Ahogyan időm engedi, beillesztek ide néhány olyan önállóan használható AutoLisp programot, amely talán másoknak is hasznos segítséget jelenthet.
A lentebb látható menüben kiválasztott AutoLisp függvény vagy parancs leírása mindig megjelenik a menü alatt. Letöltését a leírás végén található linkre kattintva indíthatjuk el.
A menü címkék végén feltüntetett dátum a fájl feltöltésének időpontját jelzi, hogy a javítások és funkció bővülések követhetőek legyenek a felhasználók számára.

Nagyon hálás lennék, ha a felhasználók a letöltött programok használata során tapasztalt hibákról és hiányosságokról   e-mail -ben,   vagy az   üzenő-füzet   oldalon értesítenének.

Letöltések száma: 28382

Folytatása következik ...

Karakter­ek lecserélés­e TEXT, MTEXT, ATTRIB rajzelem­ekben

A funkció arra szolgál, hogy az eltérő kiosztású karakterkészletek miatt hibásan megjelenő szövegeket kijavíthassuk. A geodéziai gyakorlatban ez legtöbbször a DOS alatti futtatásra szánt ITR (Interaktív Térképszerkesztő Rendszer) -ből, DXF konverzióval AutoCAD-be importált állományokban hibásan megjelenő karaktereket javítását jelenti

Hívása: (kar_csere)

A függvény dialógus ablaka

A megjelenő dialógusablak két listájában az aktuális kódlap karakter­ei jelennek meg ASCII kódjaikkal együtt.

A 'Mit cserél' lista megfelelő sorára kattintva jelölhetjük meg a lecserélendő karakter­t, majd a 'Mire cserél' listában mutathatjuk meg dupla kattintással azt a karakter­t amelyre cserélni szeretnénk. Egymás után több ilyen összerendelést is megadhatunk.

Ha a 'Mit cserél' zóna aktív sorát újra kiválasztjuk (egymás után kétszer azon kattintunk) az arra vonatkozó, előzőleg kijelölt cserét érvényteleníthetjük. A 'Ment' zónával az összerendeléseket későbbi felhasználás céljára lemezre menthetjük, a 'Tölt' zónával pedig korábban elmentett összerendeléseket olvastathatunk be.

A 'Végrehajt' zónával kezdeményezhetjük a karakter­cserék elvégzését. A program a parancssorban megerősítést kér, majd az állomány összes 'TEXT', 'MTEXT', 'ATTRIB' rajzelem­ét végigvizsgálja és lecseréli bennük az előírt karakter­eket.

LetöltésHálás lennék, ha azok, akik valamelyik program­ot letöltik és használatba veszik, erről a honlap Üzenő-füzet oldalán értesítenének. Ennek nem csak az egóm pátyolgatása lenne a szerepe, hanem egy kis reklámot is jelentene személyemnek és az oldalnak.

Ha használni akarjuk a letöltött programot, akkor az AutoCAD Eszköz (Tools) menüjének AutoLisp - Betöltés (Load) menüpontjával tölthetjük be az azt tartalmazó fájlt.
A dialógusdefiníciókat tartalmazó dcl bővítményű fájlok betöltéséről szükség esetetén a programfájlok gondoskodnak. Ehez a dcl bővítményű fájlokat az AutoCAD keresési útvonalainak egyikén kell elhelyezni. Például az AutoCAD telepítési könyvtárában (Ahol az acad.exe fájl található.), vagy annak support alkönyvtárában. Egyes programoknál a kezelési útmutató egyéb telepítési helyet is előírhat a programfájlok számára.

A parancsok/függvények végrehajtásához az AutoCAD parancssorába mindig a fenti leírásban feltüntetett formában kell beírni a hívó utasítást, tehát ha ott zárójelekkel közrefogva szerepel, akkor a közrefogó zárójelek is részei a megadandó utasításnak.

Ha azt szeretnénk, hogy az AutoCAD elindulásakor automatikusan betöltődjék egy ilyen fájl, akkor azt helyezzük el az AutoCAD Support könyvtárában, és az aktuális menüfájlhoz tartozó MNL fájlba (például: acad.mnl) írjuk be a betöltést végző parancsot. A parancs formája: (load "geo_masol.lsp") a zárójelek is részei a parancsnak, és a fájlnév helyén természetesen a betölteni kívánt fájl neve szerepeljen.

Ha valamelyik igazán hasznosnak bizonyul, célszerű létrehozni indításához egy menüpontot, vagy eszköztár ikont.

Természetesen örömmel venném, ha a programok használata során felmerült tapasztalatokat is megosztanák velem, hogy funkcióik bővülhessenek, és a hibák javítva legyenek.


Letölthető AutoLisp programok - Karakter­ek lecserélés­e
Fő oldal Bemutatkozás Pocket PC programok AutoCAD-AutoLisp Egyéb programok Online EOV <<>> WGS84 átszámítás Online EOV (EOTR) szelvény kereső OSM térkép megjelenítése Üzenő füzet Fénykép-tár Link-gyüjtemény A honlapról A honlap építésről Honlaptérkép
Papp Ferenc földmérő honlapja Papp Ferenc földmérő honlapja
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS