Ahogyan időm engedi, beillesztek ide néhány olyan önállóan használható AutoLisp programot, amely talán másoknak is hasznos segítséget jelenthet.
A lentebb látható menüben kiválasztott AutoLisp függvény vagy parancs leírása mindig megjelenik a menü alatt. Letöltését a leírás végén található linkre kattintva indíthatjuk el.
A menü címkék végén feltüntetett dátum a fájl feltöltésének időpontját jelzi, hogy a javítások és funkció bővülések követhetőek legyenek a felhasználók számára.

Nagyon hálás lennék, ha a felhasználók a letöltött programok használata során tapasztalt hibákról és hiányosságokról   e-mail -ben,   vagy az   üzenő-füzet   oldalon értesítenének.

Letöltések száma: 28658

Folytatása következik ...

Mutatóvonalas szövegek létrehozása


     Parancsok:

mutSzöveg létrehozás mutatóvonallal és zászlóval:


zasSzöveg létrehozás csak zászlóval:


masMásolás
Egy mutatóvonal-szöveg elempár vagy csoportjuk másolása.

mozMozgatás a mutatott pont megőrzésével
Egy mutatóvonal-szöveg elempár vagy csoportjuk áthelyezése úgy, hogy a mutatóvonal kezdőpontja eredeti helyén marad.

mozathMozgatás a mutatott pont áthelyezésével
Egy mutatóvonal-szöveg elempár vagy csoportjuk áthelyezése úgy, hogy a mutatóvonal kezdőpontja a felhasználó által kijelölt pontra kerül.

forForgatás
Egy mutatóvonal-szöveg elempár vagy csoportjuk elforgatása a zászló kezdőpontja körül úgy, hogy a mutatóvonal kezdőpontja eredeti helyén marad.

nyuZászló nyújtás
Egy mutatóvonal-szöveg elempár zászlójának nyújtása.

ztuZászló tükrözés
Egy mutatóvonal-szöveg elempár zászlójának tükrözése a zászló kezdőpontjára.

mtuMutató tükrözés
Egy mutatóvonal-szöveg elempár mutatóvonala végpontjának áthelyezése a mutatott szöveg ellenkező végére.

smoSzöveg módosítás
Egy mutatóvonal-szöveg elempár szövegtartalmának módosítása úgy, hogy a zászló hossza az új tartalomhoz alkalmazkodjék.

lepLéptékezés
Egy mutatóvonal-szöveg elempár nagyítása/kicsinyítése a mutatóvonal kezdő és végpontjának megőrzésével.


A parancsokkal mutatóvonallal és zászlóval rendelkező szövegek (LEADER-MTEXT rajzelem párok) hozhatók létre és módosíthatók.
Egy zászlóra több (Maximum négy) MTEXT rajzelem is elhelyezhető.

Lehetőség van csoportba rendezett mutatóvonalas szövegek létrehozására és az ilyen csoportok együttes módosítására is:A parancsok gyorsabb végrehajtását a programhoz tartozó menüfájlban (zaszlo.cuix) definiált eszköztár segíti:A további részletek a program súgójában (zaszlo.chm) találhatók meg.

Letöltés
Hálás lennék, ha azok, akik valamelyik program­ot letöltik és használatba veszik, erről a honlap Üzenő-füzet oldalán értesítenének. Ennek nem csak az egóm pátyolgatása lenne a szerepe, hanem egy kis reklámot is jelentene személyemnek és az oldalnak.

Ha használni akarjuk a letöltött programot, akkor az AutoCAD Eszköz (Tools) menüjének AutoLisp - Betöltés (Load) menüpontjával tölthetjük be az azt tartalmazó fájlt.
A dialógusdefiníciókat tartalmazó dcl bővítményű fájlok betöltéséről szükség esetetén a programfájlok gondoskodnak. Ehez a dcl bővítményű fájlokat az AutoCAD keresési útvonalainak egyikén kell elhelyezni. Például az AutoCAD telepítési könyvtárában (Ahol az acad.exe fájl található.), vagy annak support alkönyvtárában. Egyes programoknál a kezelési útmutató egyéb telepítési helyet is előírhat a programfájlok számára.

A parancsok/függvények végrehajtásához az AutoCAD parancssorába mindig a fenti leírásban feltüntetett formában kell beírni a hívó utasítást, tehát ha ott zárójelekkel közrefogva szerepel, akkor a közrefogó zárójelek is részei a megadandó utasításnak.

Ha azt szeretnénk, hogy az AutoCAD elindulásakor automatikusan betöltődjék egy ilyen fájl, akkor azt helyezzük el az AutoCAD Support könyvtárában, és az aktuális menüfájlhoz tartozó MNL fájlba (például: acad.mnl) írjuk be a betöltést végző parancsot. A parancs formája: (load "geo_masol.lsp") a zárójelek is részei a parancsnak, és a fájlnév helyén természetesen a betölteni kívánt fájl neve szerepeljen.

Ha valamelyik igazán hasznosnak bizonyul, célszerű létrehozni indításához egy menüpontot, vagy eszköztár ikont.

Természetesen örömmel venném, ha a programok használata során felmerült tapasztalatokat is megosztanák velem, hogy funkcióik bővülhessenek, és a hibák javítva legyenek.


Letölthető AutoLisp programok - Mutatóvonalas szövegek létrehozása
Fő oldal Bemutatkozás Pocket PC programok AutoCAD-AutoLisp Egyéb programok Online EOV <<>> WGS84 átszámítás Online EOV (EOTR) szelvény kereső OSM térkép megjelenítése Üzenő füzet Fénykép-tár Link-gyüjtemény A honlapról A honlap építésről Honlaptérkép
Papp Ferenc földmérő honlapja Papp Ferenc földmérő honlapja
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS