Ahogyan időm engedi, beillesztek ide néhány olyan önállóan használható AutoLisp programot, amely talán másoknak is hasznos segítséget jelenthet.
A lentebb látható menüben kiválasztott AutoLisp függvény vagy parancs leírása mindig megjelenik a menü alatt. Letöltését a leírás végén található linkre kattintva indíthatjuk el.
A menü címkék végén feltüntetett dátum a fájl feltöltésének időpontját jelzi, hogy a javítások és funkció bővülések követhetőek legyenek a felhasználók számára.

Nagyon hálás lennék, ha a felhasználók a letöltött programok használata során tapasztalt hibákról és hiányosságokról   e-mail -ben,   vagy az   üzenő-füzet   oldalon értesítenének.

Letöltések száma: 28658

Folytatása következik ...

Egérrel bemutatott pont­ok adatainak fájlba írása

Hívása: KOORDKIIRAS

A paranccsal a grafikus ablakban egérrel bemutatott pont­ok adatait írathatjuk ki szövegfájlba, Pontszám, Y (keleti koord.), X (északi koord.), Z (magasság), Pontkód rekordszerkezettel.
A pont­ok koordinátái (Y, X, Z) a hossz jellegű adatoknak a LUPREC rendszerváltozóval beálllított pontosságával jelennek meg a fájlban.

Elindítása után a következő adatokat kéri be:
Pontszám­ozás kezdőértéke: A kiírandó pont­ok pontszám­ainak kezdő értéke. A pontszám­ok csak egész számok lehetnek. A parancs minden újabb pont bemutatása után automatikusan eggyel növeli az aktuális pontszám­ot.
Pontkód: A kiírandó pont­ok pontkód­ja. A pontkód tetszőleges tartalmú lehet, de lehetőleg ne használjunk benne szóköz karaktert.
A fenti adatok megadása után a parancs pont­ok bemutatását kéri. Tetszőleges számú pont adható meg.

A bemutatott pontokat a program pont (POINT) rajzelemekkel jelöli meg. A program befejezésekor, vagy megszakításakor ezek a pont rajzelemek automatikusan törlődnek.

Ha pont bemutatása helyett P karakter bevitelével válaszolunk, akkor a továbbiakban megadandó pont­ok új kezdő pontszám­át adhatjuk meg.
Ha pont bemutatása helyett K karakter bevitelével válaszolunk, akkor a továbbiakban megadandó pont­ok új pontkódj­át adhatjuk meg.
A pont­ok bemutatásának megszakításakor a parancs az aktuális állománnyal azonos könyvtárban létrehozott pontlista.dat nevű fájlba írja ki az addig bemutatott pont­ok adatait. Ha a fájl már létezik, akkor a végéhez hozzáfűzve kerülnek bele az újabb pont­ok.

A program a ZWCAD 2019 és magasabb verziói alatt is használható.

LetöltésHálás lennék, ha azok, akik valamelyik program­ot letöltik és használatba veszik, erről a honlap Üzenő-füzet oldalán értesítenének. Ennek nem csak az egóm pátyolgatása lenne a szerepe, hanem egy kis reklámot is jelentene személyemnek és az oldalnak.

Ha használni akarjuk a letöltött programot, akkor az AutoCAD Eszköz (Tools) menüjének AutoLisp - Betöltés (Load) menüpontjával tölthetjük be az azt tartalmazó fájlt.
A dialógusdefiníciókat tartalmazó dcl bővítményű fájlok betöltéséről szükség esetetén a programfájlok gondoskodnak. Ehez a dcl bővítményű fájlokat az AutoCAD keresési útvonalainak egyikén kell elhelyezni. Például az AutoCAD telepítési könyvtárában (Ahol az acad.exe fájl található.), vagy annak support alkönyvtárában. Egyes programoknál a kezelési útmutató egyéb telepítési helyet is előírhat a programfájlok számára.

A parancsok/függvények végrehajtásához az AutoCAD parancssorába mindig a fenti leírásban feltüntetett formában kell beírni a hívó utasítást, tehát ha ott zárójelekkel közrefogva szerepel, akkor a közrefogó zárójelek is részei a megadandó utasításnak.

Ha azt szeretnénk, hogy az AutoCAD elindulásakor automatikusan betöltődjék egy ilyen fájl, akkor azt helyezzük el az AutoCAD Support könyvtárában, és az aktuális menüfájlhoz tartozó MNL fájlba (például: acad.mnl) írjuk be a betöltést végző parancsot. A parancs formája: (load "geo_masol.lsp") a zárójelek is részei a parancsnak, és a fájlnév helyén természetesen a betölteni kívánt fájl neve szerepeljen.

Ha valamelyik igazán hasznosnak bizonyul, célszerű létrehozni indításához egy menüpontot, vagy eszköztár ikont.

Természetesen örömmel venném, ha a programok használata során felmerült tapasztalatokat is megosztanák velem, hogy funkcióik bővülhessenek, és a hibák javítva legyenek.


Letölthető AutoLisp programok - Koordinátá­k kiírás­a fájlba
Fő oldal Bemutatkozás Pocket PC programok AutoCAD-AutoLisp Egyéb programok Online EOV <<>> WGS84 átszámítás Online EOV (EOTR) szelvény kereső OSM térkép megjelenítése Üzenő füzet Fénykép-tár Link-gyüjtemény A honlapról A honlap építésről Honlaptérkép
Papp Ferenc földmérő honlapja Papp Ferenc földmérő honlapja
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS