Ahogyan időm engedi, beillesztek ide néhány olyan önállóan használható AutoLisp programot, amely talán másoknak is hasznos segítséget jelenthet.
A lentebb látható menüben kiválasztott AutoLisp függvény vagy parancs leírása mindig megjelenik a menü alatt. Letöltését a leírás végén található linkre kattintva indíthatjuk el.
A menü címkék végén feltüntetett dátum a fájl feltöltésének időpontját jelzi, hogy a javítások és funkció bővülések követhetőek legyenek a felhasználók számára.

Nagyon hálás lennék, ha a felhasználók a letöltött programok használata során tapasztalt hibákról és hiányosságokról   e-mail -ben,   vagy az   üzenő-füzet   oldalon értesítenének.

Letöltések száma: 28658

Folytatása következik ...

LINE, LWPOLYLINE rajzelemek végpontjainak felcserélése


Betöltendő fájl: vegp_csere.lsp

Hívása: vpcs

Vonalak (LINE) végpontjainak, vagy vonalláncok (LWPOLYLINE) csomópontjai sorrendjének megfordítása

Olyan esetekben lehet szükség erre a funkcióra, amikor a vonalakon, vagy vonalláncokon használt vonaltípusnál nem mellékes a vonalminta iránya. Ilyenek lehetnek például a betűket tartalmazó vonalminták, amelyeknél zavaró lehet, ha a betűk a vonal végpontjainak helytelen sorrendben való megadása miatt fordítva állnak, vagy például egy szennyvízcsatorna folyásirányt jelző nyilat tartalmazó vonalmintája.

A parancs vonalak vagy vonalláncok kiválasztását kéri és vonalak esetén végpontjaikat felcseréli, vonalláncok esetén pedig csomópontjaikat fordított sorrendűre módosítja, így azok vonalmintája is fordított sorrendben fog generálódni.
Mivel vonalláncok esetén csak a teljes vonallánc megfordítása lehetséges, előfordul olyan eset, amikor a vonalminta különböző szakaszain eltérő irányú vonalmintával lehetne csak megfelelő megjelenítést elérni. Ilyenkor, ha az megengedett, csak a vonalláncot több darabra bontva oldhatjuk meg a feladatot.

Ha a parancs promptjára T+Eter -rel válaszolunk, akkor vonal (LINE) rajzelemek halmazát választhatjuk ki, és a kiválasztás befejezése után a program a kiválasztott vonal rajzelemek közül csak azoknak cseréli fel a végpontjait, amelyeknek az Y tengely pozitív ágával bezárt szöge nagyobb 180 foknál.

2013. 10. 15. -én módosított verzió!

LINE, POLYLINE LWPOLYLINE rajzelemek végpontjainak felcserélése


Betöltendő fájl: vegp_csere_1.lsp

Hívása: vpcs

Egy felhasználó e-mail -ben érdeklődött, hogy hogyan lehetne 3D vonalláncokat is megfordítani. Ezért készült el ez a módosított verzió. A külön programfájlban megvalósítást pedig azért választottam, mert igen rossz tapasztalataim vannak a program tesztelési tudományommal (és hajlandóságommal) kapcsolatban, így amíg ki nem derül, hogy nem hagytam benne hibát, mindkét verzió letölthető lesz.

Másrészt a módosítás során kellett rájönnöm, hogy még sohasem hoztam létre a legtriviálisabbnál bonyolultabb, tehát például szegmensenként eltérő vastagságú, színű, íves szakaszokat tartalmazó, vagy betűket tartalmazó vonalmintát használó 3D vonalláncot. A 3DVLÁNC (_3dpoly) parancs parancssori opciói között nem találtam az ezekhez szükséges opciókat. Belekukkantottam az AutoCAD súgójába, de valahogy nem találtam a leírását ezeknek, a trükköknek, és most nincs időm ilyesmi után kutakodni.
Arra kérném azokat, akik tudják a megoldást, A honalp üzenő füzetében, vagy e-mail -ben írják meg nekem, nehogy bután múljak ki ebből a szép, AutoCAD-el ékes világból. Esetleg tesztelésre alkalmas, 3D vonalláncokat tartalmazó állományt is küldhetnének.
És persze azt is jelezzék, hogy a program most éppen helyesen működik-e, mert egyes dolgokat csak vaktából, tesztelési lehetőség nélkül kellett megoldanom benne.

A program a ZWCAD 2019 és magasabb verziói alatt is használható.

LetöltésHálás lennék, ha azok, akik valamelyik program­ot letöltik és használatba veszik, erről a honlap Üzenő-füzet oldalán értesítenének. Ennek nem csak az egóm pátyolgatása lenne a szerepe, hanem egy kis reklámot is jelentene személyemnek és az oldalnak.

Ha használni akarjuk a letöltött programot, akkor az AutoCAD Eszköz (Tools) menüjének AutoLisp - Betöltés (Load) menüpontjával tölthetjük be az azt tartalmazó fájlt.
A dialógusdefiníciókat tartalmazó dcl bővítményű fájlok betöltéséről szükség esetetén a programfájlok gondoskodnak. Ehez a dcl bővítményű fájlokat az AutoCAD keresési útvonalainak egyikén kell elhelyezni. Például az AutoCAD telepítési könyvtárában (Ahol az acad.exe fájl található.), vagy annak support alkönyvtárában. Egyes programoknál a kezelési útmutató egyéb telepítési helyet is előírhat a programfájlok számára.

A parancsok/függvények végrehajtásához az AutoCAD parancssorába mindig a fenti leírásban feltüntetett formában kell beírni a hívó utasítást, tehát ha ott zárójelekkel közrefogva szerepel, akkor a közrefogó zárójelek is részei a megadandó utasításnak.

Ha azt szeretnénk, hogy az AutoCAD elindulásakor automatikusan betöltődjék egy ilyen fájl, akkor azt helyezzük el az AutoCAD Support könyvtárában, és az aktuális menüfájlhoz tartozó MNL fájlba (például: acad.mnl) írjuk be a betöltést végző parancsot. A parancs formája: (load "geo_masol.lsp") a zárójelek is részei a parancsnak, és a fájlnév helyén természetesen a betölteni kívánt fájl neve szerepeljen.

Ha valamelyik igazán hasznosnak bizonyul, célszerű létrehozni indításához egy menüpontot, vagy eszköztár ikont.

Természetesen örömmel venném, ha a programok használata során felmerült tapasztalatokat is megosztanák velem, hogy funkcióik bővülhessenek, és a hibák javítva legyenek.


Letölthető AutoLisp programok - Végpontok felcserélése
Fő oldal Bemutatkozás Pocket PC programok AutoCAD-AutoLisp Egyéb programok Online EOV <<>> WGS84 átszámítás Online EOV (EOTR) szelvény kereső OSM térkép megjelenítése Üzenő füzet Fénykép-tár Link-gyüjtemény A honlapról A honlap építésről Honlaptérkép
Papp Ferenc földmérő honlapja Papp Ferenc földmérő honlapja
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS