Tárolt koordináták
EOV Y = 835215.00    EOV X = 261855.00    Szelvény = 79-342-312-2    M = 1:500
Λ (Hosszúság) = 21.5143469    Φ (Szélesség) = 47.6742364
NINCS MEGADVA A TÉRKÉP CENTRUMA, VAGY A PARAMÉTEREK ELVÁLASZTÁSA HIBÁS!
Alapértelmezett megjelenítés.
Bezár  Eszközök BE/KI 

Térkép nyújtás Szélesség növelése Szélesség csökkentése Magasság növelése Magasság csökkentése
Eredmény fájlok letöltése
Raszterkép Bezár
min/max  Marker pozíció 
Φ 
Λ 
 Táv =
 A program csak akkor működik, ha engedélyezi a javascript-ek futtatását, és frissíti az oldalt! 
Arra kérném ennek a funkciónak azokat a felhasználóit, akik közvetlenül, vagy egy általuk menedzselt weboldalon elhelyezett hivatkozáson keresztül, vagy egyéb módon naponta jelentős számú lekérést hajtanak végre, hogy   e-mail -ben,   vegyék fel velem a kapcsolatot, mert ha a lekérdezések száma hosszabb távon meghaladja a Google által megszabott napi 25000-es limtet, kénytelen leszek korlátozni, vagy letiltani hozzáférésüket, különben a Google tiltja le térkép szolgáltatásának elérését az oldalam számára.

Az alábbi programleírás csak akkor jelenik meg automatikusan, ha a hívás URL -jében (A böngésző címsorában jelenleg látható szöveg) nem szerepel a továbbiakban részletesen leírt hely, EOVY + EOVX, WGS84fi + WGS84la vagy aktualis, utkp, utvp nevű paraméterek egyike sem, vagy bár azok közül egy vagy több szerepel, de formailag, vagy értékében hibás, és engedélyezve van a hibaüzenetek megjelenítése.

A terkep-EOV.php program használata:

A program bárhonnét (fájlkezelők parancssorából, böngészők címsorából, programkódból, HTML, PHP fájlokban, e-mail -ekben elhelyezett linkekből) meghívható, a programfájlra mutató URL -el. Ötlete is úgy merült fel, hogy AutoCAD alatt futó programból akartam lehetővé tenni a felhasználó számára, hogy egy általa megadott helyet gyorsan megnézhessen a Google térképén. Megírása óta ezt használom e-mailekben az elérhetőségem megadására. Segítségével például bárki könnyűszerrel beépítheti honlapjába a Google térkép szolgáltatását anélkül, hogy átrágná magát a Javascript, PHP programozás, és a Google Maps API használatának alapvető tudnivalóin.
A program természetesen hozzáférést biztosít a Google cím/hely kereső, és útvonaltervező szolgáltatásaihoz, és mindezeken felül például alkalmas arra is, hogy EOV (Egységes Országos Vetület) rendszerben megadott síkkoordinátákkal, vagy EOV (EOTR) térképszelvények azonosítóival (szelvényszám) adhassuk meg az éppen megjeleníteni kívánt térképrészlet középpontját.
Ha ön úgy véli, hogy honlapja nem nélkülözheti a méltán népszerű Google Maps szolgáltatásait, és a program által nyújtott többletszolgáltatásokat, legegyszerűbb megoldásként elegendő egyetlen, a programfájlra mutató linket elhelyezni az oldalán, és ha azt az alább leírt módon megfelelően paraméterezi, a látogatói egy-két perc múlva már használhatják is a funkciót.
Ha ön akarja meghatározni a megjelenő térkép környezetét, csak egy <iframe> -et kell beilleszteni az oldalába, és az annak tartalmát meghatározó linket irányítani a programfájlra. Ennek megoldása talán öt percig tarthat.

A program paramétereit a rá mutató URL -hez fűzve lehet megadni, az alábbi példákban a teljesség igénye nélkül szemlétetett, és a továbbiakban részletesen leírt formában:


Tehát a paraméterek kezdetét a ? (kérdőjel, ASCII 63) karakter jelzi, elválasztásukra a & (ampersand, ASCII 38) karakter szolgál. Az egyes paraméterek megadása paraméternév=paraméterérték formában történik.A paraméterek értelmezése:
hely
A megjelenítendő földrajzi hely neve/címe. Ha a megadott név/cím szerpel a Google adatbázisában, akkor megjelenik a térképen.
Ha szerepel a paraméterek között, akkor az utkp és utvp kivételével minden más, a térképcentrum megadására szolgáló paramétert felülbírál. Használata esetén nem jelennek meg a térkép fölött EOV és WGS84 koordináták, szelvényszám és métertarány. Ha van megadott meretarany paraméter, a program azt figyelembe veszi, egyébként a Google kereső funkciója által felajánlott térképkivágatot jeleníti meg.
Az így megadott hely a föld bármely pontjára eshet.
Példa: hely=győr, gyepszél utca 32
WGS84fi
A megjelenítendő térképrészlet centrumának WGS84 ellipszoidon értelmezett Φ (Szélesség, szögérték az egyenlítő síkjától) (GPS) koordinátája, tizedesfok vagy fok perc másodperc mértékegységben. Tizedesfok alakban valós vagy egész számmal, fok perc másodperc alakban a részadatokat szóköz (ASCII 32, Space) karakterrel elválasztva kell megadni.
Példa tizedesfok: WGS84fi=47.6742366802
Példa fok perc mp: WGS84fi=47 40 27.2520
WGS84la
A megjelenítendő térképrészlet centrumának WGS84 ellipszoidon értelmezett Λ (Hosszúság, szögérték a Greenwich-i kezdő meridiántól.) (GPS) koordinátája, tizedesfok vagy fok perc másodperc mértékegységben. Tizedesfok alakban valós vagy egész számmal, fok perc másodperc alakban a részadatokat szóköz (ASCII 32, Space) karakterrel elválasztva kell megadni.
A WGS84fi és WGS84la paraméterek megadása a hely, utkp, utvp paraméterek kivételével minden más, a térképcentrum megadására szolgáló paramétert felülbírál.
Az így megadott hely a föld bármely pontjára eshet. Ha az EOV területén kívüli pontot adunk meg, a térkép fölött nem jelennek meg EOV koordináták és szelvényszám.
Példa tizedesfok: WGS84la=21.5143465460
Példa fok perc mp: WGS84la=21 30 51.6475
EOVY
A megjelenítendő térképrészlet centrumának EOV (Egységes Országos Vetület) Y (keleti) koordinátája, méter mértékegységben, valós vagy egész számmal megadva
Példa: EOVY=862365.11
EOVX
A megjelenítendő térképrészlet centrumának EOV X (északi) koordinátája, méter mértékegységben, valós vagy egész számmal megadva
Az EOVY, EOVX koordinátákkal megadott hely csak Magyarország területére, vagy a határokon kívül kb. 10-20 km-re eshet.
Ha nem adjuk meg a meretarany pramétert, akkor annak alapértelmezése 500.
Példa: EOVX=224311
meretarany
A megjelenítendő EOV (EOTR) térképszelvény méretarányának nevezője, egész számként megadva. Lehetséges értékei: 500, 1000, 2000, 4000, 10000, 25000, 50000, 100000. Alapértelmezett értéke 500.
Használatámak csak akkor van értelme, ha a hely vagy EOVY + EOVX vagy WGS84fi + WGS84la praméterek valamelyikét is megadjuk.
Példa: meretarany=25000
aktualis
A megjelenítendő EOV (EOTR) térképszelvény azonosítója. A megjelenő térképrészlet középpontja a térképszelvény középpontjával lesz azonos.
Használatának csak akkor van értelme, ha nem adunk meg semmilyen más, a térképcentrum megadására szolgáló paramétert.
Példa: aktualis=79-312-124-2
utkp
A megtervezendő útvonal kezdőpontja. Megadható címként és EOV vagy WGS84 (GPS) koordinátákkal is. Ha koordinátákkal adjuk meg, akkor az értéket zárójelek közé kell tenni, és az Y és X, illetve Φ és Λ koordinátákat szóköz (ASCII 32) karakterrel kell elválasztani.
Példa   postacím: utkp=kisbér, ménes utca 8.
Példa EOV Y és X: utkp=[756314.12 222437.48]
Példa WGS84 Φ és Λ: utkp=(47.561231 21.703662) Tizedesfokban!!
utvp
A megtervezendő útvonal végpontja. Megadható címként és EOV vagy WGS84 (GPS) koordinátákkal is. Ha koordinátákkal adjuk meg, akkor az értéket zárójelek közé kell tenni, és az Y és X, illetve Φ és Λ koordinátákat szóköz (ASCII 32) karakterrel kell elválasztani.
Példa   postacím: utvp=csót, kiss jános utca 22.
Példa EOV Y és X: utvp=[646339 262417.63]
Példa WGS84 Φ és Λ: utvp=(46.621334 21.633470) Tizedesfokban!!
Ha mind az utkp mind az utvp paramétert megadjuk, akkor a térképen megjelenik az útvonalak tervezésére szolgáló panel.
utmod
Az útvonaltervezésnél figyelembe veendő közlekedési eszköz. Ha nem adjuk meg, vagy értéke 0 (nulla karakter) akkor gépjárműre, ha értéke 1 kerékpárra, egyébként gyalogos közlekedésre terveződne az útvonal. Mivel a kerékpárra tervezés jelenleg csak az USA egyes részein működik, egyenlőre a paraméter 1 értéke esetén is gyalogos közlekedésre terveződik az útvonal.
Példa: utmod=2
kapcsolok
A paraméter bitkódolt formában (A kettes szám hatványainak összegeként.) tartalmazza az alábbi kapcsolók állapotát:

1 = EOV (EOTR) térképszelvény kerete
Ha szerepel az összegben, akkor a térképen megjelenik a megadott vagy térképszelvény azonosítója alapján számított térképcentrumot magában foglaló EOV (EOTR) térképszelvény határoló négyszöge, amennyiben a térképcentrum magyarország területére esik, vagy nincs messzebb a határoktól 10-20 km -nél.
2 = Koordináták
Ha szerepel az összegben, akkor az oldal tetején megjelennek a térképcentrum megadott, vagy a szelvényszám alapján számított EOV és WGS84 (GPS) koordinátái, és az EOV (EOTR) térképszelvény azonosítója (szelvényszáma), amelyre a térképcentrum esik.
4 = Súgó
Ha szerepel az összegben, akkor az oldal alján megjelenik a térkép kezelését magyarázó szöveg.
8 = Keresés
Ha szerepel az összegben, akkor a térkép alatt megjelennek a térképen cím/hely/koordináta keresésre szolgáló vezérlőelemek.
16 = Térképnézet
Ha szerepel az összegben, akkor műholdképként, egyébként térképként jelenik meg a Google Map.
32 = Border
Ha szerepel az összegben, az oldal tartalma 1 pixel vastagságú keretben jelenik meg.
64 = Visszalépő billentyű
Ha szerepel az összegben, és beazonosítható az az URL, ahonnét a program meghívása történt, akkor a térkép fölött megjelenik egy billentyű, amellyel ugyanoda vissza is lehet térni.
128 = Pontmarker WGS84 (GPS), vagy EOV koordinátáinak megjelenítése
Ha szerepel az összegben, a térkép jobb felső részén megjelenik egy panel, amelyen mindig a pontmarker ikon WGS84 (GPS) (Φ, Λ), vagy EOV (Y, X) koordinátái láthatóak. Ha a pontmarkert egérrel vonszolva áthelyezzük, azonnal aktualizálódnak, tehát a panel megjelenítésével lehetővé tesszük a felhasználónak, hogy koordinátákat vegyen le a Google térképről.
256 = Domborzati térképnézet
Ha szerepel az összegben, a térkép domborzati térképként jelenik meg, egyébként az alapértelmezés vagy a 16 értékű kapcsoló beállításai érvényesülnek.
512 = Hibaüzenet és súgó megjelenítésének letiltása
Ha szerepel az összegben, akkor hibás vagy hiányzó térképcentrum adatok megadása esetén sem jelenik meg hibaüzenet és ez a súgószöveg.
1024 = Home billentyű megjelenítése
Ha szerepel az összegben, és nincs engedélyezve a pontmarker aktuális WGS84 (GPS) koordinátáit megjelenítő panel (128 értékű kapcsoló) akkor a panel helyén megjelenik egy billentyű, amelyre kattintva visszaállítható az eredeti térképcentrum és lépték.
2048 = Útvonaltervező panel megjelenítése
Ha szerepel az összegben, akkor megjelenik egy útvonalak tervezésére szolgáló panel.
Ha a fentebb leírt utkp és utvp paramétereket megadjuk, akkor a panel a kapcsoló beállítása nélkül is megjelenik.
4096 = Térkép átméretező vezérlő megjelenítése
Ha szerepel az összegben, akkor megjelenik egy a térképablak méreteinek módosítására szolgáló vezérlőelem.
Tehát ha például azt szeretnénk, hogy az EOV (EOTR) térképszelvény kerete, a kereséshez szükséges vezérlők és a visszalépő billentyű jelenjen meg, akkor a kapcsolok paraméternek 1 + 8 + 64 = 73 értéket kell adnunk, kapcsolok=73 formában.

kapcs
A paraméter bitkódolt formában (A kettes szám hatványainak összegeként.) tartalmazza az alábbi kapcsolók állapotát:

1 = A Marker pozíció és Útvonal tervező panelek minimalizált megjelenítése
Ha szerepel az összegben, és be van kapcsolva a panelek megjelenítése, akkor azok minimalizálva jelennek meg.
Egérrel rájuk kattintva lehet megjeleníteni és újra minimalizálni a paneleket.
2 = Ikonmenü megjelenítése
Ha szerepel az összegben, akkor a bal oldalon megjelenik a pf-prg.hu honlap egyéb oldalainak elérésére szolgáló ikonmenü.
4 = A koordináták letárolására, mentésére szolgáló eszköztár megjelenítése
Ha szerepel az összegben, akkor megjelenik egy eszköztár, amelynek ikonjaival a pontmarker mindenkori koordinátái letárolhatóak, és fájlba másolhatóak.
8 = Georeferált raszterkép mentése
Ha szerepel az összegben, akkor megjelenik egy ikon, amellyel jpg formátumú raszterképet és hozzá tartozó georeferencia fájt menthetünk el. A Georeferált raszterkép beillesztése oldalról letölthető AutoLisp programmal AutoCAD DWG állományba illesztők be az így elmentett raszterképek.
16 = Eszköz választó panel megjelenítése
Ha szerepel az összegben, akkor a térkép bal alsó sarkánál megjelenik egy ikon, amellyel ki-be kapcsolható egy az összes többi eszköz megjelenítésére vagy elrejtésére szolgáló kapcsolókat tartalmazó panel megjelenítése.
32 = Időjárási adatok kijelzése
Ha szerepel az összegben, akkor a térképen a weather.com meteorológiai adatainak megjelenítésére szolgáló ikonok jelennek meg.
Sajnos időközben a Google beszüntette ezt a szolgáltatását. :(

64 = Felhőzet megjelenítése
Ha szerepel az összegben, akkor a térképet megfelelő mértékben kicsinyítve azon megjelenik a felhőzet is.
Sajnos időközben a Google beszüntette ezt a szolgáltatását. :(

128 = Utcakép (Street View) ikon megjelenítése
Ha szerepel az összegben, akkor a térkép alján elérhetővé válik az utcaképek (Street View) megjelenítésére szolgáló ikon.
256 = Utcakép (Street View) nézet beállítása
Csak az előbbi (128 értékű) kapcsolóval együtt használva működik.
Ha szerepel az összegben, akkor a térkép utcakép (Street View) módban jelenik meg.
512 = DXF fájl beolvasása
Ha szerepel az összegben, akkor a térképen megjelenik a DXF fájlok beolvasásának kezdeményezésére szolgáló ikon.
Példa: kapcs=14
width
A térképrészlet álatal kitöltött négyszög szélessége, egész számként megadva, pixel (monitor képpont) egységben. Alapértelmezett értéke: 590.
Példa: width=300
height
A térképrészlet álatal kitöltött négyszög magassága, egész számként megadva, pixel (monitor képpont) egységben. Alapértelmezett értéke: 500.
Példa: height=300
bgcolor
Az oldal háttérszíne. Értékét a standard színek esetén a szín nevével, egyébként hatjegyű hexadecimális számmal lehet megadni. Alapértelmezett értéke: 84ba6c.
Példák: bgcolor=cyan vagy bgcolor=649a4c
bgimage
Az oldalon megjelenítendő háttérképre mutató URL. Alapértelmezett értéke: none.
Példa: bgimage=http://pf-prg.hu/bitmaps/gumi-all.jpg
bgrepeat
Az oldalon megjelenítendő háttérkép ismétlési módja. Alapértelmezett értéke: no-repeat.
Példa: bgrepeat=repeat-y
bgposition
Az oldalon megjelenítendő háttérkép pozícionálási módja. Alapértelmezett értéke: top left.
Példa: bgposition=top left
top
Az oldal tartalmának függőleges értelmű eltolása alapértelmezett helyétől. Alapértelmezett értéke: 0.
Példa: top=10
left
Az oldal tartalmának vízszintes értelmű eltolása alapértelmezett helyétől. Alapértelmezett értéke: 0.
Példa: left=30
panoramio
Ha szerepel a paraméterek között, és értéke nagyobb nullánál, akkor a térképen megjelennek a Google Panramio szolgáltatása által tárolt, a felhasználók által készített és feltöltött fotók helyét jelző ikonok, és azokra kattintva egy-egy felbukkanó ablakban megjeleníthetőek maguk a fotók is.
Példa: panoramio=1
Sajnos időközben a Google beszüntette a Panoramio szolgáltatását. :(
dxf
Ha szerepel a paraméterek között, és van hozzá rendelve érték, akkor megjelennek a DXF fájlok beolvasására szolgáló vezérlőelemek.
Példa: dxf=1

A paraméterek között csak azokat kell szerepeltetni, amelyeknek az alapértelmezéstől eltérő értéket akarunk adni. Alapértelmezésükre a következő szabályok érvényesek:

Ha egyetlen paraméter sincs megadva, vagy a megadott paraméter formailag, vagy tartalmában hibás, a program önkényesen megválasztott (A program szerzőjének lakóhelyére mutató) adatokkal helyettesíti a koordinátákat. A kapcsolok paraméterben megadható paraméterek mindegyike 0 értékű (kikapcsolt állapotú) lesz.

Ha nincs megadva, vagy hibás a meretarany paraméter, akkor annak értékét 500 -ra állítja be a program. Csak akkor befolyásolja a térkép megjelenését, ha van térképcentrum megadására szolgáló paraméter is.

Ha az EOVY és EOVX koordináták vannak megadva, a program határozza meg a pontot tartalmazó EOV (EOTR) térképszelvény azonosítóját, a megadott, annak hiányában az alapértelmezett (1:500) méretarányt használva

Ha van megadva WGS84fi és WGS84la (GPS) koordináta, a program azok felhasználásával határozza meg a pontot tartalmazó EOV (EOTR) térképszelvény azonosítóját, a megadott vagy alapértelmezett (1:500) méretarányt használva

Ha csak az aktualis paraméter (EOV (EOTR) térképszelvény azonosító) van megadva, a program annak felhasználásával határozza meg a térkép centrumát. Ha a méretarány is adott azt figyelmen kívül hagyja, és a szelvényszám alapján állapítja meg a méretarányt

Ha a koordináták és az EOV (EOTR) térképszelvény száma is adott, akkor a program a koordinátákat tekinti mérvadónak, és a megadott szelvényszámot figyelmen kívül hagyva, a megadott, vagy alapértelmezett méretarány figyelembe vételével határozza meg a térképszelvény azonosítóját.

Ha van megadva hely, a program csak annak, és a megadott, vagy a Google kereső funkciója által ajánlott méretarány felhasználásával jeleníti meg a térképet.

Ha van megadva utkp paraméter a program azzal felülírja a térképcentrumot megadó összes egyéb paramétert és csak annak, és a megadott, vagy a Google kereső funkciója által ajánlott méretaránynak a felhasználásával jeleníti meg a térképet.

Ha van megadva utvp paraméter a program azzal felülírja a térképcentrumot megadó összes paramétert, (Beleértve az utkp paramétert is) és csak annak, és a megadott, vagy a Google kereső funkciója által ajánlott méretaránynak a felhasználásával jeleníti meg a térképet.

Ha mind az utkp mind az utvp paramétert megadjuk, akkor a program az utvp értékét tekinti megadott térképcentrumnak, (Oda ugrik a Home billenytű használatakor) de a térkép megjelenítése a megtervezett útvonal kiterjedésének megfelelően történik.

A megadott, vagy program által számított pontot a térképen megjelenő smiley által tartott pontjelölő prizma rúdjának alsó vége mutatja.

A fentebb már említett útvonaltervező funkció részletesebb leírása:

Útvonal tervezéséhez először az útvonaltervező panel közepén található legördülö listával adja meg a közlekedési eszközt. Mivel a kerékpárra tervezés jelenleg csak az USA egyes részein működik, egyenlőre kerékpár választása esetén is gyalogos közlekedésre terveződik az útvonal.
Egérrel vonszolva, vagy a kereső funkció használatával mozgassa a térképcentrumot jelölő ikont a kezdőpontra, és a futó alakot ábrázoló ikonnal rögzítse a kezdőpontot. Ezután a végpontot is hasonlóképpen jelölje meg, és rögzítse az álló alakot ábrázoló ikonnal.
A térképen megjelenik a Google Map által javasolt útvonal, és az egérkurzort az Útvonal adatai: címkéjű mezőre mozgatva az útvonal jellegzetes pontjainak leírását is megnézheti.
Az utvonal leírás öt féle formátumban érhető el. A formátumokat a listaablak fölött megjelenő választómenü egyes pontjaival jelenítheti meg:
HTML
A Google útvonaltervező szolgáltatása által alapértelmezetten visszaadott, és HTML nyelvvel formázott tartalom.
Text
A Google útvonaltervező szolgáltatása által visszaadott tartalom HTML formázás nélkül.
Lista
A Google útvonaltervező szolgáltatása által visszaadott útvonal összes töréspontjának listája, WGS84 (GPS) koordinátarendszerben, Pontszám, Φ (Szélesség, szögérték az egyenlítő síkjától) és Λ (Hosszúság, szögérték a Greenwich-i meridiántól) sorrendben, vesszővel (ASCII 44) elválasztva.
Azokat a pontokat, amelyek az EOV vetület értelmezési területére esnek, a program áttranszformálja EOV vetületbe, és a listában megjeleníti a transzformált adatokat is, Pontszám, Y (EOV keleti koordináta) és X (EOV északi koordináta) sorrendben.
GPX
A Google útvonaltervező szolgáltatása által visszaadott útvonal összes töréspontjának listája, és jellegzetes pontjainak leírása az XML alapú GPX formátumban.
Az így formázott tartalom felhasználható többek között a Google Earth, Garmin MapSource, GPSBabel, World Wind, Global Mapper, GPS Utility, . . . programokban, és általában kezelik a navigációs GPS-ekkel való kommunikációra szolgáló programok.
Úgy tapasztaltam, hogy a Google Earth csak akkor hajlandó beolvasni, ha az első - <?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-2" standalone="no" ?> - tartalmú sort töröljük.
KML
A Google útvonaltervező szolgáltatása által visszaadott útvonal összes töréspontjának listája, és jellegzetes pontjainak leírása az XML alapú KML formátumban.
A KML formátum elsődleges használói a Google Earth, Google Maps, Google Maps for mobile programok de használhatóak például a NASA WorldWind, ESRI ArcGIS Explorer, Adobe PhotoShop, AutoCAD programokban is.
Ha ön Internet Explorer 7-8, vagy Opera böngészőt használ, akkor a választómenü tartalmazni fog egy Kijelöl (I/N) címkéjű menüpontot is. Erre kattintva az éppen kijelzett lista teljes tartalma kiválasztott állapotúvá tehető, és a Ctrl+C - Ctrl+V billentyűkombinációkkal vágólapra mentheti és onnét tetszőleges szövegszerkesztő programba beillesztheti azt. Remélhetőleg hamarosan elérhető lesz ez a funkció egyéb böngészőkkel is. Addig a kijelölést manuálisan lehet elvégezni.

Ha korrigálni kívánja a Google útvonaltervező szolgáltatása által ajánlott útvonalat, mozgassa az egeret az azt megjelenítő vonallánc megfelelő helyére, majd az egér bal billentyűjét lenyomva tartva vonszolja a vonalláncot a kívánt helyre. Az egérbillentyű felengedésekor a fentebb említett listák azonnal aktualizálódnak.
A kezdő és végpontot jelőlő ikonok is áthelyezhetőek a fentebb leírt módon, hogy az útvonal kezdő és végpontját is módosíthassa.


Nagyon hálás lennék, ha a felhasználók a program használata során tapasztalt hibákról és hiányosságokról   e-mail -ben,   vagy az   üzenő-füzet   oldalon értesítenének.

 A térkép használata: 

Nagyításhoz, kicsinyítéshez kattintson a térkép bal-felső sarkában megjelenő Nagyítás (Nagyítás), Kicsinyítés (Kicsinyítés) ikonokra, vagy használja az egér görgőjét. Az egér bal és jobb billentyűjével duplán kattintva is lehet zoomolni.

Ha a térkép bármely részén lenyomja az egér bal billentyűjét, akkor az egér segítségével tetszőleges irányba mozgathatja a térképet.

Ha a térképcentrumot jelölő marker ikont a bal billentyűt lenyomva tartva egérrel új helyre mozgatja, a térkép centruma is áthelyeződik. Ha a marker mozgatás közben a térképablak határaihoz ér, a térkép folyamatosan görgethető.
A marker áthelyezésekor a Marker pozíció címkéjű panel alján mindig megjelenik a marker előző és aktuális helye között számított távolság. Így lehetőség van távolságok lemérésére a térképen.

Az ikon mozgatásának befejezésekor a Marker pozíció címkéjű panelen, a Φ (ellipszoidi szélesség) és Λ (ellipszoidi hosszúság), vagy Y és X címkéjű adatmezőkben megjelennek az új ikonpozíció WGS84, vagy EOV koordinátái. A kijelzett koordináták vetületi rendszerét az azok alatt található kapcsolókkal adhatja meg.
A kijelzett koordináták mellett látható ikonok közül a felsővel vágólapra másolhatja a kijelzett koordinátákat, ha a használt böngésző ezt megengedi, az alsóval pedig az eredeti állapotba (pozíció és nagyítás) állíthatja vissza a térképet.

Földrajzi név, utcanév és házszám kereséséhez írja be a térkép alján található keresőbe a keresett hely, helység, utca nevét és házszámot. Példa: Debrecen Petőfi tér 5

Földrajzi (WGS84) koordinátákkkal megadott hely kereséséhez írja be a keresőmezőbe a koordinátákat szóközzel elválasztva Példa: 47.5314845 21.6242424
Ilyenkor a térkép centruma a megadott ponthoz a Google cím/hely adatbázisában legközelebb eső helyre fog kerülni.

Földrajzi (WGS84) koordinátákkkal megadott pont megjelenítéséhez zárójelek között írja be a keresőmezőbe a koordinátákat szóközzel elválasztva Példa: (47.5314845 21.6242424)
Ilyenkor a térkép centruma a megadott pontba helyeződik át.

EOV koordinátákkkal megadott pont megjelenítéséhez zárójelek között írja be a keresőmezőbe a koordinátákat szóközzel elválasztva Példa: (843697.99 248670.45)
Ilyenkor a térkép centruma a megadott pontba helyeződik át.

Ha a beírt keresőkifejezés * (ASCII 42) karaktert tartalmaz, akkor a megtalált hely a térképen piros színű nullkörrel lesz megjelölve.

Példa: *Ebes
Példa: 47.4877634 21.5115871*
Példa: (47.4877634 21.5115871*)
Példa: (835993 241048)*


Útvonal tervezéséhez először az útvonaltervező panel közepén található legördülö listával adja meg a közlekedési eszközt. Mivel a kerékpárra tervezés jelenleg csak az USA egyes részein működik, egyenlőre kerékpár választása esetén is gyalogos közlekedésre terveződik az útvonal.
Egérrel vonszolva, vagy a kereső funkció használatával mozgassa a térképcentrumot jelölő ikont a kezdőpontra, és a futó alakot ábrázoló ikonnal rögzítse a kezdőpontot. Ezután a végpontot is hasonlóképpen jelölje meg, és rögzítse az álló alakot ábrázoló ikonnal.
A térképen megjelenik a Google Map által javasolt útvonal, és az egérkurzort az Útvonal adatai: címkéjű mezőre mozgatva az útvonal jellegzetes pontjainak leírását is megnézheti.
Az útvonal leírás öt féle formátumban érhető el. A formátumokat a listaablak fölött található választómenü egyes pontjaival jelenítheti meg:
HTML
A Google útvonaltervező szolgáltatása által alapértelmezetten visszaadott, és HTML nyelvvel formázott tartalom.
Text
A Google útvonaltervező szolgáltatása által visszaadott tartalom HTML formázás nélkül.
Lista
A Google útvonaltervező szolgáltatása által visszaadott útvonal összes töréspontjának listája, WGS84 koordinátarendszerben, Φ (Szélesség, szögérték az egyenlítő síkjától) és Λ (Hosszúság, szögérték a Greenwich-i meridiántól) sorrendben, vesszővel (ASCII 44) elválasztva.
Azokat a pontokat, amelyek az EOV vetület értelmezési területére esnek, a program áttranszformálja EOV vetületbe, és a listában megjeleníti a transzformált adatokat is, Pontszám, Y (EOV keleti koordináta) és X (EOV északi koordináta) sorrendben.
GPX
A Google útvonaltervező szolgáltatása által visszaadott útvonal összes töréspontjának listája, és jellegzetes pontjainak leírása az XML alapú GPX formátumban.
Az így formázott tartalom felhasználható többek között a Google Earth, Garmin MapSource, GPSBabel, World Wind, Global Mapper, GPS Utility, . . . programokban, és általában kezelik a navigációs GPS-ekkel való kommunikációra szolgáló programok.
Úgy tapasztaltam, hogy a Google Earth csak akkor hajlandó beolvasni, ha az első - <?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-2" standalone="no" ?> - tartalmú sort töröljük.
KML
A Google útvonaltervező szolgáltatása által visszaadott útvonal összes töréspontjának listája, és jellegzetes pontjainak leírása az XML alapú KML formátumban.
A KML formátum elsődleges használói a Google Earth, Google Maps, Google Maps for mobile programok de használhatóak például a NASA WorldWind, ESRI ArcGIS Explorer, Adobe PhotoShop, AutoCAD programokban is.
a választómenü Kijelöl (I/N) címkéjű menüpontjára kattintva az éppen kijelzett lista teljes tartalma kiválasztott állapotúvá tehető, és a Ctrl+C - Ctrl+V billentyűkombinációkkal vágólapra menthető majd onnét tetszőleges szövegszerkesztő programba beilleszthető.

Ha korrigálni kívánja a Google útvonaltervező szolgáltatása által ajánlott útvonalat, mozgassa az egeret az azt megjelenítő vonallánc megfelelő helyére, majd az egér bal billentyűjét lenyomva tartva vonszolja a vonalláncot a kívánt helyre. Az egérbillentyű felengedésekor a fentebb említett listák azonnal aktualizálódnak.
A kezdő és végpontot jelőlő ikonok is áthelyezhetőek a fentebb leírt módon, hogy az útvonal kezdő és végpontját is módosíthassa.

A koordináták letárolására szolgáló eszköztár ikonjaival a pontmarker ikon aktuális koordinátái letárolhatóak és fájlba másolhatóak. A Marker pozíció címkéjű panelen található legördülő listában választható ki a letárolandó koordináták vetületi rendszere. (WGS84 vagy EOV)

Az eszköztár felső, szálkereszt megjelenésű ikonjával kapcsolható be-ki a koordináták tárolása. Ha az ikonra kattintva a pontmarker szálkereszt megjelenésűre változik, akkor az eszköztár második, floppy lemez megjelenésű ikonján a bal, vagy a pontmarkeren a jobb egérbilentyűvel kattintva tárolhatja le a pontmarker aktuális koordinátáit. A letárolt pontok a térképen piros színű nullkörökkel jelennek meg.

A letárolt pontok adatai megjeleníthetők az eszköztár harmadik dialógusablak megjelenésű ikonjával. Az ilyenkor felbukkanó panelt a fejlécénél megragadva, egérrel tetszőleges helyre vonszolhatja, hogy ne zavarja a további pontok kijelölését, vagy a megjelenítésére használt ikonon kattintva eltüntetheti.
Ha a letárolt pontok listáján kattint az egérrel, a lista teljes tartalma kijelölt állapotú lesz, és Ctrl+C billentyű kombinációval az operációs rendszer vágólapjára másolható. Onnét azután Ctrl+V billentyű kombinációval beilleszthető bármely editor, vagy szövegszerkesztő aktuális dokumentumába.

Ha a Marker pozíció címkéjű panelen EOV koordináták kijelzését állítja be, akkor a pontok adatait megjelenítő panel bal oldalán megjelenő ikonokkal az addig megjelölt pontok által leírt vonal láncolat összesített hosszát, vagy a pontok által határolt poligon területét és kerületét is megjeleníttetheti.

A pontokat egyenként, a térképen pontjelükre kattintva törölheti. A pontok adatait megjelenítő panel bal-felső sarkában található ikonra kattintva az összes pont törölhető.

A Georeferált kép mentése címkéjű ikonnal elmenthetjük bitképként a pontmarker ikon 640*640 képpont kiterjedésű környezetét, és kapunk hozzá egy georeferencia fájlt is, amelynek felhasználásával EOV rendszerben elhelyezhetjük a bitképet.

A program előbb a bitkép, majd a georeferencia fájl letöltését ajánlja fel. Töltsük le mindkettőt ugyanazon mappába.

A funkciót alapvetően a Georeferált raszterkép beillesztése Autolisp programhoz hoztam létre, de a letöltött fájlok más programokban is felhasználhatóak, ha azok képesek a georeferencia fájl tartalmának értelmezésére.
Az ilyen programok általában a fájl első hat sorában megadott paramétereket használják a bitkép elhelyezéséhez. De mivel egyes programok esetleg a bitkép más beillesztési jellemzőinek megadását igénylik, a georeferencia fájl ===További paraméterek:===== tartalmú sora után megjelennek a bitkép további lehetséges beillesztési jellemzői is, hogy azok felhasználásával az alkalmazni kívánt program igényeinek megfelelő tartalmúvá szerkeszthessük át a georeferencia fájlt, vagy manuálisan illesszük be a bitképet, ahogyan az például az AutoCAD programban lehetséges.

Az egyes paraméterek értelmezése:
1px_y_dy : Képpont szélesség EOV Y vetülete
1px_y_dx : Képpont szélesség EOV X vetülete
1px_x_dy : Képpont magasság EOV Y vetülete
1px_x_dx : Képpont magasság EOV X vetülete
   bfy : Bitkép bal-felső sarok EOV Y
   bfx : Bitkép bal-felső sarok EOV X
      ===További paraméterek:===== 
   bay : Bitkép bal-alsó sarok EOV Y
   bax : Bitkép bal-alsó sarok EOV X
 img_dy : Bitkép szélesség képpontban
 img_dx : Bitkép magasság képpontban
 eov_dy : Bitkép szélesség méterben
 eov_dx : Bitkép magasság méterben
dy_y_eov : Bitkép szélesség EOV Y vetülete
dx_y_eov : Bitkép szélesség EOV X vetülete
dy_x_eov : Bitkép magasság EOV Y vetülete
dx_x_eov : Bitkép magasság EOV X vetülete


DXF fájlok beolvasása

DXFinput.gif Ezzel az ikonnal jeleníthető meg a beolvasandó DXF fájl kiválasztására, és a beolvasás paramétereinek megadására szolgáló dialógus. Az ikon megjelenítehető az url-ben megadott paraméterekkel (Például: &dxf=1), vagy a térkép bal-alsó sarkában látható, Eszközök BE/KI címkéjű ikonra kattintva felbukkanó panelen, a DXF fájl beolvasás címkéjű kapcsolót bekapcsolva.

Az ikonnal megjeleníthető dialógus:

DXFinputPanel.gif A Fájl karakterkódolása címkéjű listában beállítandó érték a fájlban szereplő ékezetes karakterek helyes értelmezésében és megjelenítésében játszik szerepet.

A kapcsolókkal a beolvasni kívánt rajzelemek körét határozhatjuk meg.

Az EOV Y eltolás és EOV X eltolás címkéjű adatokat a program hozzáadja mindem beolvasott EOV koordinátához. Így javíthatunk a Google Térkép és a beolvasott rajzelemek illeszkedésén, ha az szükséges. Az eltolásokat egy teszt beolvasás után lemérhetjük a pont markert használva.


A funkció a DXF fájban található vonal, 2D vonallánc, 3D vonallánc, kör, körív, pont, szöveg, és blokkreferencia rajzelemeket jeleníti meg a térképen. A vonalláncokat szegmenseikre bontva, vonalakként tárolja le. A rajzelemek színeit és vonalvastagságait mindig azok fóliájától veszi át. A pontokat x, a blokkreferenciákat o megjelenésű ikonokkal, a feliratokat szövegtartalmukkal, és a beillesztési pontjukra elhelyezett + ikonnal ábrázolja.


A tesztelések során rajzelemtípusonként külön vizsgáltam, hány beolvasott rajzelemmel működik még elfogadhatóan a térkép eltolása és zoomolása. Vonalakból néhányszor tízezer, pontokból tíz-húszezer, blokkokból néhány ezer, feliratokból néhány száz bizonyult jól kezelhetőnek.

min/max  Útvonal tervező 
gépjárművel
gyalogosan
kerékpárral
gépjárművel
 Útvonal adatai:
 Html 
 Text 
 Lista 
 GPX 
 KML 
 Kijelöl (I / N) 

Tisztelt Látogatóim!

A Google 2018. 06. 11. -től megváltoztatja a Google Térkép más honlapokba beágyazva történő használatának feltételeit.

Számomra a legkellemetlenebb változás az, hogy még a Google Térkép ingyenesen felhasználható kvótáját feltételezhetően túl nem lépő honlapok tulajdonosainak is meg kell adnia egy bankkártya hozzáférési adatait a Google számára, hogy az arról leemelhesse a kvótát meghaladó használat díját, ha az mégis szükséges.
Nem használok bankkártyát, és nem is szándékozom a Google Térkép használata érdekében fenntartani egyet.

Mindennek az a következménye, hogy a honlapom azon oldala amely kifejezetten a Google Térkép használatán alapul ( http://pf-prg.hu/trafo/terkep-EOV.php ), 2018. 06. 09. -től nem fog működni.

Az Online EOV (EOTR) térképszelvény keresés és Geotechnikai dokumentumok keresése című oldalakon használt térképet átállítom az OpenStreetMap utcatérkép használatára, tehát azok továbbra is eddigi teljes funkcionalitásukkal működnek.

Idővel a http://pf-prg.hu/trafo/terkep-EOV.php oldalt is szándékomban áll újra életre kelteni az OpenStreetMap felhasználásával, de az ahhoz szükséges időt meg sem tudom becsülni.