Y= X= Lépték=
EOV szelvényszámok
Törlés
OSM-logo
Visszalépés

Nagyon hálás lennék, ha a felhasználók a fenti program használata során tapasztalt hibákról és hiányosságokról   e-mail -ben,   vagy az   üzenő-füzet   oldalon értesítenének.


Az online EOV (EOTR) szelvény kereső program használata


Ha egy ismert koordinátájú pontot tartalmazó térképszelvényt akarunk megkeresni, az adatbeviteli panel bal felső sarkában válasszuk ki a koordináták vetületét és formátumát (EOV, WGS84°, WGS84° ' "), majd adjuk meg a koordinátákat az Y = / Φ =, és X = / Λ = címkéjű adatbeviteli mezőkben. Ha a WGS84° ' " formátumot választottuk, akkor a koordinátákban a fok, perc, másodperc értékek elválasztására szóköz karaktereket kell használni, és nem kell használni bennük a ° ' " szimbólumokat.
A koordináták megadása után válasszuk ki a térképszelvény méretarányát, a Lépték = címkéjű listában, majd kattintsunk az Adatok elküldése billentyűre.
A program megjeleníti annak az EOV (EOTR) térképszelvénynek, és szomszédos szelvényeinek a szelvényszámait, amelyre a megadott pont esik. Megjelennek az aktuális térképszelvény bal alsó, és jobb felső sarkának koordinátái is.
Ha egy megadott koordináta nem esik az EOV értelmezési tartományába, a program törli azt.
Ha a megadott X koordináta nagyobb a megadott Y koordinátánál, a program felcseréli azokat.


Ha a Törlés címkéjű billentyűvel alaphelyzetbe állítjuk a programot, és az aktuális szelvény számának kijelzésére szolgáló mezőben megadjuk egy EOV (EOTR) térképszelvény szelvényszámát, majd az Adatok elküldése címkéjű billentyűre kattintunk, akkor a megadott térképszelvény bal alsó, és jobb felső sarkának koordinátáit a szomszédos szelvények szelvényszámait, és a méretarányt jeleníti meg a program.

A szomszédos szelvények mellett látható, nyilat ábrázoló billentyűkre kattintva a megfelelő szomszédos térképszelvény tehetjük aktuálissá. Ilyenkor a szelvény adatok aktualizálása azonnal megtörténik.

A Google térkép címkéjű billentyűvel a pontmarker aktuális helyét jeleníthetjük meg a Google térképén.

A térképen a pontmarkert egérrel vonszolva, vagy kereséssel áthelyezve is kijelölhető a megjelenítendő térképszelvény.


Földrajzi név, utcanév és házszám kereséséhez írja be a térkép alján található keresőbe a keresett hely, helység, utca nevét és házszámot. Példa: Debrecen Petőfi tér 5

Földrajzi (WGS84) koordinátákkkal megadott hely kereséséhez írja be a keresőmezőbe a koordinátákat szóközzel elválasztva Példa: 47.5314845 21.6242424
Ilyenkor a térkép centruma a megadott ponthoz a Google cím/hely adatbázisában legközelebb eső helyre fog kerülni.

Földrajzi (WGS84) koordinátákkkal megadott pont megjelenítéséhez zárójelek között írja be a keresőmezőbe a koordinátákat szóközzel elválasztva Példa: (47.5314845 21.6242424)
Ilyenkor a térkép centruma a megadott pontba helyeződik át.

EOV koordinátákkkal megadott pont megjelenítéséhez zárójelek között írja be a keresőmezőbe a koordinátákat szóközzel elválasztva Példa: (843697.99 248670.45)
Ilyenkor a térkép centruma a megadott pontba helyeződik át.


Úgy tapasztaltam, hogy a program gyakorta kap bemenetül olyan EOV (EOTR) szelvényszámnak szánt adatokat, amelyek nem felelnek meg az EOV (EOTR) szelvényszámozás alábbi képen szemléltetett rendszerének.

Az EOV térképek szelvényszámozási rendszere
M = 1:100 000 méretarányú EOV (EOTR) szelvények elhelyezkedése:

Amint itt látható, az 1:100 000 szelvények számai 0-tól 10-ig számozott sorok, és 0-tól 11-ig számozott oszlopok számainak összefűzésével képződnek. Tehát a negyedik sorban és nyolcadik oszlopban elhelyezkedő térképszelvény száma: 48.
A 48 számú 1:100 000 EOV (EOTR) szelvény felosztása 1:10 000 méretarányig:

A szelvényszám kiegészül egy kötőjel karakterrel.

Minden továbbosztási lépésben a szelvény négy 1-től 4-ig számozott részre oszlik, és a szelvényszám kiegészül a negyed számával.
A 48-332 számú 1:10 000 EOV (EOTR) szelvény felosztása 1:1000 méretarányig:

A felosztás és számozás módja megegyezik a fentebb leírttal.

Egyes felhasználási területeken, például a közműnyilvántartásban használatos az 1:500 méretarány is. Annak számozása az újabb negyed számával különbözik az őt tartalmazó 1:1000 EOV (EOTR) szelvény számától. Tehát például: 48-332-3421


Fő oldal Bemutatkozás Pocket PC programok AutoCAD-AutoLisp Egyéb programok Online EOV <<>> WGS84 átszámítás Online EOV (EOTR) szelvény kereső OSM térkép megjelenítése Üzenő füzet Fénykép-tár Link-gyüjtemény A honlapról A honlap építésről Honlaptérkép
Online EOV (EOTR) térképszelvény keresés
Valid HTML 4.0 Transitional Valid CSS