Ahogyan időm engedi, beillesztek ide néhány olyan önállóan használható AutoLisp programot, amely talán másoknak is hasznos segítséget jelenthet.
A lentebb látható menüben kiválasztott AutoLisp függvény vagy parancs leírása mindig megjelenik a menü alatt. Letöltését a leírás végén található linkre kattintva indíthatjuk el.
A menü címkék végén feltüntetett dátum a fájl feltöltésének időpontját jelzi, hogy a javítások és funkció bővülések követhetőek legyenek a felhasználók számára.

Nagyon hálás lennék, ha a felhasználók a letöltött programok használata során tapasztalt hibákról és hiányosságokról   e-mail -ben,   vagy az   üzenő-füzet   oldalon értesítenének.

Letöltések száma: 28658

Folytatása következik ...

Georeferált raszterkép beillesztése


Hívása: refimg

A raszterképnek az AutoCAD által kezelt formátumúnak (bmp, tif, gif, jpg, png, ...) kell lennie.

A georeferálás paramétereit tartalmazó fájlnak a raszterképpel azonos fájlnévvel, bővítményében egy 'w' karakterrel megkülönböztetve, a raszterképpel azonos könyvtárban kell lennie.
   Példa:
    C:\raszterképek\
       refimg-demo.jpg
       refimg-demo.jpgw

A georeferencia paraméterfájlnak az alábbi példában szereplő paramétereknek, a hozzá tartozó képre érvényes értékeit kell tartalmaznia:

 0.1019179688 1 pixel sor    irányú vetülete az X tengelyen
 0.0032148437 1 pixel sor    irányú vetülete az Y tengelyen
-0.0032070312 1 pixel oszlop irányú vetülete az X tengelyen
 0.1016054687 1 pixel oszlop irányú vetülete az Y tengelyen
 835147.7 Bal felső pixel bal felső sarkának X koordinátája
 261917.9 Bal felső pixel bal felső sarkának Y koordinátája


Az X és Y tengelyek a fenti példában a matematikában és CAD rendszerekben szokványos tájékozású koordinátarendszer tengelyei.

Ezt a parancsot alapvetően a Google térkép megjelenítése című oldalon létrehozható georeferált raszterképek beillesztésére hoztam létre.

QGIS -ben kísérletezve azt tapasztaltam, hogy a paraméterfájlban a harmadik és negyedik paraméter előjelét meg kell változtatni a helyes beillesztéshez.
Más programok által előállított paraméterfájlnak a refimg programmal való használata esetén is előfordulhat, hogy módosítani kell a paraméterek sorrendjét, vagy előjelét, mert sajnos úgy tűnik, erre nincs mindegyikük által követett szabvány. Ilyenkor ügyelni kell arra, hogy a használt text editor ne írjon BOM (Lásd például itt:) bejegyzést az UTF-8 kódolású fájl elejére.

A program a ZWCAD 2019 és magasabb verziói alatt is használható.

LetöltésHálás lennék, ha azok, akik valamelyik program­ot letöltik és használatba veszik, erről a honlap Üzenő-füzet oldalán értesítenének. Ennek nem csak az egóm pátyolgatása lenne a szerepe, hanem egy kis reklámot is jelentene személyemnek és az oldalnak.

Ha használni akarjuk a letöltött programot, akkor az AutoCAD Eszköz (Tools) menüjének AutoLisp - Betöltés (Load) menüpontjával tölthetjük be az azt tartalmazó fájlt.
A dialógusdefiníciókat tartalmazó dcl bővítményű fájlok betöltéséről szükség esetetén a programfájlok gondoskodnak. Ehez a dcl bővítményű fájlokat az AutoCAD keresési útvonalainak egyikén kell elhelyezni. Például az AutoCAD telepítési könyvtárában (Ahol az acad.exe fájl található.), vagy annak support alkönyvtárában. Egyes programoknál a kezelési útmutató egyéb telepítési helyet is előírhat a programfájlok számára.

A parancsok/függvények végrehajtásához az AutoCAD parancssorába mindig a fenti leírásban feltüntetett formában kell beírni a hívó utasítást, tehát ha ott zárójelekkel közrefogva szerepel, akkor a közrefogó zárójelek is részei a megadandó utasításnak.

Ha azt szeretnénk, hogy az AutoCAD elindulásakor automatikusan betöltődjék egy ilyen fájl, akkor azt helyezzük el az AutoCAD Support könyvtárában, és az aktuális menüfájlhoz tartozó MNL fájlba (például: acad.mnl) írjuk be a betöltést végző parancsot. A parancs formája: (load "geo_masol.lsp") a zárójelek is részei a parancsnak, és a fájlnév helyén természetesen a betölteni kívánt fájl neve szerepeljen.

Ha valamelyik igazán hasznosnak bizonyul, célszerű létrehozni indításához egy menüpontot, vagy eszköztár ikont.

Természetesen örömmel venném, ha a programok használata során felmerült tapasztalatokat is megosztanák velem, hogy funkcióik bővülhessenek, és a hibák javítva legyenek.


Letölthető AutoLisp programok - Georeferált raszterkép beillesztése.
Fő oldal Bemutatkozás Pocket PC programok AutoCAD-AutoLisp Egyéb programok Online EOV <<>> WGS84 átszámítás Online EOV (EOTR) szelvény kereső OSM térkép megjelenítése Üzenő füzet Fénykép-tár Link-gyüjtemény A honlapról A honlap építésről Honlaptérkép
Papp Ferenc földmérő honlapja Papp Ferenc földmérő honlapja
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS