Ahogyan időm engedi, beillesztek ide néhány olyan önállóan használható AutoLisp programot, amely talán másoknak is hasznos segítséget jelenthet.
A lentebb látható menüben kiválasztott AutoLisp függvény vagy parancs leírása mindig megjelenik a menü alatt. Letöltését a leírás végén található linkre kattintva indíthatjuk el.
A menü címkék végén feltüntetett dátum a fájl feltöltésének időpontját jelzi, hogy a javítások és funkció bővülések követhetőek legyenek a felhasználók számára.

Nagyon hálás lennék, ha a felhasználók a letöltött programok használata során tapasztalt hibákról és hiányosságokról   e-mail -ben,   vagy az   üzenő-füzet   oldalon értesítenének.

Letöltések száma: 28382

Folytatása következik ...

Többször előforduló szövegek keresése

A kollégák panaszkodtak, hogy ha a DWG-ben többször előforduló szövegekkel kapcsolatos manipulációkat kell elvégezniük, akkor az AutoCAD keres (_find) parancsa igen rosszul használható, mert a megtalált példányokkal kapcsolatos tevékenységek elvégzése után új keresést kell indítani, és csak az esetleg már lekezelt találatok (A tevékenység nem feltétlenül jár a szöveg tartalmának módosításával.) átlépése után érhető el a következő keresett szöveg.
Ennek a problémának a megoldása érdekében született ez az AutoLisp programocska.

A program telepítőkészletének fájljait kötelezően a C:\pf-autolisp\text-find\ könyvtárban kell elhelyezni.

Parancs: geofind
Egy dialógusablakban adható meg a keresendő szöveg.
A szöveg megadása során maszk karakterek is használhatóak. Használatuk módjáról a dialógusablak egy rövid súgót jelenít meg. Itt bemutatok néhány példát is:

MegadottMegtalálja pédául:Nem találja meg pédául:
almaCsak a pontosan 'alma' tartalmúak'zöld alma'  'alkalmaz'
*alma'halma'  'tartalma'  'zöld alma''halmaz'  'zöld alma illatú'
*alma*'halmaz'  'zöld alma illatú''almás'
?alma'halma'  'Dalma''hatalma'  'almabor'
m[a1]*'magyaráz'  'm1 jelű''mogyoró'  'm2 csatorna'

Parancs: geonext
Az utoljára a 'geofind' paranccsal kerestetett szöveg következő előfordulása.

Parancs: geoprev
Az utoljára a 'geofind' paranccsal kerestetett szöveg előző előfordulása.

Parancs: geofirst
Az utoljára a 'geofind' paranccsal kerestetett szöveg legelső előfordulása.

Parancs: geolast
Az utoljára a 'geofind' paranccsal kerestetett szöveg legutolsó előfordulása.

Parancs: geoindex
Az utoljára a 'geofind' paranccsal kerestetett szöveg megadott sorszámú előfordulása.


Ha a mellékelt text-find.cui fájlt részleges menüként betöltjük a menübetölt (_menuload) paranccsal, akkor a megjelenő új eszköztár ikonjaira kattintva is elérhetővé válnak a fenti parancsok.

A program a ZWCAD 2019 és magasabb verziói alatt is használható.

LetöltésHálás lennék, ha azok, akik valamelyik program­ot letöltik és használatba veszik, erről a honlap Üzenő-füzet oldalán értesítenének. Ennek nem csak az egóm pátyolgatása lenne a szerepe, hanem egy kis reklámot is jelentene személyemnek és az oldalnak.

Ha használni akarjuk a letöltött programot, akkor az AutoCAD Eszköz (Tools) menüjének AutoLisp - Betöltés (Load) menüpontjával tölthetjük be az azt tartalmazó fájlt.
A dialógusdefiníciókat tartalmazó dcl bővítményű fájlok betöltéséről szükség esetetén a programfájlok gondoskodnak. Ehez a dcl bővítményű fájlokat az AutoCAD keresési útvonalainak egyikén kell elhelyezni. Például az AutoCAD telepítési könyvtárában (Ahol az acad.exe fájl található.), vagy annak support alkönyvtárában. Egyes programoknál a kezelési útmutató egyéb telepítési helyet is előírhat a programfájlok számára.

A parancsok/függvények végrehajtásához az AutoCAD parancssorába mindig a fenti leírásban feltüntetett formában kell beírni a hívó utasítást, tehát ha ott zárójelekkel közrefogva szerepel, akkor a közrefogó zárójelek is részei a megadandó utasításnak.

Ha azt szeretnénk, hogy az AutoCAD elindulásakor automatikusan betöltődjék egy ilyen fájl, akkor azt helyezzük el az AutoCAD Support könyvtárában, és az aktuális menüfájlhoz tartozó MNL fájlba (például: acad.mnl) írjuk be a betöltést végző parancsot. A parancs formája: (load "geo_masol.lsp") a zárójelek is részei a parancsnak, és a fájlnév helyén természetesen a betölteni kívánt fájl neve szerepeljen.

Ha valamelyik igazán hasznosnak bizonyul, célszerű létrehozni indításához egy menüpontot, vagy eszköztár ikont.

Természetesen örömmel venném, ha a programok használata során felmerült tapasztalatokat is megosztanák velem, hogy funkcióik bővülhessenek, és a hibák javítva legyenek.


Letölthető AutoLisp programok - Többször előforduló szövegek keresése
Fő oldal Bemutatkozás Pocket PC programok AutoCAD-AutoLisp Egyéb programok Online EOV <<>> WGS84 átszámítás Online EOV (EOTR) szelvény kereső OSM térkép megjelenítése Üzenő füzet Fénykép-tár Link-gyüjtemény A honlapról A honlap építésről Honlaptérkép
Papp Ferenc földmérő honlapja Papp Ferenc földmérő honlapja
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS