Ahogyan időm engedi, beillesztek ide néhány olyan önállóan használható AutoLisp programot, amely talán másoknak is hasznos segítséget jelenthet.
A lentebb látható menüben kiválasztott AutoLisp függvény vagy parancs leírása mindig megjelenik a menü alatt. Letöltését a leírás végén található linkre kattintva indíthatjuk el.
A menü címkék végén feltüntetett dátum a fájl feltöltésének időpontját jelzi, hogy a javítások és funkció bővülések követhetőek legyenek a felhasználók számára.

Nagyon hálás lennék, ha a felhasználók a letöltött programok használata során tapasztalt hibákról és hiányosságokról   e-mail -ben,   vagy az   üzenő-füzet   oldalon értesítenének.

Letöltések száma: 28801

Folytatása következik ...

Hiperlink hozzárendelés attribútumos blokkreferenciákhoz


A programmal hiperlinkkel kapcsolhatunk össze tetszőleges - azonos - könyvtárban található fájlokat olyan blokkreferenciákkal, amelyek valamely attribútumukban tartalmazzák a fájlok neveit. A konkrét igény digitális fényképek használata kapcsán merült fel, az Üzenő füzet 317. hozzászólásában.

Parancs: attrlink-a

Hiperlink hozzárendelés abszolút útvonallal

A paranccsal létrehozott hiperlinkek a linkelt fájlok teljes - Meghajtónévvel kezdődő - elérési útját fogják tartalmazni. A DWG állomány tetszőleges helyre áthelyezhető. A hiperlinkek mindaddig használhatóak, amíg a fájlok a hiperlinkek létrehozásakor érvényes helyükön maradnak.

Parancs: attrlink-r

Hiperlink hozzárendelés relatív útvonallal

A paranccsal létrehozott hiperlinkek a linkelt fájloknak a DWG állományhoz viszonyított elérési útját fogják tartalmazni. A DWG állomány és a fájlok együtt tetszőleges helyre áthelyezhetőek. A hiperlinkek mindaddig használhatóak, amíg a fájlok a hiperlinkek létrehozásakor érvényes relatív útvonalon maradnak.

Példa:

DWG állomány helye:
D:\Munkák\Teszt munka\rajzfájlok\teszt.dwg
Fájlok helye:
D:\Munkák\Teszt munka\fényképek\teszt-001.jpg
D:\Munkák\Teszt munka\fényképek\teszt-002.jpg
D:\Munkák\Teszt munka\fényképek\teszt-003.jpg
Áthelyezés után például:

DWG állomány helye:
E:\Archív munkák\Teszt munka\rajzfájlok\teszt.dwg
Fájlok helye:
E:\Archív munkák\Teszt munka\fényképek\teszt-001.jpg
E:\Archív munkák\Teszt munka\fényképek\teszt-002.jpg
E:\Archív munkák\Teszt munka\fényképek\teszt-003.jpg
Elindításuk után a parancsok dialógusablakban bekérik a fájlok helyét, a használandó blokk nevét, és a fájlneveket tartalmazó attribútum címkéjét, majd a blokkreferenciák kiválasztását kérik. A kiválasztás során automatikusan kiszűrik a használandó blokk beillesztett példányait.
A kiválasztás befejezése után sorra végigvizsgálják a kiválasztott blokkreferenciákat, és ha tartalmaznak megfelelő adatot, létrehozzák a hiperlinket.

Azokat a blokkrefrenciákat, amelyekhez nem rendelhető hiperlink, mert nincs megfelelő attribútumuk, vagy van, de nem létező fájlnevet tartalmaz, elhelyezik a hianyzok nevű kiválasztási halmazban, amelyre később az AutoCAD parancsaiban !hianyzok formában hivatkozhatunk, ha törlésük, vagy megjelenésük módositása érdekében ki akarjuk választani azokat.

LetöltésHálás lennék, ha azok, akik valamelyik program­ot letöltik és használatba veszik, erről a honlap Üzenő-füzet oldalán értesítenének. Ennek nem csak az egóm pátyolgatása lenne a szerepe, hanem egy kis reklámot is jelentene személyemnek és az oldalnak.

Ha használni akarjuk a letöltött programot, akkor az AutoCAD Eszköz (Tools) menüjének AutoLisp - Betöltés (Load) menüpontjával tölthetjük be az azt tartalmazó fájlt.
A dialógusdefiníciókat tartalmazó dcl bővítményű fájlok betöltéséről szükség esetetén a programfájlok gondoskodnak. Ehez a dcl bővítményű fájlokat az AutoCAD keresési útvonalainak egyikén kell elhelyezni. Például az AutoCAD telepítési könyvtárában (Ahol az acad.exe fájl található.), vagy annak support alkönyvtárában. Egyes programoknál a kezelési útmutató egyéb telepítési helyet is előírhat a programfájlok számára.

A parancsok/függvények végrehajtásához az AutoCAD parancssorába mindig a fenti leírásban feltüntetett formában kell beírni a hívó utasítást, tehát ha ott zárójelekkel közrefogva szerepel, akkor a közrefogó zárójelek is részei a megadandó utasításnak.

Ha azt szeretnénk, hogy az AutoCAD elindulásakor automatikusan betöltődjék egy ilyen fájl, akkor azt helyezzük el az AutoCAD Support könyvtárában, és az aktuális menüfájlhoz tartozó MNL fájlba (például: acad.mnl) írjuk be a betöltést végző parancsot. A parancs formája: (load "geo_masol.lsp") a zárójelek is részei a parancsnak, és a fájlnév helyén természetesen a betölteni kívánt fájl neve szerepeljen.

Ha valamelyik igazán hasznosnak bizonyul, célszerű létrehozni indításához egy menüpontot, vagy eszköztár ikont.

Természetesen örömmel venném, ha a programok használata során felmerült tapasztalatokat is megosztanák velem, hogy funkcióik bővülhessenek, és a hibák javítva legyenek.


Letölthető AutoLisp programok - Hiperlink hozzárendelés blokkreferenciákhoz
Fő oldal Bemutatkozás Pocket PC programok AutoCAD-AutoLisp Egyéb programok Online EOV <<>> WGS84 átszámítás Online EOV (EOTR) szelvény kereső OSM térkép megjelenítése Üzenő füzet Fénykép-tár Link-gyüjtemény A honlapról A honlap építésről Honlaptérkép
Papp Ferenc földmérő honlapja Papp Ferenc földmérő honlapja
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS