Kedves Ferenc!
Köszönöm szépen!
Nagyon jól működik!
És nagyon köszönöm és értékelem a segítőkészségét!
Üdvözlettel: Kóczán Gábor
Kedves Gábor!
Töltse le újra a lispet. Találtam benne egy hibát.
Erről a linkről letölthet egy teszt koordináta állományt. Nekem azzal jól működik.
Kedves Ferenc!
Letöltöttem a lisp-et a 198. sorszámú üzenet alól.
A leírás alapján pont ez az, ami nekem kellene.
Próbáltam többféle mintaállományt megadni miután az .eov kiterjesztésű fájlon nem működött ("nil"), de sajnos akárhogy is szerkesztem a bemeneti fájlt "nil" üzenettel kilép a parancsból.
Lehet, hogy meghív egy olyan rutint, ami nálam nincs meg?
Kedves Gábor!
Próbálja ki az Üzenő füzet 198. számú bejegyzésénél letölthető lispet. Az valami ilyesmit csinál. Este majd ránézek, hogy pontosan erre alkalmas-e.
Kedves Ferenc!
Köszönöm a gyors választ! Igen, a blokkok beillesztése működik, de még mindig gondban vagyok azzal, hogy vonalláncot rajzolnék megfelelő sorrendben a pontokra.
A bejáráskor a kis kézi GPS-által rögzített track-ből szeretnék az alaptérképre feltenni útvonalat úgy, hogy követhető legyen a mozgás iránya akkor is, ha a vonal sokszor kis helyen keresztezi egymást. A vonallánc parancs jól működik, ha egyszerűen CTRL-V-vel bemásolom az y,x koordinátapárokat soremeléssel eltörve. Szóval van egy csomó megszámozott, attribútumos blokkom, amiket most össze kéne kötni sorrendben...
Adna még egy ötletet? :)
Köszönöm!
Kedves Gábor!
Próbálja ki a Blokkreferenciák beolvasása fájlból programot. Azt leginkább ilyen célokra szokás használni.
Kedves Ferenc!
Szuper dolgok vannak a honlapon, többször használtam már a koordináta-transzformációt. Nekem még nagy segítség lenne, ha a WGS84-EOV transzformáció során a kimenő eov-kiterjesztésű fájl olyan szerkezetű volna, hogy manipulálás nélkül (vagy csak kevés manipulálással) az AutoCad parancssorába bemásolható lenne, mint pontsorozat. Tehát a koordináták vesszővel volnának elválasztva és sehol nem lenne space, pontszám pedig nem lenne. Karaktercserélgetéssel próbálom átalakítani a hosszú sorozatokat, de sajnos a spacek száma sem egyezik minden sorban így nem tudtam rá okos makrót kitalálni Wordben. Hátha Önnek csak egy mozdulat a formátum módosítása... Vagy talán már megvan az okos makró, vagy lisp az átalakításhoz.
Köszönöm szépen! Üdvözlettel: Kóczán Gábor
Keves Tamás!
Örülök, hogy hasznára volt a program. Sok sikert kívánok a diplomamunkájához.
Kedves williamwall !
Nem tudom előidézni a hibát.
Talán ha küldene egy teszt állományt, és részletesen leírná a tevékenységeket amelyek a hibához vezetnek, rábukkanhatnék.
Tisztelt Papp Úr!
Diplomamunkámhoz használtam fel a (blokkref_beolvas) programot és nagyon megkönnyítette a dolgomat!
Ezer köszönet érte! :)
Ezen kívül is láttam még nagyon hasznos programokat. Biztosan fogok még használni közülük.
Kitartást a további fejlesztésekhez!
Üdvözlettel,
Tamás
Kedves Ferenc!
Kipróbáltam attribútumaikban sorszámozott blokkreferenciák lispet. Mnden tárgyraszterrel jól működik. Nagyon szépen köszönöm a gyors segítséget.
Azt vettem észre ha másik blokkot szeretnék beilleszteni akkor kiakad a lisp és ezt a hibaüzenetet kapom :
"rossz argumentum típus: fixnump: nil"
Lehet hogy valamit rosszul csináltam?
üdv William
Kedves williamwall !
A Letölthető AutoLisp Rutinok című oldalon elérhető az attribútumaikban sorszámozott blokkreferenciák létrehozására szolgáló AutoLisp parancs továbbfejlesztett változata.
Kérem próbálja ki, és ha hibát talál benne, jelezze!
Nagyon szépen köszönöm a fáradozásait.
üdv
William
Kedves williamwall !
Az a funkció a felhasználó igénye szerint készült így.
Majd átalakítom úgy, hogy ne legyen beállítva a végpont tárgyraszter, és hozzáférhetővé teszem a Letölthető Autolisp Rutinok című oldalon.
A Letölthető AutoLisp Rutinok oldalon új funkció érhető el, amely rajzelemek összesített hosszának lekérdezésére használható.
Tisztelt Ferenc!
Kipróbáltam az attribútumaikban sorszámozott blokkreferenciák beillesztésére szolgáló lispet. Nagyon jól működik. Nagyon szépen köszönöm a Lispet sokat segít.
Annyi észrevételem lenne hogy a lisp csak vonal végére rekja a blokkokat mindegy milyen tárgyrasztert használok (Felező, Szomszédos stb.) Ha lehetne használni a többi tárgyrasztert is akkor lenne tökéletes a Lisp.
Üdv: William
Újra fogad hozzászólást és e-mailt a honlap!
Már többször tapasztaltam, hogy a hozzászólások küldése az üzenő füzetbe, és az e-mail küldés a honlapra egy ideig nem működött, majd megjavult. A tapasztalatok szerint a spam elleni védekezés céljából beillesztett kódrészletek okozták a problémát. Mivel én azokat nem szoktam buherálgatni, talán a tárhelyszolgáltatóm a ludas a dologban valamilyen módon.
Most egy "kicsit" belenyúltam az érintett kódokba, és a tesztelések szerint jól működnek.
A jövőben e-mail küldéskor is a küldő neve után kell írni a "(látogató)" karaktersorozatot (szöveget).
Arra kérném a látogatóimat, hogy ha hibát tapasztalnak akár az itteni üzenet hozzáadásban, akár az e-mail küldésben, értesitsenek erről az általuk használt levelezőszolgáltatáson keresztül.
Kedves SGy!
Az Ortogonális bemérés számítása program legújabb verziójában ki/be kapcsolható mind az abszcissza, mind az ordináta irányú torzítás.
A Pontok távolságának megjelenítése oldalról letölthető a program legújabb verziója, amely williamwall 210. számú üzenetében felvetett módon, blokkreferenciák attribútumaiban is képes megjeleníteni a távolságokat.
Amennyire az időm és szuflám engedte teszteltem. Remélem nem hagytam hibákat benne?
Kedves SGy!
Egy nem szakmabélinek ez bizonyára különös, de a geodéziában alapértelmezetten ez az ortogonálisan bemért pontok koordinátaszámításakor használandó eljárás.
Ahogyan a program ismertetőjében az le is van írva, ilyenkor tulajdonképpen két derékszögű koordinátarendszer közötti koordináta átszámítás (transzformáció) történik. Egy ilyen transzformáció során pedig a geometriából ismert módon a koordináták eltolással, elforgatással és lépték váltással kerülnek át a cél koordinátarendszerbe.
A geodéziai síkkoordinátarendszerekkel szinte mindig egymástól különböző mértékben és módon torzítva ábrázoljuk a térképen megjelenített objektumokat, a vetítési kényszerek miatt. Ha gömbnek tekintjük a földfelszínt, a sík, vagy síkba kiteríthető (henger, kúp) térképfelületre történő vetítéskor a választott térképfelülettől és vetítési módszertől függő mértékben minden terepi alakzat térképi megfelelője torzulásokat fog tartalmazni. Ezeket a torzulásokat is kell modelleznie a két térképvetület közötti átszámításra szolgáló algoritmusoknak.
Az adott feladatnál elvileg a léptékbeli torzulásokat csak a lokális koordináta rendszer alapvonalának mért, és a célkoordinátarendszerben ismert koordinátáikból számított hosszainak arányából számíthatjuk. Nem ismerjük tehát az alapvonalra merőleges (ordináta irányú) irányú torzulást. A geodéziában az az alapszabály, hogy az alapvonal irányú torzulást ordináta irányban is érvényesnek tekintjük.
A feladat 219. számú hozzászólásomban említett komplttebb megoldásában ennek ellenére külön ki-be kapcsolhatóvá tettem mindkét irányú torzulás figyelembevételét, mert speciális esetekben erre valóban szükség lehet.
Ha a közzétett programot használva kellene kiejtenem alapvonalra merőleges irányban a torzulást, akkor talán úgy járnék el, hogy az alapvonal mért hosszát a számítottal azonosnak adnám meg, majd a keletkezett pont rajzelemeket egy alapvonal irányú nyújtással (AutoCAD _STRETCH parancs) illeszteném az alapvonalhoz.
De az abszcisszák előzetes torzitása is megoldás lehet, egy számológépet használva.
Persze bogarat ültetett a fülembe ezzel az észrevételével, mert magam lusta lennék ilyen félmegoldások használatához! Lehet, hogy a közzétett verzióba beépítem az ordináta irányú torzítások letiltásának lehetőségét.
Kedves Ferenc!
Tesztelem az ortogonális felrakót. úgy látom, hogy ha a mért távolság nem egyezik a számítottal akkor a program az ordináta értéket is módosítja, ebből elég érdekes ordináták adódnak.
Csak az abszcissza értékének kellene változnia, hiszen az eltérés csak arra az irányra vonatkozik, nem?
Üdv.
SGy
Kedves SGy!
A PDMODE rendszerváltozót mindenki könnyen saját ízlése szerint beállíthatja az AutoCAD felhasználói felületén, akár már az általa használt template állományban is.
Ha programkódban rögzítem a beállítást, akkor azt mindig vissza kell állítani a felhasználó által favorizáltra, a program használata után.
Inkább beírok egy figyelmeztetést a program kezelési útmutatójába, hogy a pontstílust a vizuálisan is érzékelhetőek egyikére be kell állítani.
Köszönöm hogy felvetette a problémát!
Kedves Ferenc!
Nagyon köszönöm a segítségét!
Jónak tűnik, egy apróságot tennék én bele.
A PDMODE-ot mondjuk 3-ra állítanám a program elején,
különben esetleg nem látszanak valakinél a pontok.
Én nálam beleraktam. És még 1x köszönöm!
Kedves SGy!
Az ortogonális bemérés számítása nyilván az első megoldott feladatok között szerepelt valamikor réges-régen. Meglehetősen sokoldalú és komplett megoldást hoztam össze erre a célra. Szabad mérési vonallal is elboldogul, és képes a bemérési adatok megjelenítésére is a DWG állományban.
Abban a formában nem szeretném közzétenni, mert az mind önmagammal, mind a programot megvásárló kollégákkal szemben méltánytalan lenne.
De ma igen igen happy vagyok, mert a GPS-ünk nem szívatott úgy mint az előző napokon, gyorsan összedobtam hát a feladat egyszerűsített megoldását. Remélem ez is hasznosnak bizonyul. Nem teszteltem sokat (Arra azért kevés az idő, meg a lustaság sem egy múló szeszély nálam), ezért arra kérném, ha letölti tornáztassa meg alaposan, és ha hibát tapasztal jelezze itt.