online EOV <<>> WGS84 átszámítás Online EOV (EOTR) szelvény kereső OSM térkép megjelenítése Üzenő füzet Fénykép-tár Link-gyüjtemény A honlapról A honlap építésről Honlaptérkép
Papp Ferenc földmérő honlapja Papp Ferenc földmérő honlapja
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS