Ahogyan időm engedi, beillesztek ide néhány olyan önállóan használható AutoLisp programot, amely talán másoknak is hasznos segítséget jelenthet.
A lentebb látható menüben kiválasztott AutoLisp függvény vagy parancs leírása mindig megjelenik a menü alatt. Letöltését a leírás végén található linkre kattintva indíthatjuk el.
A menü címkék végén feltüntetett dátum a fájl feltöltésének időpontját jelzi, hogy a javítások és funkció bővülések követhetőek legyenek a felhasználók számára.

Nagyon hálás lennék, ha a felhasználók a letöltött programok használata során tapasztalt hibákról és hiányosságokról   e-mail -ben,   vagy az   üzenő-füzet   oldalon értesítenének.

Letöltések száma: 28907

Folytatása következik ...

Tartalom lecserélése blokkreferenciák attribútumaiban

Hívása: (insert_attrib_tartalom_csere)

A program begyűjti az aktuális állományban szereplő blokkreferenciák­at (A kikapcsolt fóliákon lévőket is!), majd a következő adatokat kéri be a parancssorban:

Attribútum címkéje: Azoknak az attribútum­oknak a címkéje (DXF csoportkód = 2) amelyeknek tartalmát módosítani akarjuk.
Lecserélendő tartalom: Az a szövegtartalom (DXF csoportkód = 1) amelyet a megadott címkéjű attribútum­okban le akarunk cserélni.
Új tartalom: Az a szövegtartalom (DXF csoportkód = 1) amelyre a megadott címkéjű attribútum­okban talált a lecserélendő tartalommal megegyező szövegeket módosítani kell.
Az adatok megadása után a függvény sorra megvizsgálja a begyűjtött blokkreferenciák­at, és amelyikben megtalálható a megadott címkéjű attribútum a lecserélendő tartalommal, annak szövegtartalmát az új tartalommal helyettesíti.

A fentiekből következik, hogy a funkcióval csak az attribútum­ok teljes tartalma cserélhető le.

Ha nem ismerjük a lecserélendő tartalmú attribútum címkéjét, akkor lekérdezhetjük azt az (insert_attributumnev_lista) függvénnyel, amely elindítása után egy blokkreferencia kiválasztását kéri, majd a parancssorban megjeleníti a kiválasztott blokkreferenciához tartozó attribútum­ok címkéinek listáját.

A program a ZWCAD 2019 és magasabb verziói alatt is használható.

LetöltésHálás lennék, ha azok, akik valamelyik program­ot letöltik és használatba veszik, erről a honlap Üzenő-füzet oldalán értesítenének. Ennek nem csak az egóm pátyolgatása lenne a szerepe, hanem egy kis reklámot is jelentene személyemnek és az oldalnak.

Ha használni akarjuk a letöltött programot, akkor az AutoCAD Eszköz (Tools) menüjének AutoLisp - Betöltés (Load) menüpontjával tölthetjük be az azt tartalmazó fájlt.
A dialógusdefiníciókat tartalmazó dcl bővítményű fájlok betöltéséről szükség esetetén a programfájlok gondoskodnak. Ehez a dcl bővítményű fájlokat az AutoCAD keresési útvonalainak egyikén kell elhelyezni. Például az AutoCAD telepítési könyvtárában (Ahol az acad.exe fájl található.), vagy annak support alkönyvtárában. Egyes programoknál a kezelési útmutató egyéb telepítési helyet is előírhat a programfájlok számára.

A parancsok/függvények végrehajtásához az AutoCAD parancssorába mindig a fenti leírásban feltüntetett formában kell beírni a hívó utasítást, tehát ha ott zárójelekkel közrefogva szerepel, akkor a közrefogó zárójelek is részei a megadandó utasításnak.

Ha azt szeretnénk, hogy az AutoCAD elindulásakor automatikusan betöltődjék egy ilyen fájl, akkor azt helyezzük el az AutoCAD Support könyvtárában, és az aktuális menüfájlhoz tartozó MNL fájlba (például: acad.mnl) írjuk be a betöltést végző parancsot. A parancs formája: (load "geo_masol.lsp") a zárójelek is részei a parancsnak, és a fájlnév helyén természetesen a betölteni kívánt fájl neve szerepeljen.

Ha valamelyik igazán hasznosnak bizonyul, célszerű létrehozni indításához egy menüpontot, vagy eszköztár ikont.

Természetesen örömmel venném, ha a programok használata során felmerült tapasztalatokat is megosztanák velem, hogy funkcióik bővülhessenek, és a hibák javítva legyenek.


Letölthető AutoLisp programok - Attribútum tartalom lecserélése
Fő oldal Bemutatkozás Pocket PC programok AutoCAD-AutoLisp Egyéb programok Online EOV <<>> WGS84 átszámítás Online EOV (EOTR) szelvény kereső OSM térkép megjelenítése Üzenő füzet Fénykép-tár Link-gyüjtemény A honlapról A honlap építésről Honlaptérkép
Papp Ferenc földmérő honlapja Papp Ferenc földmérő honlapja
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS