A program csak akkor működik, ha engedélyezi a javascript-ek futtatását, és frissíti az oldalt!

Területszámítás háromszög oldalhosszakból vagy koordinátákból

Visszalépés Összes adat törlése Számítás oldalakból
Példa
Számítás koordinátákból
Példa

Nagyon hálás lennék, ha a felhasználók a fenti program használata során tapasztalt hibákról és hiányosságokról   e-mail -ben,   vagy az   üzenő-füzet   oldalon értesítenének.

Az online numerikus területszámítás funkció használata


A funkció segítségével több háromszög területét számíttathatjuk ki, azok oldalhosszaiból, vagy egy zárt poligon területét és kerületét, töréspontjainak síkkoordinátáiból.


Oldalhosszakból történő területszámítás esetén, a három oldalhosszat háromszögenként az adatbeviteli mező egy-egy sorában kell megadni. Az oldalak sorrendje kötetlen.
Ha egy sorban háromnál több adat szerepel, a program a számfölöttieket figyelmen kívül hagyja.
Ha egy sorban nullánál több, de háromnál kevesebb adat szerepel, a program hibaüzenettel megszakad.

A számítások elvégzése után a program egy felbukkanó ablakban kijelzi a háromszögek számított területének összegét, és az adabeviteli mezőben, a megadott adatok után megjeleníti az egyes háromszögek területeit és az összegzett területet is.Koordinátákból történő területszámítás esetén, a pontok azonosítóját (pontszám) és koordinátáit pontonként az adatbeviteli mező egy-egy sorában kell megadni. A pontokat abban a sorrendben kell megadni, ahogyan a poligon körüljárásában egymás után következnek. A program az elsőként megadott pontot mindig felhasználja záró pontként is, tehát azt nem szükséges az utolsó adatsorban ismételten beírni.
A számításhoz legalább három pontot (háromszög) kell megadni, ha a megadott pontok száma kevesebb, a program figyelmeztető üzenetet jelenít meg.
Ha egy sorban háromnál több adat szerepel, a program a számfölöttieket figyelmen kívül hagyja.
Ha egy sorban nullánál több, de háromnál kevesebb adat szerepel, a program hibaüzenettel megszakad.

A számítások elvégzése után a program egy felbukkanó ablakban kijelzi a poligon számított területét és kerületét, és az adatbeviteli mezőben, a megadott adatok után is megjeleníti azokat.

Ha a pontokat az óramutató járásával egyező irányú körüljárási sorrendben adtuk meg, akkor a területet pozitív, egyébként negatív értékkel kapjuk.


Az adatokat a sorokon belül egy pontosvessző (ASCII 59), illetve egy vagy több szóköz (ASCII 32) vagy tabulátor (ASCII 9) karakterrel kell elválasztani. Szóköz és tabulátor nem fordulhat elő egymás mellett. A sorokra tördelést az Enter billentyű lenyomásával kel megoldani.

Ha az adatok egy normál szövegfájlban találhatók, amelynek tagolása megfelel a fentebb leírtaknak, akkor onnét a szokásos copy-paste eljárással (kijelölés és Ctrl-C a dokumentumban, majd Ctrl+V az adatbeviteli mezőben) az operációs rendszer vágólapján keresztül bemásolhatók a program adatbeviteli mezőjébe.
Természetesen az eljárás sorrendjének megfordításával a számítások eredményei is elmenthetőek.
Fő oldal Bemutatkozás Pocket PC programok AutoCAD-AutoLisp Egyéb programok Online EOV <<>> WGS84 átszámítás Online EOV (EOTR) szelvény kereső OSM térkép megjelenítése Üzenő füzet Fénykép-tár Link-gyüjtemény A honlapról A honlap építésről Honlaptérkép
Online numerikus területszámítás
English / Angol Valid HTML 4.0 Transitional Valid CSS