Ahogyan időm engedi, beillesztek ide néhány olyan önállóan használható AutoLisp programot, amely talán másoknak is hasznos segítséget jelenthet.
A lentebb látható menüben kiválasztott AutoLisp függvény vagy parancs leírása mindig megjelenik a menü alatt. Letöltését a leírás végén található linkre kattintva indíthatjuk el.
A menü címkék végén feltüntetett dátum a fájl feltöltésének időpontját jelzi, hogy a javítások és funkció bővülések követhetőek legyenek a felhasználók számára.

Nagyon hálás lennék, ha a felhasználók a letöltött programok használata során tapasztalt hibákról és hiányosságokról   e-mail -ben,   vagy az   üzenő-füzet   oldalon értesítenének.

Letöltések száma: 28658

Folytatása következik ...

Blokkreferencia beillesztés­i pontja koordinátáinak megjelenítése attribútum­okban


Parancs: koord-blokk

A parancs olyan blokk­ok beillesztés­ére használandó, amelyeknek van 'X-koord', 'Y-koord', 'Z-koord' címkéjű nem konstans attribútum­a, és azok a beillesztés­i pont koordinátáinak megjelenítésére szolgálnak.
A parancs a beillesztés során végigvizsgálja a blokk­definíciót, és ha az attribútum­ai között talál olyanokat amelyek címkéje 'Y-koord' , 'X-koord' vagy 'Z-koord' értékű, akkor azokban automatikusan elhelyezi a beillesztés­i pont megfelelő koordinátáit.

Elindítása után bekéri a beillesztendő blokk nevét, a beillesztés­i szorzót, és a koordináták megjelenítendő tizedesjegyeinek számát, majd beillesztés­i pontokat, és irányokat kér, és elhelyezi a blokk­referenciákat. Ha azoknak van a fentiektől eltérő címkéjű attribútum­uk is, azokat is bekéri.

A parancs következő indításakor már nem kéri a blokk nevét, beillesztés­i szorzóját, és a tizedesek számát, de azok módosíthatók amig a beillesztés­i pont megadására szolgáló porompt aktív.

Ha az általunk használt blokk­okban a koordináták megjelenítésére szolgáló attribútum­ok címkéje nem egyezik meg a fentebb megadottakkal, akkor módosíthatjuk a a koord-blokk.lsp megfelelő szövegkonstansait, vagy újra definiálhatjuk a blokk­okat.

Parancs: kbcopy

A paranccsal a fentebb leírt jellemzőjű attribútumokkal rendelkező blokkreferenciák másolhatóak úgy, hogy a másolat példányok megfelelő attribútumaiban a koordináták a másolat beillesztési pontjának megfelelő értékeket veszik fel.

Parancs: kbmove

A paranccsal a fentebb leírt jellemzőjű attribútumokkal rendelkező blokkreferenciák áthelyezhetők úgy, hogy a megfelelő attribútumaikban a koordináták az új beillesztési pontnak megfelelő értékeket veszik fel.

LetöltésHálás lennék, ha azok, akik valamelyik program­ot letöltik és használatba veszik, erről a honlap Üzenő-füzet oldalán értesítenének. Ennek nem csak az egóm pátyolgatása lenne a szerepe, hanem egy kis reklámot is jelentene személyemnek és az oldalnak.

Ha használni akarjuk a letöltött programot, akkor az AutoCAD Eszköz (Tools) menüjének AutoLisp - Betöltés (Load) menüpontjával tölthetjük be az azt tartalmazó fájlt.
A dialógusdefiníciókat tartalmazó dcl bővítményű fájlok betöltéséről szükség esetetén a programfájlok gondoskodnak. Ehez a dcl bővítményű fájlokat az AutoCAD keresési útvonalainak egyikén kell elhelyezni. Például az AutoCAD telepítési könyvtárában (Ahol az acad.exe fájl található.), vagy annak support alkönyvtárában. Egyes programoknál a kezelési útmutató egyéb telepítési helyet is előírhat a programfájlok számára.

A parancsok/függvények végrehajtásához az AutoCAD parancssorába mindig a fenti leírásban feltüntetett formában kell beírni a hívó utasítást, tehát ha ott zárójelekkel közrefogva szerepel, akkor a közrefogó zárójelek is részei a megadandó utasításnak.

Ha azt szeretnénk, hogy az AutoCAD elindulásakor automatikusan betöltődjék egy ilyen fájl, akkor azt helyezzük el az AutoCAD Support könyvtárában, és az aktuális menüfájlhoz tartozó MNL fájlba (például: acad.mnl) írjuk be a betöltést végző parancsot. A parancs formája: (load "geo_masol.lsp") a zárójelek is részei a parancsnak, és a fájlnév helyén természetesen a betölteni kívánt fájl neve szerepeljen.

Ha valamelyik igazán hasznosnak bizonyul, célszerű létrehozni indításához egy menüpontot, vagy eszköztár ikont.

Természetesen örömmel venném, ha a programok használata során felmerült tapasztalatokat is megosztanák velem, hogy funkcióik bővülhessenek, és a hibák javítva legyenek.


Letölthető AutoLisp programok - Blokk beillesztés Y X attribútum­okkal
Fő oldal Bemutatkozás Pocket PC programok AutoCAD-AutoLisp Egyéb programok Online EOV <<>> WGS84 átszámítás Online EOV (EOTR) szelvény kereső OSM térkép megjelenítése Üzenő füzet Fénykép-tár Link-gyüjtemény A honlapról A honlap építésről Honlaptérkép
Papp Ferenc földmérő honlapja Papp Ferenc földmérő honlapja
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS