Ahogyan időm engedi, beillesztek ide néhány olyan önállóan használható AutoLisp programot, amely talán másoknak is hasznos segítséget jelenthet.
A lentebb látható menüben kiválasztott AutoLisp függvény vagy parancs leírása mindig megjelenik a menü alatt. Letöltését a leírás végén található linkre kattintva indíthatjuk el.
A menü címkék végén feltüntetett dátum a fájl feltöltésének időpontját jelzi, hogy a javítások és funkció bővülések követhetőek legyenek a felhasználók számára.

Nagyon hálás lennék, ha a felhasználók a letöltött programok használata során tapasztalt hibákról és hiányosságokról   e-mail -ben,   vagy az   üzenő-füzet   oldalon értesítenének.

Letöltések száma: 29047

Folytatása következik ...

Blokk­ok egyszerűsített beillesztés­e

Hívása: jkbe

A parancs dialógusablaka

Az AutoCAD eredeti blokk­-­beillesztés­i eljárásánál hatékonyabb, a jelkulcs szerű blokk­ok használatához jobban alkalmazkodó beillesztés­i eljárás.

A program telepítőkészletének fájljait kötelezően a c:\pf-autolisp\jkbe\ könyvtárban kell elhelyezni.

A hívásakor megjelenő dialógusablak háromféle lehetőséget biztosít a beillesztendő blokk kiválasztásához.
A blokk­nevek listájának megfelelő sorára egérrel kétszer rákattintva, a Kiválasztás a Képernyőn>> zónával, vagy az Aktuális blokk zónába a nevét beírva egyaránt megadhatjuk a beilleszteni kívánt blokk­ot.

A beillesztendő blokk­ok méretét a Nagyítás [Y,X] zónában adhatjuk meg.

A kiválasztott blokk­ot a Beillesztés zóna aktivizálásával helyezhetjük el az állományban. Beillesztés közben is lehetőség van a beillesztés­i szorzó módosítására.
A beillesztés­kor csak a beillesztés­i pontot és irányt valamint az esetleges attribútumok aktuális tartalmát kell megadnunk.

A beillesztés befejezése után automatikusan újra felbukkan a dialógusablak, hogy újabb blokk­ot illeszthessünk be. Ha az újabb beillesztendő blokk azonos az előzővel, elegendő az Enter billentyűt lenyomni, vagy a Beillesztés zónára katintani.

A folyamatot a Kilépés zóna kiválasztásával szakíthatjuk meg.

Ha az állományban definiált blokk­ok nevei nem nyújtanak elegendő támpontot a megfelelő blokk kiválasztására, lehetőség van a blokk nevek értelmező szöveggel való kiegészítésére.
Ehez először a Blokk­név kiegészítés zónára kattintva, egy fájlba kell kiíratni az állományban létező blokk­ok neveit. Az így létrehozott ASCII fájl minden rekordjában egy-egy blokk­nevet fog elhelyezni a program. Ha szövegszerkesztővel megnyitjuk a fájlt mindegyik blokk­név után beírhatunk egy tetszőleges szöveget. A blokk neve és az értelmező szöveg elválasztására a Tab (ASCII 9) karaktert kell használni.
Ügyeljünk arra, hogy az alkalmazott szövegszerkesztő nehogy szóközökre cserélje a Tab karaktereket!

Az így módosított fájlt azután a Blokk­név kiegészítés zónára kattintva beolvashatjuk, és a módosított listán könnyebben kiválaszthatjuk a beillesztendő blokk­okat. Ha a blokk­név beírásával akarunk blokk­ot választani, továbbra is az állományban definiált nevét kell használnunk.
A kiegészített blokk­nevek megjelenítését a Kiegészítés letiltása zónával szüntethetjük meg. Ilyenkor újra csak az állományban szereplő nevükkel jelennek meg a blokk­ok a listában.

Blokk­név kiegészítéseket tartalmazó fájl beolvasásakor azokat a sorokat amelyek az aktuális állományban nem definiált blokk­nevet tartalmaznak, a listában a sor elejére beszúrt '#' karakterrel jelöli meg a program. Azoknak a blokk­oknak a nevét melyek az állományban definiálva vannak de nem szerepelnek a beolvasott fájlban, hozzáfűzi a megjelenített listához és a blokk­név kiegészítés helyén '*' karakterrel jelöli meg. Ilyen esetekben célszerű azonnal kiíratni a lista aktuális állapotát, és a hibákat szövegszerkesztőben kijavítani.

LetöltésHálás lennék, ha azok, akik valamelyik program­ot letöltik és használatba veszik, erről a honlap Üzenő-füzet oldalán értesítenének. Ennek nem csak az egóm pátyolgatása lenne a szerepe, hanem egy kis reklámot is jelentene személyemnek és az oldalnak.

Ha használni akarjuk a letöltött programot, akkor az AutoCAD Eszköz (Tools) menüjének AutoLisp - Betöltés (Load) menüpontjával tölthetjük be az azt tartalmazó fájlt.
A dialógusdefiníciókat tartalmazó dcl bővítményű fájlok betöltéséről szükség esetetén a programfájlok gondoskodnak. Ehez a dcl bővítményű fájlokat az AutoCAD keresési útvonalainak egyikén kell elhelyezni. Például az AutoCAD telepítési könyvtárában (Ahol az acad.exe fájl található.), vagy annak support alkönyvtárában. Egyes programoknál a kezelési útmutató egyéb telepítési helyet is előírhat a programfájlok számára.

A parancsok/függvények végrehajtásához az AutoCAD parancssorába mindig a fenti leírásban feltüntetett formában kell beírni a hívó utasítást, tehát ha ott zárójelekkel közrefogva szerepel, akkor a közrefogó zárójelek is részei a megadandó utasításnak.

Ha azt szeretnénk, hogy az AutoCAD elindulásakor automatikusan betöltődjék egy ilyen fájl, akkor azt helyezzük el az AutoCAD Support könyvtárában, és az aktuális menüfájlhoz tartozó MNL fájlba (például: acad.mnl) írjuk be a betöltést végző parancsot. A parancs formája: (load "geo_masol.lsp") a zárójelek is részei a parancsnak, és a fájlnév helyén természetesen a betölteni kívánt fájl neve szerepeljen.

Ha valamelyik igazán hasznosnak bizonyul, célszerű létrehozni indításához egy menüpontot, vagy eszköztár ikont.

Természetesen örömmel venném, ha a programok használata során felmerült tapasztalatokat is megosztanák velem, hogy funkcióik bővülhessenek, és a hibák javítva legyenek.


Letölthető AutoLisp programok - Blokk beillesztés
Fő oldal Bemutatkozás Pocket PC programok AutoCAD-AutoLisp Egyéb programok Online EOV <<>> WGS84 átszámítás Online EOV (EOTR) szelvény kereső OSM térkép megjelenítése Üzenő füzet Fénykép-tár Link-gyüjtemény A honlapról A honlap építésről Honlaptérkép
Papp Ferenc földmérő honlapja Papp Ferenc földmérő honlapja
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS