Ahogyan időm engedi, beillesztek ide néhány olyan önállóan használható AutoLisp programot, amely talán másoknak is hasznos segítséget jelenthet.
A lentebb látható menüben kiválasztott AutoLisp függvény vagy parancs leírása mindig megjelenik a menü alatt. Letöltését a leírás végén található linkre kattintva indíthatjuk el.
A menü címkék végén feltüntetett dátum a fájl feltöltésének időpontját jelzi, hogy a javítások és funkció bővülések követhetőek legyenek a felhasználók számára.

Nagyon hálás lennék, ha a felhasználók a letöltött programok használata során tapasztalt hibákról és hiányosságokról   e-mail -ben,   vagy az   üzenő-füzet   oldalon értesítenének.

Letöltések száma: 28382

Folytatása következik ...

Szövegtartalom lecserélése TEXT, MTEXT, ATTRIB rajzelemekben

Hívása: szoveg-cserek

Nemrégiben egyik kollégám Romániában dolgozott, és nagyszámú dwg állományt kellett román és angol feliratozással is elkészítenie. Ennek egyszerűsítése érdekében készítettem ezt az AutoLisp parancs­ot, amellyel az egyik nyelv felirataival elkészített állományok szövegeit lecserél­hetjük a másik nyelv megfelelő szövegeire. A parancs természetesen nem csak különböző nyelvek közötti konverzióra használható.
A parancs használatához először egy szövegfájlban meg kell adni a lecserélendő szavakat, vagy kifejezéseket. A fájl szerkezete például a következő lehet:

0
padlószint
floor level
0
tető
roof
.
.
.
0
kazánház
boiler room

Tehát az újabb összerendelés kezdetét 0 (nulla, ASCII(48)) tartalmú sor jelzi, az ezt követő sorban adhatjuk meg a lecserél­endő szót, vagy kifejezést, és az azt követőben a szót, vagy kifejezést amire cserélni szeretnénk.
A fájlban tetszőleges számú ilyen összerendelést adhatunk meg, bővítménye is tetszőleges lehet.

Elméletileg szótár­szerű előírást is alkalmazhatnánk, de a forrás és célnyelv nyelvtani különbözőségei miatt sokszor csak kompett kifejezések lecserélésével oldható meg a feladat.

Az is nyilvánvaló, hogy általában a módosított szövegek hossza is megváltozik, tehát a szövegek lecserél­ése után szükség lehet az azokat tartalmazó rajzelem­ek áthelyezésére is.

A parancs elindítása után kéri az összerendeléseket tartalmazó fájl kiválasztását, majd az állomány összes TEXT, MTEXT, ATTRIB rajzelemének szövegében keresi az abban megadott lecserél­endő szavakat, vagy kifejezéseket, és a megtaláltakat lecserél­i.


LetöltésHálás lennék, ha azok, akik valamelyik program­ot letöltik és használatba veszik, erről a honlap Üzenő-füzet oldalán értesítenének. Ennek nem csak az egóm pátyolgatása lenne a szerepe, hanem egy kis reklámot is jelentene személyemnek és az oldalnak.

Ha használni akarjuk a letöltött programot, akkor az AutoCAD Eszköz (Tools) menüjének AutoLisp - Betöltés (Load) menüpontjával tölthetjük be az azt tartalmazó fájlt.
A dialógusdefiníciókat tartalmazó dcl bővítményű fájlok betöltéséről szükség esetetén a programfájlok gondoskodnak. Ehez a dcl bővítményű fájlokat az AutoCAD keresési útvonalainak egyikén kell elhelyezni. Például az AutoCAD telepítési könyvtárában (Ahol az acad.exe fájl található.), vagy annak support alkönyvtárában. Egyes programoknál a kezelési útmutató egyéb telepítési helyet is előírhat a programfájlok számára.

A parancsok/függvények végrehajtásához az AutoCAD parancssorába mindig a fenti leírásban feltüntetett formában kell beírni a hívó utasítást, tehát ha ott zárójelekkel közrefogva szerepel, akkor a közrefogó zárójelek is részei a megadandó utasításnak.

Ha azt szeretnénk, hogy az AutoCAD elindulásakor automatikusan betöltődjék egy ilyen fájl, akkor azt helyezzük el az AutoCAD Support könyvtárában, és az aktuális menüfájlhoz tartozó MNL fájlba (például: acad.mnl) írjuk be a betöltést végző parancsot. A parancs formája: (load "geo_masol.lsp") a zárójelek is részei a parancsnak, és a fájlnév helyén természetesen a betölteni kívánt fájl neve szerepeljen.

Ha valamelyik igazán hasznosnak bizonyul, célszerű létrehozni indításához egy menüpontot, vagy eszköztár ikont.

Természetesen örömmel venném, ha a programok használata során felmerült tapasztalatokat is megosztanák velem, hogy funkcióik bővülhessenek, és a hibák javítva legyenek.


Letölthető AutoLisp programok - Szövegek lecserélése
Fő oldal Bemutatkozás Pocket PC programok AutoCAD-AutoLisp Egyéb programok Online EOV <<>> WGS84 átszámítás Online EOV (EOTR) szelvény kereső OSM térkép megjelenítése Üzenő füzet Fénykép-tár Link-gyüjtemény A honlapról A honlap építésről Honlaptérkép
Papp Ferenc földmérő honlapja Papp Ferenc földmérő honlapja
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS