EOV >> WGS84 irány Adatok fájlból

 Egyedi pontok transzformálása 

WGS84 φ / X koordináta =
WGS84 λ / Y koordináta =
WGS84 h / Z koordináta =
* *
Visszalépés Alaphelyzetbe állítás
Nagyon hálás lennék, ha a felhasználók a fenti program használata során tapasztalt hibákról és hiányosságokról   e-mail -ben,   vagy az   üzenő-füzet   oldalon értesítenének.

Az online WGS84 >> EOV átszámító program használata


A program a manapság már széles körben elterjedt GPS technológiák által használt globális WGS84 koordináta rendszerben értelmezett koordinátáknak, a magyarországi polgári térképészetben használatos EOV koordináta rendszerben használható koordinátákká való átszámítására (transzformálására) szolgál. Alkalmas ezek megkeresésére, megjelenítésére is a Google térképén.

Az WGS84 φ / X koordináta = és WGS84 λ / Y koordináta = címkéjű adatmezőkben WGS84 rendszer béli 360°-os szögmértékben megadott földrajzi szélesség és hosszúság, vagy méter mértkegységű geocentrikus X, Y, Z koordinátákat, a hozzájuk tartozó Adatok elküldése címkéjű billentyűre kattintva EOV rendszer béli X és Y koordinátákká transzformálja, és az eredményt a megadott koordináták mellett megjeleníti a program.

A WGS84 földrajzi szélesség és hosszúság koordinátákat fok.tizedesfok, vagy fok perc másodperc.tizedesmásodperc formátumban adhatjuk meg. Az utóbbi esetben a fok, perc, másodperc adatokat szóköz (ASCII 32) karakterrel kell elválasztani, és nem szabad bennük használni a ° ' " szimbólumokat (Példa: 47 12 23.4562). Ha a koordináták fok perc.tizedesperc alakban adottak, akkor is meg kell adni másodpercet 0 értékkel (Példa: 47 12.390937 0).
A WGS84 geocentrikus koordinátákat méter mértékegységben kell megadni.

WGS84 φ és WGS84 λ koordináták használata esetén ha a WGS84 h / Z koordináta = címkéjű adatmezőben megadjuk a pont ellipszoid feletti magasságát, akkor a pont tengerszint feletti magasságát is megkapjuk. Geocentrikus koordináták (X,Y,Z) megadása esetén mindig meg kell adni a pont geocentrikus Z koordinátáját is!

A WGS84 koordináták hazánk területén egyszerűen megkülönböztethetőek. A Φ (szélesség) 45°, a Λ (hosszúság) 20°, az X (északi) 4000000 m, az Y (keleti) 1000000 m körüli értékű.

Az EOV vetületi rendszer északkeleti tájékozású geodéziai rendszer. az Y tengely pozitív ága keletre, az X tengely pozitív ága északra mutat, és a koordinátákat Y, X sorrendben szokás megadni. Itt is megkülönböztethetőek a koordináták értékük alapján. Az Y mindig nagyobb, az X pedig mindig kisebb 400 000 -nél.


Ha vannak kijelzett EOV koordináták, akkor láthatóvá válik egy ikon, amellyel vágólapra másolhatjuk azokat, és egy billentyű, amellyel a Google térképén jeleníttethetjük meg a transzformált pontot.
Megjeleníti a program a transzformált EOV koordinátát tartalmazó 1:1000 méretarányú EOV (EOTR) szelvény szelvényszámát, bal-alsó, és jobb-fölső sarkának koordinátáit, valamint az azzal szomszédos EOV (EOTR) szelvények szelvényszámait is.

A WGS84 -be visszatranszformált EOV koordináták hibája a tesztelések során mindig 0.5 m alatti értékű volt, tehát a kapott EOV koordináták navigációs célra megfelelő pontosságúak. Ha nagyobb pontosságra van szükség, használjuk a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) által fejlesztett, ingyenesen használható EHT2014 V1.0 programot.

Az Adatok fájlból címkéjű billentyűvel a program fájlban tárolt pontokat átszámító verzióját hívhatjuk meg, az EOV >> WGS84 irány címkéjűvel pedig fordított irányú transzformációt kérhetünk.Fő oldal Bemutatkozás Pocket PC programok AutoCAD-AutoLisp Egyéb programok Online EOV <<>> WGS84 átszámítás Online EOV (EOTR) szelvény kereső OSM térkép megjelenítése Üzenő füzet Fénykép-tár Link-gyüjtemény A honlapról A honlap építésről Honlaptérkép
Online WGS84 >> EOV transzformáció beírt adatokból
Valid HTML 4.0 Transitional Valid CSS