Marker pozíció Bezárás
 Szelvény lépték     BezárásSúgó bezárása Bezárás

A http://pf-prg.hu/trafo/terkep-EOV-OSM.php oldal alapértelmezetten az OpenStreetMap utcatérképét jeleníti meg.

A térképen megjelenő pontmarker beszúrási pontjában megragadva, egérrel árhelyezhető. A marker aktuális EOV és WGS84 koordinátái mindig megjelennek egy panelen, amely a térkép bal felső sarkában található ikonok közül balról a másodikkal jeleníthető meg vagy rejthető el. A panelen a WGS84 koordináták  tizedesfok ,  fok°perc'másodperc.tizedesmásodperc"  és  fok°perc.tizedesperc'  formátumban is megjelennek.
Ha a pontmarkert áthelyezzük, a panel legfelső sorában megjelenik a marker előző és aktuális helyének távolsága is, 1000m alatt méter egységben, centiméter élességgel, 1000m fölött kilométer egységben, méter élességgel.
Ha a térkép böngészése során messze elkalandozunk a pontmarkertől, azt a térkép bal felső sarkában található ikonnal a térképablak aktuális középpontjába helyezhetjük át.

A koordináták alatt megjelenik annak az EOTR (Egységes Országos Térképezési Rendszer) térképszelvénynek az azonosítója is, amelyre a pontmarker aktuálisan ráesik. A térképszelvény kerete a térképen is megjelenik, piros színű négyszögként.
Alapértelmezetten az 1:100 000 méretarányú térképszelvények jelennek meg. A menü EOTR szelvény lépték opciójával egy panel jeleníthető meg, amelyen kiválaszthatjuk a megjelenített térképszelvények méretarányát, az EOTR-ben használatos méretarányok közül.

A http://pf-prg.hu/trafo/terkep-EOV-OSM.php oldal megjelenítésére szolgáló url-ben paramétereket adhatunk át az oldalt megjelenítő programnak, amelyek befolyásolhatják, hogyan jelenjen meg a térkép az oldal betöltődésekor. A paraméterek kezdetét egy kérdőjel ( ? ) karakter jelzi, és több paraméter megadása esetén azokat az  &  karakterrel kell elválasztani.
Ha egy paraméterben egynél több adatot kell átadni - Például egy pont két koordinátáját - akkor az egyes adatok elválasztására a vessző, pontosvessző karakterek valamelyikét kell használni. Az előzőekből is következik, hogy a vessző karakter a paraméterekben csak adat elválasztó szerepben fordulhat elő, ezért valós számok megadásakor a tizedeselválasztó karakter csak a pont karakter lehet, és a számok megadásában nem szerepelhetnek az elolvasásuk megkönnyítésére gyakran használt ezres elválasztó karakterek.

Jelenleg az alábbi paraméterek használhatóak:

A cim paraméterben egy földrajzi név vagy postacím (például: országnév, helységnév, utcanév, házszám) adható meg. A térkép középpontja és a pontmarker arra a pontra fog kerülni, amelyet az nominatim.openstreetmap.org kereső szolgáltatás a megadott címhez elsőként rendel. Ha a szolgáltatás adatbázisában nem szerepel a cím, egy figyelmeztető üzenet jelenik meg.
A házszám mélységű keresés nem mindenütt működik. Az országnév megadása nem feltétlenül szükséges, ha a cím anélkül is egyértelmű. Az ékezetes karakterek használata nem közelező, de lehetnek olyan esetek amikor a keresett cím csak azokkal azonosítható pontosan.


Az EOV paramétert használva az így megadott EOV koordinátájú pontra fog esni a térkép középpontja és a pontmarker


A WGS84 paramétert használva az így megadott WGS84 koordinátájú pontra fog esni a térkép középpontja, és a pontmarker.
A WGS84 koordináták az alábbi formátumokban adhatók meg:

Példa Leírás
46 55 35.8849 fok perc másodperc.tizedesmásodperc, szóköz vagy tab karakterekkel tagolva
46°55'35.8849" fok°perc'másodperc.tizedesmásodperc, 248, 39, 34 ASCII kódú karakterekkel tagolva.
46-55-35.8849 fok-perc-másodperc.tizedesmásodperc, 45 kódú ASCII karakterekkel tagolva.
46 55.5980816 fok perc.tizedesperc, szóközzel vagy tab karakterrel tagolva.
46°55.5980816' fok perc.tizedesperc, 248 és 39 ASCII kódú karakterrel tagolva.
46-55.5980816 fok perc.tizedesperc, 45 ASCII kódú karakterrel tagolva.


Az EOTR paramétert használva az így megadott azonosítójú EOTR szelvény középpontjára fog esni a térkép középpontja, és a pontmarker


A leptek paraméterrel a megjelenítendő EOTR szelvények méretaránya adható meg. Lehetséges értékei:  100000 ,  50000 ,  25000 ,  10000 ,  4000 ,  2000 ,  1000 . Ha az EOTR paraméterrel együtt adjuk meg a leptek paramétert, akkor az EOTR paraméterben megadott szelvény léptéke fog érvényesülni.


A zoom paraméterrel a térkép nagyításának mértéke adható meg. Lehetséges értékei egész számok a  0 - 28  zárt intervallumban.


Ha a minimal paraméternek nullánál nagyobb értéket adunk, a térkép kitölti a teljes böngészőablakot és vezérlői közül csak a legszükségesebbek jelennek meg.


Ha az url-ben szerepel a crosshair paraméter, a megjelenített térképrészlet centrumát mindig egy szálkereszt fogja jelölni. Ez mobil eszközökön segít abban, hogy a pontmarkert pontosan illeszthessük a térkép egy kiválasztott pontjára olymódon, hogy a kiválasztott pontot a centrumot jelző szálkeresztre mozgatjuk, majd a térkép bal felső sarkában található ikonnal a térképablak aktuális középpontjába helyezzük át a pontmarkert.


Példa EOV, zoom, leptek, crosshair és minimal paraméterek megadására:

 http://pf-prg.hu/trafo/terkep-EOV-OSM.php?EOV=864635.59;246441.59&zoom=14&leptek=4000&crosshair&minimal=1 


A térkép bal felső sarkában található ikonok közül a harmadikkal egy menü jeleníthető meg, vagy rejthető el, amelynek használatával az OpenStreetmap mellett, más térképszolgáltatásokkal mint a Bing Maps, Google Maps vagy Google Earth is megjeleníthető az aktuális térképrészlet, beállítható a megjelenített EOTR térképszelvény méretaránya, elvégezhető néhány megjelenítési beállítás, vagy megjeleníthető az oldal súgója
A Beállítások -> Térkép mentése PNG-be menüponttal jelenleg csak a térképablak aktuális tartalma menthető el, de remélem nemsokára megoldom a képhez tartozó georeferencia fájl mentését is, amelynek felhasználásával ITR, AutoCAD programokba egyszerűen beilleszthető lesz a PNG kép.
OpenStreeetMap térkép