Tisztelt Ferenc.
Nagyon szépen megköszönném, ha utána tudna nézni.
A manuális változat azért nem jó megoldás erre a problémára.
Lényeg az lenne, hogy adott egy pl vízvezeték nyomvonal, mely 3000 méter hosszú.
Ezt mi úgy szoktuk megrajzolni, hogy 1 egység = 1 métert jelent. Tehát van egy 3000 egység hosszú össze-visszamenő vonalláncom. Cél az lenne, hogy amikor elkészítem a hossz-szelvényt, akkor azokat a pontokra is vissza tudjam vezetni a vonalláncra ahol nem vízszintes törés van, hanem magassági is. Magyarul, ahol van egy magassági törés vonalláncon, oda is kerülne egy töréspont. Így pontosan tudnám, hogy hova kell elhelyezni a felirat zászló blokkot, és a pontos EOV koordinátákat le tudnám olvasni.
Vagy egy másik példa. Hogy adott egy cikcak-os nyomvonal, amely 3000 egység hosszú. És én szeretnék ezen a nyomvonalon az 1722,55 szelvénybe létrehozni egy töréspontot. Valami ilyesmire gondoltam.
Köszönöm még egyszer a segítségét.
Üdvözlettel: Németh Norbert
Kedves Norbert!
Mostanság rendesen le vagyok kötve. Talán a hét végén utánanézhetek a dolognak.
Manuálisan talán úgy lehetne megoldani a dolgot, hogy a Rajz -> Pont -> Beosztás menüponttal elindítható _beosztás (_measure) parancs használatával megjelöltetem a beszúrandó töréspontot, majd azt használom a töréspont beszúrása funkcióban.
Tisztelt Ferenc!
Munkáim során rengeteg alkalommal használom az ön által fejlesztett programocskákat. Nagyon hasznos dolgok. Köszönöm, hogy ezt számunkra is elérhetővé teszi.
Ha szabad, szeretnék feltenni egy kérdést, vagy inkább segítséget kérni az egyik programmal kapcsolatban.
Pontosabban a „Töréspont beszúrása vonal, vonallánc rajzelembe”-ről lenne szó.
A kérdésem az lenne, hogy esetleg ezt, nem-e lehetne annyival bővíteni, hogy töréspontokat egy adott távolságra rakja be a vonal, vonallánc kezdőponttól számítva?
Pl: Adott egy 650 egység hosszú cik-cak-os vonallánc, és én, ha azt adnám meg. hogy 350 egységnyíre kérek egy töréspontot, akkor program elhelyezne oda egy töréspontot.
Még tudnám cifrázni is, hogy a távolságok beolvasása akár TXT állományból is történhetne.
Válaszát és segítségét előre is köszönöm.
Nagyon nagy segítség lenne, ha létezne egy ilyen, vagy ehhez hasonló lisp
Köszönöm.
Tisztelettel:
Németh Norbert
Pécs , 2013-09-03
Kedves Tamás!
A pontlista-hosszelv.VLX -et lecseréltem egy újabb verzióra, amely figyelmeztető üzenetet jelenít meg, ha nem tudja létrehozni a 289. hozzászólásban említett ideiglenes fájlt. Ha az a probléma oka, akkor talán segít az elhárításában.
Kedves Tamás!
A pontlista-hosszelv.VLX 2013.01.11 -én közzétett verzióját használja? Ha nem, kérem töltse le, próbálja ki, és jelezze itt mit tapasztalt.
Ha az új verziót használva jelentkezik a hiba, küldje el a DWG és koordináta fájlt, hátha az segít.
Milyen operációs rendszere van? Windows 7 alatt találkoztam már olyan problémával, hogy a programnak (felhasználójának) nem volt írási jogosultsága arra a könyvtárra amelyben a futtatott program fájlt akart létrehozni, és írni.
A pontlista-hosszelv.VLX a C:\ könyvtárban hoz létre egy ideiglenes fájlt, majd felhasználása után törli azt.
A saját Windows 7 -es gépemen radikális módon mindenkinek mindenre jogot adtam.
Tisztelt Ferenc!
Hossz-szelvény szerkesztésre szoktam használni az Ön által írt koordkiiras és a plhsz lispeket. Most, valami miatt a plhsz hívása után, kiválsztom a koordináta listát és a következő hibaüzenet ugrik:
rossz argumentum típus: stringp nil
Mi lehet a hiba? Várom válaszát,
Köszönettel,
Tamás
Kedves Gábor!
Milyen mértékűek a tapasztalt hibák?
A beillesztési paraméterek meghatározásakor az oldalamon működő program az oldal más lapjain is használt WGS84 <<>> EOV transzformációs eljárással dolgozik. Azt közzététele előtt több mint tizezer ponttal teszteltem, és a hivatalos (FÖMI) transzformációs eljárással számított koordinátákhoz képest a középhiba 0.05 m körül volt. A maximális hiba csak az ország egy viszonylag kis területén érte el vagy haladta meg a 0.2 métert.
A georeferált kép mentésének tesztelésekor ennél számottevően nagyobb illeszkedési hibákat is találtam, de ezen nem lepődtem meg, mert közismert, hogy a Google Térkép raszterképein akár több méteres torzulások is lehetnek. Tapasztalataim szerint főként dombos , hegyes területeken vannak nagyobb eltérések. Feltételezéseim szerint ennek egyrészt a felhasznált légifotók vegyes származása, és azok összeillesztésének módszere lehet az oka. A Google Térkép alapvetően térinformatikai célú és pontosságú.
És persze az EOV vetületű térképek sem mentesek a hibáktól. Azokban is előfordulhatnak akár méter rendű hibák is, főként, de nem kizárólag a régi (szereo, henger, stb) vetületekben készült és digitalizálással-transzformációval EOV-ba átdolgozott térképek esetén.
A georeferált raszterkép mentése funkciót használva én úgy szoktam eljárni, hogy az AutoCAD-be a letöltött paraméterekkel elhelyezett raszterkép illeszkedésén egy a vektoros térképen megbízhatónak vélt és a raszterképen is jól azonosíthatónak tűnő pont önmagával fedésbe hozásával próbálok javítani. Erre az AutoCAD mozgat (_move) parancsát szoktam használni. Így többnyire számottevően javul a raszterkép és vektoros térkép illeszkedése.
Azért persze utánanézek még ennek a dolognak, amint időm engedi.
Kedves Ferenc!
Több tervezési helyszínen is megpróbáltam az Ön oldaláról lementett Google képet és georeferenciát (jpgw) EOV-helyes dwg fájlba illeszteni (MAPIINSERT paranccsal) és az a tapasztalatom, hogy az EOV Y koordináta tökéletesen passzol, de az X mindig kicsit több, mint kéne így a kép északabbra kerül. A mérték változik és nem jöttem rá, hogy mitől függ.
Hátha Ön egyből tugja, hol lehet a hiba.
Köszönöm szépen.
Üdv: Gábor
Kedves Jano76!
Sajnos nem vagyok jártas a térinformatikai szoftverek világában. Amennyire sejtem, azok a vektoros adataikat többnyire képesek lehetnek DXF esetleg DWG formátumba exportálni, és így azok már felhasználhatóak AutoCAD alatt is.
Megkérdeztem erről egy geoinformatikus kollégát, akinek lelkes magyarázatából szintén kb. ennyit tudtam leszűrni.
Ő ajánlotta az ingyenes Qantum GIS programot, mint olyat, amellyel valószínűleg valamilyen szinten megoldható ez a konverzió is.
Bizonyára az AutoCAD olyan specializált verziói - Például az AutoDesk MAP - amelyek szintén térinformatikai jellegű feladatok megoldására szolgálnak, képesek más GIS programok állományainak értelmezésére, így talán erről az oldalról is megközelíthető a feladat.
Tisztelt Ferenc!
Nagyon jók ezek a kis programok, most akadtam rájuk a neten és azonnal megoldották egy halom eddigi problémáimat, amivel így nagyon sok időt tudok megspórolni.
Egy kérdésem lenne: ArcView programmal készülő rajzok állományait (.tfw, .xml, .ovr, stb.) át lehet-e valahogy ültetni egy AutoCAD rajzba?
Köszönettel.
A Blokkreferenciák koordinátajegyzéke letölthető AutoLisp program ujabb verziója kezeli a dinamikus blokkokat is!
A Digitális fotók megjelenítése AutoCAD alatt oldalról letölthető a bitmap_view.exe program új verziója, amely a forgatásokat számottevően gyorsabban végzi, és képes a JPEG formátumú (jpg bővítményű) bitképeket a bennük tárolt EXIF információk alapján automatikusan elforgatni.
Kedves williamwall!
A dinamikus blokk egy igen különleges állatfajta!
Tulajdonképpen minden beillesztett példányához tartozik egy önálló blokkdefiníció. Emiatt másként kell programból elérni, és manipulálni az adatait, mint a "normális" blokkok esetében. Mivel én eddig csak kísérletezés szinten használtam dinamikus blokkot, általában meg is feledkezem erről.
Utána fogok nézni a dolognak, és valószínűleg meg is lehet oldani. Lekötelezne, ha küldene egy kísérletezésre alkalmas DWG állományt.
Kedves Ferenc!
Lenne egy észrevételem a
Lisphez. Megpróbáltam dinamikus blokkokat kiolvasni vele és mindegy hogy jelölöm ki, kattintok a blokkra mindig azt írja ki hogy 0 találat.
Sima Blokkoknál kifogástalanul működik. Esetleg lenne rá mód hogy a dinamikus blokkot is ki lehessen vele gyűjteni?
Üdv.:
William
Kedves Ferenc!
Köszön szépen válaszát, így valóban megoldható a probléma. Köszönöm szépen a segítséget.
Üdv
William
Kedves Williamwall!
Tehát, ha jól értem, X,Y,Z koordinátáikkal megadott pontok, például: pont rajzelemek, vonalak végpontjai, vonalláncok töréspontjai egymás utáni megfelelő sorrendű kiválasztásával szeretné megadni a hossz szelvény pontjait a (pontlista-hosszelv) függvény számára.
Ezt jelenleg is megteheti, ha az Egérrel bemutatott pontok adatainak fájlba írása program használatával a térképi állományból fájlba írja a pontokat, majd az így kapott fájlt használja a (pontlista-hosszelv) -ben.
Megoldható lenne persze a feladat a (pontlista-hosszelv) kiokosításával is. Ahogy időm engedi, utánanézek a dolognak.
Kedves Ferenc!
(pontlista-hosszelv) függvénnyel csak txt állományból tudok beolvasni pontokat. (az ény verziómba azóta lehet hogy van újjabb) Nem lehet azt a proramot úgy módosítani, hogy a felhasználó adja meg a pontokat egy ponthalmazból és a program ezeket a pontokat felhasználva generálja a hossz-szelvényt?
Üdv:
William
Kedves Williamwall!
A (pontlista-hosszelv) függvénnyel létrehozott objektumok (magassági-létra blokkok, sraffozási minták, stb.) felhasználásával létrehozhat egy hossz-szelvény alapot, amelyre azután kedve szerint rajzolhat hossz-szelvényt. Nyilván ebben az esetben a megjelenítendő adatokat (szelvényszámok, magasságok, mutatóvonalak, stb.) külön kell létrehozni. Ha az alapot megfelelően illeszti be a DWG koordinátarendszerébe, akkor ezek létrehozásában talán segítségére lehetne a Pontok koordinátáinak megírása menüpontnál letölthető programocska.
Kedves Ferenc!
Nagyon szépen köszönöm a hasznos lispeket sokat segítenek a munkámban.
Esetleg nincs egy olyan Lisp-je ami nem pontlistábol csinál kereszt-szelvényt hanem a képernyőn kattintva lehet megadni a kereszt-szelvény pontjait.
Hs esetleg lenne egy ilyemi annak nagy hasznát tudnám venni...
Üdv
William
Kedves Ferenc!
Igen szerény, és régi tapasztalataim vannak a Garmin GPS -ek térképeinek kezelésével kapcsolatban. Ha jól emlékszem a Garmin Mapsource programot használtam egykor erre a célra.
A neten bizonyosan talál jó néhány, a témával kapcsolatos felhasználói fórumot. Hátha ott tud segítséget kérni.
Tisztelt Papp úr!
Régebben a Garmin .img típusú térképeket a mapEdit-el nyitottam meg, a kívánt részletet kivágtam, konvertáltam .rus formátumuvá és WinCE5 alapú PDA-val elmentem az erdőbe mászkálni. Most van egy közel 1 GB-os .img fájlom, és ez minden módon kifog rajtam, nem létezik megnyitni, az új MapEdit csak felsorolja, mi minden van ebben, de egyet meg nem nyit, hogy aztán konvertáljam. Ha van ötlete, előre köszönöm!
Szia!
Kipróbáltam a
kelkaresz
Hasznos lisp ez az utobbi. Koszonet erte!
Kedves MFerenc!
Köszönöm, az értesítést, és örülök, hogy hasznosnak bizonyult az ön számára a program.
Tisztelt Papp Úr!
Én geodéziai felvételekből készített autocad pontokat kötöttem össze 3D vonalláncal, ennek kiíratására, csatorna ksz.-ek gyártására használom a programot.
Ezúton is köszönöm a segítségét!