Ahogyan időm engedi, beillesztek ide néhány olyan önállóan használható AutoLisp programot, amely talán másoknak is hasznos segítséget jelenthet.
A lentebb látható menüben kiválasztott AutoLisp függvény vagy parancs leírása mindig megjelenik a menü alatt. Letöltését a leírás végén található linkre kattintva indíthatjuk el.
A menü címkék végén feltüntetett dátum a fájl feltöltésének időpontját jelzi, hogy a javítások és funkció bővülések követhetőek legyenek a felhasználók számára.

Nagyon hálás lennék, ha a felhasználók a letöltött programok használata során tapasztalt hibákról és hiányosságokról   e-mail -ben,   vagy az   üzenő-füzet   oldalon értesítenének.

Letöltések száma: 28658

Folytatása következik ...

EOV vetületű pont bemutatása
Google Maps/Google Earth -ben


Amint a Googe Street View szolgáltatása kis hazánkban is elérhetővé vált, a földmérő kollégák azonnal rájöttek, milyen jól használható az a mérési jegyzetek hiányosságainak, hibáinak tisztázásában, vagy értelmezésük megkönnyítésében. A Geodézia Zrt. Mobil Térképező Rendszerével előállított pontfelhő kiértékelése során is igen jó hasznát vettem, csak egy harmadik monitor hiányzott az igazán hatékony használathoz.
Bizonyára sok más szakma képviselői számára is igen jól hasznosítható lehet ez a Google szolgáltatás.

Ezt a programot azért készítettem, hogy némileg megkönnyítsem a Street View elérését AutoCAD alatti térkép szerkesztés, böngészés közben.

Parancs: gmap

Pont bemutatása a Google Maps -ben.

A parancs elidítása után egy pont megadását kéri, majd megjeleníti azt a https://www.google.com/maps/ weboldal térképén.

Parancs: gmapini

A megjelenítendő Google térkép jellemzői.

Street View nézet ki/be kapcsolása.
Ha bekapcsolt állapotú, akkor a térkép Street View nézetben fog megjelenni.

Idővel majd további paraméterek befolyásolását is lehetővé teszem.

Parancs: gearth

Pont bemutatása a Google Earth -ben.

A parancs elidítása után egy pont megadását kéri, majd megjeleníti azt a számítógépen telepített Google Earth klienssel. Működéséhez a KML fájlnév-bővítményt a googleearth.exe programhoz kell rendelni. A Google Earth telepítése után ez az alapértelmezés.

A program a ZWCAD 2019 és magasabb verziói alatt is használható.

LetöltésHálás lennék, ha azok, akik valamelyik program­ot letöltik és használatba veszik, erről a honlap Üzenő-füzet oldalán értesítenének. Ennek nem csak az egóm pátyolgatása lenne a szerepe, hanem egy kis reklámot is jelentene személyemnek és az oldalnak.

Ha használni akarjuk a letöltött programot, akkor az AutoCAD Eszköz (Tools) menüjének AutoLisp - Betöltés (Load) menüpontjával tölthetjük be az azt tartalmazó fájlt.
A dialógusdefiníciókat tartalmazó dcl bővítményű fájlok betöltéséről szükség esetetén a programfájlok gondoskodnak. Ehez a dcl bővítményű fájlokat az AutoCAD keresési útvonalainak egyikén kell elhelyezni. Például az AutoCAD telepítési könyvtárában (Ahol az acad.exe fájl található.), vagy annak support alkönyvtárában. Egyes programoknál a kezelési útmutató egyéb telepítési helyet is előírhat a programfájlok számára.

A parancsok/függvények végrehajtásához az AutoCAD parancssorába mindig a fenti leírásban feltüntetett formában kell beírni a hívó utasítást, tehát ha ott zárójelekkel közrefogva szerepel, akkor a közrefogó zárójelek is részei a megadandó utasításnak.

Ha azt szeretnénk, hogy az AutoCAD elindulásakor automatikusan betöltődjék egy ilyen fájl, akkor azt helyezzük el az AutoCAD Support könyvtárában, és az aktuális menüfájlhoz tartozó MNL fájlba (például: acad.mnl) írjuk be a betöltést végző parancsot. A parancs formája: (load "geo_masol.lsp") a zárójelek is részei a parancsnak, és a fájlnév helyén természetesen a betölteni kívánt fájl neve szerepeljen.

Ha valamelyik igazán hasznosnak bizonyul, célszerű létrehozni indításához egy menüpontot, vagy eszköztár ikont.

Természetesen örömmel venném, ha a programok használata során felmerült tapasztalatokat is megosztanák velem, hogy funkcióik bővülhessenek, és a hibák javítva legyenek.


Letölthető AutoLisp programok - EOV pont bemutatása Google Maps/Earth-ben
Fő oldal Bemutatkozás Pocket PC programok AutoCAD-AutoLisp Egyéb programok Online EOV <<>> WGS84 átszámítás Online EOV (EOTR) szelvény kereső OSM térkép megjelenítése Üzenő füzet Fénykép-tár Link-gyüjtemény A honlapról A honlap építésről Honlaptérkép
Papp Ferenc földmérő honlapja Papp Ferenc földmérő honlapja
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS