Ahogyan időm engedi, beillesztek ide néhány olyan önállóan használható AutoLisp programot, amely talán másoknak is hasznos segítséget jelenthet.
A lentebb látható menüben kiválasztott AutoLisp függvény vagy parancs leírása mindig megjelenik a menü alatt. Letöltését a leírás végén található linkre kattintva indíthatjuk el.
A menü címkék végén feltüntetett dátum a fájl feltöltésének időpontját jelzi, hogy a javítások és funkció bővülések követhetőek legyenek a felhasználók számára.

Nagyon hálás lennék, ha a felhasználók a letöltött programok használata során tapasztalt hibákról és hiányosságokról   e-mail -ben,   vagy az   üzenő-füzet   oldalon értesítenének.

Letöltések száma: 29047

Folytatása következik ...

Blokkreferenciák elhelyezése pontokra, vagy attribútumos blokkreferenciákra


A program telepítőkészletének fájljait kötelezően a C:\pf-autolisp\pontra-blokk\ könyvtárban kell elhelyezni.

Használatba vételéhez AutoCAD alatt a pontra-blokk.VLX, ZWCAD alatt a pontra-blokk.zelx programfájlt kell betölteni az "alkbetölt" (_appload) paranccsal.


Hívása: pontrablokk

A program először pontok (POINT rajzelemek) kiválasztását kéri. Nem jelent gondot, ha például ablakkal történő kiválasztáskor az ablakba más rajzelemek is beleesnek, vagy nem POINT rajzelemre kattintunk egyedi kiválasztáskor mert azokat a program a kiválasztáskor figyelmen kívül hagyja.

Ha végeztünk a kiválasztással, egy dialógusablak jelenik meg, amelyben megadhatjuk, hogy a pontokra melyik blokkot kell beilleszteni, melyik fóliára kerüljenek a beillesztett blokkreferenciák, mekkora legyen a méretük és elforgatásuk:

Pontrablokk parancs dialóguablaka

Ha a végrehajás billentyűvel lépünk tovább, megtörténik a blokkreferenciák beillesztése.


Hívása: blokkrablokk

A program először rajzelemek kiválasztását kéri. A kiválasztott rajzelemek közül a program automatikusan szűri ki a blokkreferencia (INSERT) rajzelemeket.
A kiválasztás befejezése után megjelenő dialógusablakban adhatjuk meg az újonnan elhelyezendő blokkreferenciák jellemzőit:

Blokkrablokk parancs dialóguablaka

Ha bekapcsoljuk az Azonos címkéjű attribútumok értékének átvétele címkéjű kapcsolót, akkor a kiválasztott blokkreferenciák attribútumainak értékei átkerülnek az újonnan beillesztett blokkreferenciák azonos címkéjű attribútumaiba, ha azok léteznek.


A Blokknév szerint címkéjű kapcsolót bekapcsolva, a kiválasztott blokkreferenciák közül az Eredeti blokk neve: címkéjű legördülő listában kiválasztott nevű blokkra hivatkozókra helyeztethetjük el az Új blokk neve címkéjű legördülő listában megadott nevű blokkra hivatkozó blokkreferenciák egy-egy példányát.


Az Attribútum tartalma szerint címkéjű kapcsolót bekapcsolva, a kiválasztott blokkreferenciák valamelyik attribútumának tartalma alapján helyeztethetünk el azokra különböző blokkreferenciákat.

Az Attribútum címke: címkéjű legördülő listában, a kiválasztott blokkreferenciákban előforduló attribútumok közül választhatjuk ki azt, amelynek értékei szerint az új blokkrefrenciákat meg kívánjuk különböztetni. Ha kiválasztjuk valamelyiket, az Attribútum érték - blokk név összerendelések: címkéjű listában megjelenik a kiválasztott blokkreferenciák ilyen címkéjű attribútumaiban előforduló egymástól különböző értékek listája.

Az Attribútum érték - blokk név összerendelések: címkéjű lista soraira kattintva megjelenik egy dialógusablak, amelyben kiválasztható az a blokk, amelyet a sorban kijelzett attribútumértékhez akarunk rendelni. A lista alatt található Mentés címkéjű billentyűvel az általunk megadott összerendeléseket fájlba menthetjük, a Beolvasás címkéjű billentyűvel pedig a korábban fájlba elmentett összerendeléseket beolvashatjuk.

Az Attribútum érték - blokk név összerendelések: címkéjű lista első sorában az attribútum érték mindig * (szorzásjel. ASCII 42) értékű. Ha ehez hozzárendeljük valamelyik blokkot, akkor a program minden olyan kiválasztott blokkreferenciára elhelyezi azt, amelynek van megfelelő címkéjű attribútuma, de annak aktuális értékéhez nem rendeltünk blokknevet.

A program a ZWCAD 2019 és magasabb verziói alatt is használható.

LetöltésHálás lennék, ha azok, akik valamelyik program­ot letöltik és használatba veszik, erről a honlap Üzenő-füzet oldalán értesítenének. Ennek nem csak az egóm pátyolgatása lenne a szerepe, hanem egy kis reklámot is jelentene személyemnek és az oldalnak.

Ha használni akarjuk a letöltött programot, akkor az AutoCAD Eszköz (Tools) menüjének AutoLisp - Betöltés (Load) menüpontjával tölthetjük be az azt tartalmazó fájlt.
A dialógusdefiníciókat tartalmazó dcl bővítményű fájlok betöltéséről szükség esetetén a programfájlok gondoskodnak. Ehez a dcl bővítményű fájlokat az AutoCAD keresési útvonalainak egyikén kell elhelyezni. Például az AutoCAD telepítési könyvtárában (Ahol az acad.exe fájl található.), vagy annak support alkönyvtárában. Egyes programoknál a kezelési útmutató egyéb telepítési helyet is előírhat a programfájlok számára.

A parancsok/függvények végrehajtásához az AutoCAD parancssorába mindig a fenti leírásban feltüntetett formában kell beírni a hívó utasítást, tehát ha ott zárójelekkel közrefogva szerepel, akkor a közrefogó zárójelek is részei a megadandó utasításnak.

Ha azt szeretnénk, hogy az AutoCAD elindulásakor automatikusan betöltődjék egy ilyen fájl, akkor azt helyezzük el az AutoCAD Support könyvtárában, és az aktuális menüfájlhoz tartozó MNL fájlba (például: acad.mnl) írjuk be a betöltést végző parancsot. A parancs formája: (load "geo_masol.lsp") a zárójelek is részei a parancsnak, és a fájlnév helyén természetesen a betölteni kívánt fájl neve szerepeljen.

Ha valamelyik igazán hasznosnak bizonyul, célszerű létrehozni indításához egy menüpontot, vagy eszköztár ikont.

Természetesen örömmel venném, ha a programok használata során felmerült tapasztalatokat is megosztanák velem, hogy funkcióik bővülhessenek, és a hibák javítva legyenek.


Letölthető AutoLisp programok - Blokkreferenciák elhelyezése pontokra
Fő oldal Bemutatkozás Pocket PC programok AutoCAD-AutoLisp Egyéb programok Online EOV <<>> WGS84 átszámítás Online EOV (EOTR) szelvény kereső OSM térkép megjelenítése Üzenő füzet Fénykép-tár Link-gyüjtemény A honlapról A honlap építésről Honlaptérkép
Papp Ferenc földmérő honlapja Papp Ferenc földmérő honlapja
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS